Meny
Sidan drivs av mig, Linda Åkerberg. Jag inledde min äventyrsbana 2015 och har sedan dess bestigit toppar kring 6000 meter, vandrat genom Himalayas djungler och fullföljt den 428 mil långa Pacific Crest Trail i USA. 2019 utnämndes jag till Årets Äventyrare för mitt 486 mil långa äventyr, till fots, med cykel och kajak genom Sveriges alla landskap och 2021 släpptes boken Expedition Sverige om samma resa.
Född: 1985 i Karlstad | Bor: I Stockholm sedan 2004 | Familj: Pojkvän och tre bonusdöttrar i Stockholm. Mamma och lillebror i Värmland, Pappa i Bohuslän | Utbildning: Fotoskolan i Stockholm, Wilderness First Responder (N.O.L.S.), Fjälledare enligt fjällsäkerhetsrådets norm (SFLO) Äventyr i urval: Pacific Crest Trail 2016, Fjällräven Polar 2017, Solo Jiri – Everest Base Camp 2017, Lobuche Peak 6119m 2017, Kilimanjaro 2018, 2019 & 2020×2, Expedition Sverige – För egen maskin genom Sveriges alla landskap 2019, Kungsleden på 10 dagar 2020 | Utmärkelser: Årets kvinnliga äventyrare 2019 | Utgivet: Expedition Sverige (Natur & Kultur) 2021
Mitt intresse för vildmarken drog på allvar igång när jag började intressera mig för vandring i början av 2015. Innan dess hade jag aldrig satt min fot på en vandringsled eller ens vågat tänka tanken på att sova själv i ett tält ute i skogen, mitt bland massa vilda djur! Jag minns än idag hur jag satt hemma i min säng på Kungsholmen i Stockholm och slentrianscrollade igenom mitt facebookflöde. Plötsligt fastnade mina ögon på en trailer, trailern för filmen Wild. Jag var såld.
Trailern slog an något i mig. Jag såg den om och om igen och så fort filmen gick upp på bio gick jag och såg den. Filmen handlar om en kvinna som går delar av den amerikanska långdistansleden Pacific Crest Trail och efter att jag sett den sökte jag vidare efter info och började titta på dokumentärer om den. Ju mer jag såg och läste desto starkare grepp fick leden om mig. Jag kände i hela min kropp, jag måste göra det här.
Jag hade som sagt ingen som helst erfarenhet, men steg för steg lärde jag mig och samtidigt som mitt intresse växte märkte jag att det även fanns en väldig stor nyfikenhet för äventyr och vildmark hos andra runt omkring mig. När jag visade bilder och berättade om min nyfunna passion för familj, kollegor och vänner fick jag ofta höra att “Åh vad häftigt det ser ut! Jag önskar att jag vågade göra något sådant!”. Detta fick mig att vilja skapa en plats där jag kunde dela med mig av mina egna berättelser och samtidigt inspirera och hjälpa andra att själva ge sig ut! Jag ville med mig som exempel visa på hur enkelt det var att gå från nybörjare till avancerad vandrare på relativt kort tid.
Efter ett tag blev det också ganska tydligt vilket intresse det fanns för äventyr och vildmark, inte bara bland mina närmaste, utan i hela samhället. Och det kanske är inte så konstigt. Idag spenderar vi allt mer av vår tid framför en skärm samtidigt som automatiserade processer tar över våra liv. I dagens moderna samhälle behöver vi inte ens gå till affären för att köpa mat, vi kan få den levererad direkt till dörren. Jag tror detta leder till att det väcks en längtan, ett begär hos många av oss. Ett begär att få komma tillbaka till våra rötter, att få jobba med händerna och kroppen, att få känna att vi faktiskt kan ta vara på oss själva. Att vi klarar oss utan alla bekvämligheter. Vi brygger egen öl, studerar surdegar, weekendresorna går inte längre till storstäder utan vi åker på så kallade “microäventyr” istället. Lokalproducerade råvaror och traditionella hantverk tar en allt större plats i butikerna. Allt vittnar om ett allt mer ökande intresse. Att få komma ut i naturen, tillbaka till våra rötter och få ta vara på oss själva, ligger verkligen i tiden.
Men samtidigt som vi drömmer om ett aktivare liv, kan det för många säkert kännas lite läskigt och obekvämt att våga ta steget och prova. För många stannar det just vid dom där orden, ”Jag önskar att jag också vågade göra något sånt där”. Varför? Kanske har vår automatiserade vardag gjort att vi glömt hur vi klarar oss på egen hand. Kanske är det därför att vi trivs så bra i vår komfortzon att vårt undermedvetna jobbar hårt för att hålla oss kvar där, i säkerheten. Men som så många äventyrare vittnar om och som jag själv fått erfara, så är det just där, i utkanten eller till och med utanför vår komfortzon som saker börjar hända. Där kan vi upptäcka att de där gränserna, de har vi faktiskt byggt upp alldeles själva!
Och det var ur de tankarna idéen till den här sidan växte fram! För dig som sneglar mot den där magiska gränsen. Jag tycker nämligen att det är så tråkigt att det oftast är vi själva som står i vägen för våra egna drömmar och mål. Jag vill visa hur enkelt det faktiskt är att ge sig ut och prova nya saker och att det största hindret, det är ofta vi själva och våra påhittade begränsningar och rädslor. Genom att dela med mig av mina egna berättelser hoppas jag kunna inspirera och ta fram motivationen även i dig och genom att samla grundläggande, lättförståelig information vill jag ge dig de verktyg du behöver för att själv ge dig ut på egna äventyr och skapa dina egna historier!
Kan jag kan du också!
Fyll i formuläret nedan eller maila mig på info@wilderness-stories.com
Om du har frågor kring utrustning, vandringsleder, planering av ett specifikt äventyr etc och vill ha personlig rådgivning: kontakta mig via appen Kebitz
© Linda Åkerberg 2021 | All rights reserved