5 svenska paddelställen för nybörjaren

Detta inlägg är skrivet i samarbete med AddNature

Att paddla kajak är en aktivitet som ligger mig varmt kring hjärtat. Att glida fram på vattnet och se landskapet långsamt passera, känna hur tystnaden sprider sig och hur man nästan blir som ett med vattnet. Som nybörjare gäller det att ta utmaningen ett steg i taget och börja där det känns tryggt. Med vana och erfarenhet blir det lättare att ta sig an större utmaningar och så småningom kanske rent utav paddla ut på öppet vatten när du lärt dig hur du kan läsa av både vatten, land och väder/vind samt hur de påverkar varandra.

Men vart börjar man då? Här är några tips på vad du som nybörjare kan tänka på när du väljer plats för paddlingen. Nedan hittar du även några av mina svenska favoritplatser som lämpar sig alldeles utmärkt för dig som nybörjare.


Undvik öppet vatten. Paddla hellre i en mindre sjö eller innerskärgård där det går att hitta lä i skydd av land. När avståndet mellan land ökar, eller om du har en öppen horisont riskerar du att mötas av större vågor som har haft gott om tid bygga sig stora över det öppna vattnet.

Tänk på var du kan gå i land. Om sjön har mycket vass eller höga klippor kan det vara omöjligt att ta sig i land om olyckan skulle vara framme. Dessutom kan klippor göra vattnet “stökigt” när det blåser och vågorna studsar tillbaka mot klipporna. Välj hellre en plats där du kan paddla nära land och där det är lätt att ta sig upp, tex via stränder eller bryggor.

Strömmande vatten? Lugnt strömmande vatten innebär i sig ingen större risk, men tänk på att det kan vara tuffare att paddla uppströms och planera turen därefter så att det inte blir för tufft att paddla hem igen. Kolla även kartan ordentligt efter dammar och forsar innan du ger dig ut.

Håll koll på vädret. Visst är det trevligt med solsken, men det du främst bör hålla koll på är hur mycket det blåser (både i medelvind och i byarna) och från vilket håll. I avlånga sjöar kan det bildas stora vågor om vinden blåser längs med sjön. Ett gränsvärde är svårt att säga eftersom det beror på hur trygg du känner dig i kajaken och var du kommer att paddla. Med erfarenhet lär du dig att avgöra. Tänk också på att inte ge dig ut på vattnet om det finns risk för åska.


Karlstad

Längst norrut i Vänern hittar du Karlstad, en stad vars landområden faktiskt är i ständig förändring. Här ligger det så kallade Klarälvsdeltat där marken som mestadels består av sand ständigt byggs på av de sediment som Klarälven för med sig då den mynnar ut i Vänern.

Vid Sandsgrundsudden i norra delen av city delar sig älven och härifrån kan du paddla västerut mot Orrholmen runt Sommaro, eller österut mot Örsholmen. Tänk dock på att det blir motströms på vägen tillbaka. Ett annat alternativ kan därför vara att paddla norrut mot Skåre, så kan du glida med nedströms på tillbakavägen om krafterna skulle tryta. På lugnare dagar kan det också vara fint att paddla söderut och ut i Hammarösjön som ligger relativt skyddat i norra delen av Vänern.

Här kan du hyra kajak i Karlstad:

Morgonljus över Klarälven strax söder om Stöllet. Längs älven som rinner genom hela Värmland ligger ett antal kraftstationer, men mellan Höljes och Edsforsen (Hagfors), samt söder om Forshaga är älven oreglerad vilket gör att den lämpar sig bra för paddling.


Norra Vätterns skärgård

Norra Vätterns skärgård, eller Sveriges hemligaste skärgård som den också kallats, är för många en dold pärla som du lättast når via Olshammar i söder eller Askersund i norr. (Det senare innebär en något längre paddling innan du når själva skärgården). Området är ett naturreservat bestående av ett 50-tal öar och ännu fler små kobbar och skär. På sommaren trafikeras vattnen av flera motor- och segelbåtar, men på våren och hösten kan du få vattnet helt för dig själv om du har tur!

Vättern är Sveriges största sprickdalssjö och även en klarvattenssjö då den är naturligt näringsfattig. Vid mätningar har man mätt upp till 16 meters siktdjup! Detta ger såklart en extra krydda till paddlingen, inte bara för sikten men också för att det klara vattnet ger upphov till väldigt speciella färger. På vissa ställen, i visst väder kan vattnet se riktigt turkost ut.

Då naturen är skyddad råder speciella regler om tex var du får gå i land, tälta och göra upp eld – så tänk på att läsa igenom dem innan du ger dig ut. Ta också med en fysisk karta så att du navigerar rätt mellan öarna. Här hittar du mer info om reservatet och vilka regler som gäller.

Här kan du hyra kajak i Norra Vättern:


Stockholm

Att den svenska huvudstaden är fin när det kommer till shopping, nattliv, restauranger och museer är kanske det första man tänker på inför ett besök av staden, men dess “naturliga uteliv” gör staden minst lika attraktiv! Staden består ju faktiskt av ett antal öar och är del av den skärgård som sträcker sig långt ut i Östersjön. Vid Gamla Stan och Gullmarsbron separeras stadens vatten och den västra delen tillhör Mälaren, den östra Östersjön. För att ta dig mellan dem behöver du lyfta kajaken då fördämningar och slussar skiljer dem åt.

Oavsett vilken sida du väljer att paddla på finns det gott om alternativ på platser för alla nivåer. Kanske vill du tänja på dina gränser och paddla ut i en större fjärd som Riddarfjärden söder om stadshuset, eller så håller du dig i lummiga kanaler som vid Karlberg eller Långholmen. Du kan också ge dig av på en längre tur mot Mälaren eller ut mot Vaxholm, Värmdö, Ingarö och Stockholms skärgård. Om du paddlar på sommaren så tänk på att det kan vara mycket båtar på vattnet, så håll dig undan farlederna och paddla nära land. Håll ihop om ni paddlar i grupp och bär gärna något färgstarkt så syns du bättre.

Här kan du hyra kajak i Stockholm City:

Här kan du hyra kajak i Stockholm Skärgård:


Immeln

Sjön Immeln ligger i vad som brukar kallas Sveriges sydligaste vildmark. Den största delen av den 23 km2 stora sjön ligger i Skånes nordöstra hörn, men den letar sig även in i Småland och Blekinge. Här finns över 100 obebodda öar i olika storlekar att tälta på. Även om sjön är stor har den flera vikar som gör det lätt att hitta lä om så önskas. Med kortare lyft kan du även förflytta dig till närliggande sjöar, så som Filkesjön, Raslången och Halen.

På denna kartan kan du navigera dig men också hitta vindskydd samt vilka öar och landområden som har särskilda regler så som fågelskydd och naturreservat.

Här kan du hyra kajak vid Immeln:


Karlskrona

Även Blekinge har en fin skärgård och i Örlogstaden Karlskrona finns flera paddelleder tex den 6,2 km långa Trossörundan som är en riktigt fin stadsnära tur. Denna tar dig tryggt genom de centrala öarnas skiftande miljöer, från pittoreska sommarstugeområden till innerstadspuls. Karlskrona är med på Unescos världsarvslista för sin välbevarade örlogsbas och gamla byggnader från slutet av 1600-talet då staden grundades.

Om du önskar avancera finns här också den 16,4 km långa Stora Karlskronarundan eller den 3,4 km långa Stumholmsrundan som går något mer exponerat. Anslutande paddelleder kan också ta dig västerut och österut längs Blekingekusten. Lederna är en del av projektet ARK 56 där mängder av vandringsleder, cykelvägar och paddelturer vävts samman och sammanställts i en app med samma namn. Här finns också kartor för nedladdning.

Här kan du hyra kajak i Karlskrona:


Checklista inför nybörjarturen

Väder – Se upp för åskskurar och hårda vindar och ställ in turen om det känns osäkert. Tänk på att vågorna kan bli större när du paddlar iväg, beroende på vilket håll det blåser ifrån var det är lä.

Säkerhetsutrustning – När jag är ute och paddlar ser jag alltid till att ha med mig ett säkerhetskit bestående av visselpipa, flottör, pump och paddelsäkring. Det är också bra att ha med en extra paddel per sällskap. Givetvis använder jag också alltid flytväst.

Kommunikationsmedel – Att kunna kalla på hjälp kan vara livsavgörande. Se till att förvara mobiltelefonen i vattentätt fodral och ha den gärna på dig om du skulle skiljas från kajaken.

Berätta för någon var du ska och när du planerar vara tillbaka – detta är något som gäller alla typer av turer, både på land och i vatten.

Extra ombyte – Ha alltid med dig ett extra ombyte om olyckan skulle vara framme och se till att det är förvarat i en vattentät påse, tex i så kallade drybags. Även om kajakens skott ska vara täta, kan vatten komma in, så generellt är det bra att packa i flera täta påsar även i skotten.

Paddla aldrig ensam. Det alltid är bra med sällskap, oavsett om du är nybörjare eller erfaren paddlare.

Ta inga onödiga risker. Varken när det gäller vatten, överfarter eller navigering.

Håll er nära land om ni har möjlighet så är räddningen alltid nära till hands om olyckan skulle vara framme och ni inte tar er upp i kajaken igen.

Ta med karta och kompass och häng med vart du är medan du paddlar.

Tänk också på vattentemperaturen, redan i temperaturer på 15°C är risken för nedkylning mycket stor, men du riskerar även att bli nedkyld i upp till 25°C beroende på hur länge du ligger i vattnet. Använd torrdräkt om det är väldigt kallt.


Här kan du läsa mer om hur du kan komma igång och paddla kajak

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories