Den första juni 2019 gav jag mig ut på vad som skulle komma att bli en 485 mil lång resa genom Sverige. Med hjälp av mina fötter, kajak och cykel, gjorde jag en upptäcktsresa genom landets alla 25 landskap. Jag ville upptäcka landet jag är född och uppväxt i och samtidigt inspirera andra till att också resa mer hållbart i närmiljö.
Nu presenterar jag nu en bloggserie på 25 inlägg, ett per landskap. I dessa kommer jag ta er med på min resa, men också dela med mig av tips, länkar och annan matnyttig info – detta så att du också kan ge dig ut på din egen bakgård!
Landskap nummer två är: Blekinge
Längs den här resan har jag faktiskt tagit mig igenom Blekinge inte mindre än tre gånger. Den första gången var då jag gjorde en liten avstickare från Skåne för att överraska en vän som var på Sweden Rock Festival. Andra gången var då min planerade rutt gick igenom landskapets nordvästra hörn. Redan då började det bra, med ett av resans finare camp vid östra spetsen av sjön Immeln – och frukost på sängen av P4 Blekinge som gjorde ett inlägg till morgonradion därifrån.
Men det var inte förrän mitt tredje besök som jag verkligen förstod vilken pärla till landskap Blekinge är.
Ett mål med den här resan genom Sverige har varit att ta mig genom hela landet helt för egen maskin, längs en kontinuerlig rutt. Så har det också blivit, men tyvärr gav den mig inte alltid möjlighet att utforska landskapen fullt ut. Vissa har jag passerat bara i utkanten av. Därför bestämde jag redan från början, att jag under mina vilodagar, kunde ta en paus i min rutt för att utforska landskapen närmre. Detta med andra fordon om så krävdes. När “vilodagen” var slut, återvände jag alltid till den plats jag pausat min rutt på, så att jag fick en kontinuerlig rutt genom landet som jag tagit mig fram för egen maskin.
Det första landskapet att återvända till blev Blekinge. Med utgångspunkt i staden Karlskrona fick jag möjlighet att utforska en annan del av landskapet än den min rutt tagit mig igenom, en del som kanske innehåller just det som karaktäriserar landskapet.
Unikt för Blekinge är nämligen onekligen dess kust och skärgård. Blekinge är också det sjötätaste landskapet i Sverige, sett till flest antal sjöar per kvadratkilometer.
Den 1a juni i år invigdes projektet ARK56, en satsning där man vill lyfta fram just denna unika miljö och olika sätt att upptäcka den på. Mängder av vandringsleder, cykelvägar och paddelrutter har vävts samman och sammanställts i en app med samma namn. I appen kan man leta sig fram med hjälp av en karta och filtrera genom att tex välja den aktivitet man vill ägna sig åt, exempelvis vandring. Man har också sammanställt 13 olika “nav” eller knutpunkter längs kusten där man hittar service och kan byta färdsätt. Detta gav jag mig ut för att testa!
Bland annat tog jag mig ner till Torhamns Udde, där jag fick prova på både att vandra, cykla och paddla. Just paddlingen kändes extra kul här, då man själv kan variera svårighetsgraden, från lugn mysig innerstadspaddling till avancerad paddling över havet. Appen fungerade också riktigt bra för att hitta ställen att besöka.
Trots att det bara blev ett kort återbesök är jag glad att jag bestämde mig för att göra det. För även om Blekinge är ett av våra mindre landskap är det tydligt hur olika naturen ändå kan vara. För mig har Blekinge alltid varit förknippat med just Sweden Rock Festival som jag besökt så många gånger genom åren. Nu tänker jag istället på den vackra skärgården där det finns bra mycket mer kvar att upptäcka. Både för mig och för andra.
Min rutt
Cykling, Immeln – Åsnen, Småland: 72 km
TOTALT: 72 km, 1 dag
Faktaruta Blekinge
Areal: 2 945 km2
Invånare: 159 648
Residensstad: Karlskrona
Landskapsblomma: Ek / Kungsljus
Landskapsdjur: Ekoxe
Exempel på aktiviteter som passar Blekinges natur:
- Segla i skärgården. Här finns ca 800 öar och 9 mil kuststräcka.
- Paddla kanot eller kajak. Landskapet har förutom skärgården ca 950 sjöar och 12 åar.
- Vandra i lummig lövskog, längs slingrande grusvägar, eller på någon av ARK56 vandringsleder. Här finns också Blekingeleden.
- Cykla Sydostleden går från Skåne och tar dig genom Blekinge vidare till Småland.
- Fiske I skärgården eller i Mörrumsån som är känt för sitt laxfiske. Sportfiskare från hela världen åker hit för att fiska både lax, havsöring och gädda i Blekinges underbara vatten.
Nationalparker
I Blekinge ligger inga nationalparker, däremot ligger både residensstaden Karlskrona och biosfärområdet Blekinge Arkipelag med på UNESCO’s världsarvslista. Staden för sin välbevarade örlogsbas (flottbas) och byggnader från 1680 då den anlades och var en av den tidens modernaste och mest effektiva flottbas. Skärgården för sina unika natur- och kulturvärden.
Blekinge har också många naturreservat, till exempel:
- Hanö – ö utanför Listerlandet som du tar dig till med färja från Nogersund. Här finns tex Bönsäcken, en strandsporre med miljontals stenar som sträcker sig ut i havet. De vattenslipade stenarna är i ständig rörelse och på så vis ändrar de också form och utseende efter havets stormar och vindriktning.
- Tjärö – en ö som bl.a. har vandringsleder på klippor längs havet och i skogen. Här finns hagar med betande får och kor, samt gamla boningshus. Man kan ta sig hit genom att hyra kanot/kajak i Järnavik.
- Torhamns udde – ett internationellt känt naturreservat med ett stort antal häckande och rastande fåglar. Det är också rikt på fornminnen och har en lång kulturhistoria. Bästa tid för fågelskådning är under vår och höst då stora mängder flyttfåglar passerar.
- I naturreservatet Halen kan du uppleva en skogs- och sjödominerad ”vildmark”. Halen är Blekinges största sjö och ungefär hälften av dess yta ingår i naturreservatet.
Länkar
- Blekinges skärgård – Visit Belkinge’s guide till skärgården.
- Ark56 – hjälper dig hitta allt från leder, till toaletter och grillplatser, gourmetrestauranger och spa i Blekinge Arkipelag. Finns även som app.
- Blekingeleden
- Sydostleden
- Visit Karlskrona ger dig som besöker Karlskrona all information om staden, besöksmålen och de guidade turer som erbjuds.
- Visit Blekinge – Officiell guide för vad du kan se, göra och bo i Blekinge.