Expedition X 2024

10 000 km från huvud till hjärta

translate:

En europeisk inre upptäcktsfärd

Det skulle bli mitt största äventyr hittills. Expedition Europa – att ta mig 10 000 km över kontinenten för egen maskin. Alla var taggade. Samtliga friluftsmagasin i Sverige hade pushat för det kommande äventyret och jag hade lyckats knyta an de finaste sponsorerna som alla stoltserade över att vara en del av det. Min följarskara på Instagram växte för varje dag. Men när jag väl stod där, med pulkan packad och pjäxorna snörade på fötterna, så kände jag egentligen bara en enda sak. Jag ville hem.

Men jag ville inte lyssna. Jag gav mig ut, trots att egentligen allt sa åt mig att låta bli. Vädret var emot mig. Blåste det inte storm så var det plusgrader och regn. Det blev en dans att parera väderomslagen för att matcha in dagarna som gav mig möjlighet att ha marginal för eventuella misstag. Sådana som lätt kan uppstå i stressade situationer, särskilt i början av en tur. Jag pressade på, gjorde dagsetapper dubbelt så långa som min plan. För när jag väl tog mig ut på fjället, ville jag bara av det så snabbt jag bara kunde. Bocka av en etapp till. Jag åt inget, jag drack inget, tog inga pauser utan skidade nonstop från tidig morgon till att solen gick ner på eftermiddagen. Mina fötter, som aldrig tidigare har protesterat i mina pjäxor, utvecklade några av de värsta skavsår jag haft. Jag tappade aptiten, hade svårt att få i mig något över huvudtaget, inte ens på vilodagar. På äventyrets tolfte dag fyllde jag år, men favoritglassen jag unnat mig själv smälte till en sörja i skålen framför mig, samtidigt som jag med tårar i ögonen försökte hålla skenet uppe då jag pratade med min far i telefon. Jag grät nästintill oavbrutet; när jag vaknade, på kvällen när dagens sysslor var gjorda, och alla stunder däremellan då jag fick tid över att tänka på annat än vilken väg som var säkrast genom det oledade snölandskapet. Jag skrek ut min ångest och saknad efter min familj. 

Men jag är en fighter. I alla fall är det vad jag identifierat mig som, inte minst de senaste åren då äventyren tagit plats i mitt liv. Så jag pushade på, fortsatte trotsa alla de tecken som försökte få mig att göra det jag minst av allt kunde se mig göra. Avbryta och åka hem. 

När jag väl en morgon, i telefon med min pojkvän, uttalade tanken på det så tog det inte lång tid innan jag nog innerst inne tog beslutet. Den kvällen nådde jag en halvt översnöat torvkåta. Efter att jag fått igång elden och värmen, satte jag mig och skrev till de kontakter jag fått i området och frågade om de kunde hjälpa mig att ta mig därifrån. Beslutet var tagit och när meddelandena gått iväg från nödsändraren la jag mig ner på britsen med den fluffiga vintersovsäcken runtom mig. Med ens kände jag ett lugn och en värme sprida sig i kroppen. Känslan var otroligt stark. Som att någon tog mig i sin famn, höll om mig och sa att allt var okej. Även om jag idag kan vara oerhört ledsen och besviken över att det gick som det gick, behöver jag bara påminna mig om den där känslan så råder ingen tvekan om att det var rätt beslut.

Jag gjorde precis det som en äventyrare ska göra när det stormar som mest, även om denna stormen främst var inombords. Jag sökte skydd, åkte hem och väntade ut ovädret. Under två månader gick jag hemma, sjukskriven och väntade på att stormen skulle bedarra. Jag fick tid att både tänka och känna efter. Det var tydligt att den väg jag tänkt att ta under detta år, inte var rätt väg för mig. Jag var tvungen att hitta en ny.

Expedition Europa hade varit ett naturligt nästa steg i min karriär, ett på pappret perfekt äventyr. Men jag hade missat det allra viktigaste – att lyssna till mig själv, vilka behov jag har idag. Mina inre varför, inte bara mina karriärsmässigt strategiska planer. Jag hade blivit blind av den person jag utvecklats till för 10 år sedan och framgången jag haft sedan dess. Identifierat mig själv som äventyraren och långdistansvandraren. 

Det var en tung insikt. Är jag inte den personen längre? Och om jag inte är det, vem är jag då? I samma stund som jag ställde mig frågan insåg jag att det var en del i den frågeställning jag haft inför det här äventyret. Varför söker jag mig ut på äventyr? Vad vill jag hitta? Flyr jag från något? Frågor som jag inte skyltat med så mycket utåt men som var en del jag ville få tid att reflektera över och söka svaret på under resans gång.

Samtidigt insåg jag att äventyret 2024 inte alls var slut. Det hade precis bara börjat.

När jag för nästan tio år sedan svarat på frågan vad ett äventyr var för mig, beskrev jag det som en resa, både själsligt och kroppsligt. En resa som sker spontant, utan begränsningar och med oklar utgång. Något som får oss att undersöka vad som finns bortom vår vardag och utanför komfortzonens gränser. Att själva kärnan i äventyret är utmaningen i att våga kasta sig in i det okända, släppa taget och hänföras av vart slumpen eller ödet vill ta en.

Att genomföra Expedition Europa som planerat hade med facit i hand varit den raka motsatsen. Det var att göra något inom min sfär, något jag visste att jag skulle kunnat klara av. Vägen var tydlig och ingenting egentligen nytt för mig. Den resa jag nu har framför mig är något helt annorlunda. Jag har ingen aning om vart jag var på väg.

I samband med äventyret startade jag “Wilderness Stories Podcast” och den visste jag i alla fall att jag ville fortsätta med. I jakten på gäster hörde jag av mig till personer som intresserade mig eller som råkade befinna sig på platser jag på känsla tagit mig till. I samtalen märkte jag hur jag vägleddes djupare in i mitt hjärta och kunde se klarare på mina egna visioner och önskemål. För varje person jag pratade med blev det tydligare vilket äventyr jag egentligen skulle ge mig ut på detta år. Ett äventyr inåt.

Expedition Europa var en stor del i detta. Om jag inte gett mig ut – och avbrutit – hade jag aldrig kommit till den insikten att det finns något annat jag söker. Så jag ville ta vara på någonting i grundtanken. Samtidigt insåg jag att det inre äventyret, faktiskt hade startat cirka två månader tidigare då jag genomfört en dröm: att segla över Atlanten. En resa som var enormt mentalt utmanande och gav mig många insikter om mg som person och de strategier och mönster jag använder mig av. 

Vad om mitt mål detta år, skulle bli att ta mig hela den sträckan som var min ursprungsplan, dvs 10 000 km? Men istället för att ta mig från en yttre punkt till en annan, låta resan ske inombords. Från huvudets tankar om vad som borde eller måste göras, till att hitta vad hjärtats röst säger?

Expedition X - 10 000 km från huvud till hjärta

Jag kommer med andra ord fortsätta mitt äventyr, om än i en annan tappning, men i vad som går mer i linje med mig och vad jag mår bra av att göra. Att vistas i naturen har för mig alltid varit ett sätt att skingra tankarna, hitta ett lugn, tanka energi och kreativitet – och det vill jag hitta tillbaka in i. 

Grundtanken är att jag under detta år ska ta mig 10 000 km.
Det kan vara genom flera längre vandringar eller kortare men mer kontinuerliga löpturer i vardagen. Förmodligen en mix av de båda och mer därtill. Jag vill välja turer på känsla, vad som kommer till mig för stunden, eller ta tag i drömmar jag haft under flera år men som jag av någon anledning aldrig tagit tag i. 

Syftet:
Att hitta tillbaka till mig själv, mina behov och den jag är idag.
Hitta vägen till välbefinnande genom natur och rörelse.

Samtidigt vill jag fortsätta söka svaren på de frågor som var en del av min ursprungliga frågeställning:

Varför söker jag mig ut på äventyr? Varför ville jag lämna familj och vänner i flera månader? Vad är det jag saknar hemma som jag tror att bara kan få här? Och om jag kan hitta svaret – finns det ett sätt att kunna implementera det i vardagen hemma?

För att en tur ska räknas ska den vara minst 1 km lång och innehålla medveten rörelse i naturen med välmående i fokus.
Dvs inte en kortare tur som görs av praktiska skäl (som tex att gå bussen). Alla turer ska också loggas.

partners

Primus
silva
logo_lillsport_darkblue&true red web color 2023
Unknown

Vill du och ditt företag vara en del av projektet? Hör av dig till info@wilderness-stories.com om du är intresserad. 
Jag samarbetar endast med varumärken relevanta för projektet och antalet partnerskap är begränsade

Wilderness Stories