Expedition EUROPA 2024

10 000 km från nordkap till Tarifa

februari - november 2024

translate:

Äventyret är för närvarande pausat

Detta pga personliga omständigheter. 
Just nu vet jag inte om jag kommer ta upp min tur senare i år eller om äventyret blir något annat. Tills vidare hänvisar jag till min instagram: @wildernessstories

En europeisk upptäcktsfärd

2019 gjorde jag en 4861 km lång expedition genom Sveriges alla landskap. Från den sydligaste till den nordligaste punkten. 2024 vill jag trappa upp och göra detsamma genom Europa. Syftet är att utforska Europas natur, kultur och äventyrsmöjligheter och inspirera till större äventyr som går att nå med miljövänliga transportmedel. 

På andra sidan Atlanten, i USA, finns det en klassiker inom långdistansvandring som kallas “The Triple Crown“. Det innebär att man vandrat de tre långdistanslederna Pacific Crest Trail, Continental Divide Trail och Appalachian Trail. Under denna expedition vill jag göra en europeisk motsvarighet och vandra/skida klassikern Norge på langs, nykomlingen HexaTrek och en av världens mest kända vandringar, pilgrimsleden Camino de Santiago. Jag kommer dessutom göra alla dessa i ett svep, sammanlänkade med cykel. Jag kommer att starta vid Nordkap och avsluta i Tarifa (det kontinentala Europas nordligaste respektive sydligaste punkt).

Den totala sträckan på över 10 000 km kommer ta drygt 10 månader att genomföra.

Norge på langs

Längd: ca 3000 km
När: februari – maj
Färdsätt: Turskidor, löpning, vandring

Klassiker mellan Norges nordligaste till sydligaste punkt (Nordkap till Lindesnes). Turen följer ingen särskild led utan det gäller att själv hitta bästa möjliga färdväg. Här väntar stormar, mörker och tiotals minusgrader. 

Hexatrek

Längd: ca 3034 km
När: juni – september
Färdsätt: Vandring, klättring

En blivande klassiker som invigdes 2022. Leden går genom Frankrikes högsta bergsregioner: “l’Hexagone”, från Vogeserna via Alperna till Pyrenéerna och tar sig sammanlagt upp och ner för 136 000 höjdmeter.

camino de santiago

Längd: ca 790 km
När: oktober
Färdsätt: Vandring

En av världens mest kända pilgrimsvandringar. Till Katedralen i Santiago de Compostela går många leder, varav “den franska vägen” från St Jean Pied de Port via norra Spanien , är den mest populära.

Cykeletapper som länkar samman lederna:

Lindesnes, Norge – Wissembourg, Frankrike: ca 2100 km
Hendaye – St Jean Pied de Port: 80 km 
Santiago de Compostela – Tarifa, Spanien: ca 1000 km

bakom Expeditionen

Med expeditionen vill jag utforska Europas natur och kultur. Detta genom att för egen maskin färdas genom kontinentens olika klimatzoner och naturtyper. Från Arktiskt klimat i norr via lummiga bokskogar och slottsruiner i Frankrike till Spansk öken och kalkstensklippor vid Atlantkusten.

Precis som alla resor är även denna en inre resa och den mentala biten av ett äventyr är något som fascinerat mig genom åren. Längs vägen ämnar jag söka svar på vad som gör att vissa människor (mig själv inkluderad) känner en konstant lockelse till äventyret. Vad kännetecknar en äventyrare och vilka drivkrafter ligger bakom? Är äventyret något som får oss att må bra eller flyr vi från något? Med utgångspunkt i mig själv och de människor jag möter kommer jag att vrida och vända på frågan.

Hit har jag kommit

Nyheter

Paus i äventyret

Ibland måste man göra saker man inte vågar. Det kan vara något obehagligt, något man är rädd för, något man inte vet om man klarar av. Men det kan också vara att lyssna på sig själv, på vad den där inre rösten längst inne i bröstet försöker säga. Trots att alla andras röster och även ens egna säger något annat om vad man borde och måste. Det är inte bara läskigt, det kan vara oerhört svårt.

Läs mer »

Nytt äventyr: Expedition Europa 2024!

2019 gjorde jag en 4861 km lång expedition genom Sveriges alla landskap. Från den sydligaste till den nordligaste punkten. 2024 vill jag trappa upp och göra detsamma genom Europa. Syftet är att utforska Europas natur, kultur och äventyrsmöjligheter och inspirera till större äventyr som går att nå med miljövänliga transportmedel.  På

Läs mer »

Podcast

Äventyret går också att följa i Wilderness Stories Podcast  med nya avsitt varannan vecka. I avsnitten delar jag med mig av vad som händer på äventyret och mina tankar kring det. Men avsnitten bjuder även på samtal med människor jag träffat längs vägen. 

Dagar kvar till expeditionen

Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

partners

Primus
silva

För att finansiera expeditionen söker jag just nu partners till projektet. Hör av dig till linda@lindaakerberg.com om du är intresserad. 
Jag samarbetar endast med varumärken relevanta för projektet och antalet partnerskap är begränsade

Wilderness Stories