Mat på vandringsturen

 

Att vandra i skog och mark är en fantastisk upplevelse. För vissa är maten och måltiderna en stor del av den, för andra bara ett nödvändigt ont. Oavsett vilken åsikt du är av är det något du måste ta ställning till. Särskilt när du ska vara ute flera dagar.

Ju fler dagar du väljer att vara ute, desto större del av din packing kommer bestå av mat. Och ju mer mat desto tyngre packning. Här gäller det alltså att se till sig själv och vad man föredrar. Vill man ha en gastronomisk upplevelse och bära med sig färska råvaror, stekpannor, kokkärl m.m. för att tillaga sina måltider från scratch i naturen får man räkna med en lite tyngre packning. Vill man ha så lätt packning som möjligt nöjer man sig kanske med frystorkat. De flesta hamnar nog någonstans mitt emellan. Som sagt, detta är något du själv måste känna av. Det finns inget rätt eller fel.

 

 

När

Precis som hemma är det bra att äta ofta och regelbundet. Även om man inte känner aptit är det viktigt att få i sig energi. Om du är ute på en långvandring gör du dig av med mycket mer energi än en dag hemma (om du inte har ett väldigt aktivt liv vill säga) och behöver därmed äta mycket mer än du vanligen gör. För lite energi kan leda till att man blir slö och fattar dåliga beslut. Se därför till att alltid ha något i sidfickorna på ryggsäcken så att du kan fylla på med energi medan du går.  Det ska vara enkelt och samtidigt gott så att du vet att du får i dig det, även om du inte är hungrig. Nötter och torkad frukt är en klassiker, men om man inte är särskilt förtjust i det är det bättre att ta med sig något man gillar. Godis eller chips t.ex.

Sen är det alltid bra med en stadig frukost, lunch och middag/kvällsmat, men hur du lägger upp det är upp till dig. Se till att anpassa det efter din vandring och efter hur mycket energi du behöver. Precis som med allt annat, prova dig fram på kortare turer och se vad som passar dig.

Om du är frusen av dig är ett tips att äta något precis innan du lägger dig, så kroppen får lite hjälp att hålla upp värmen under natten.

 

Vad

Det vanligaste på vandringsturer är frystorkad mat. Dels för att du slipper bära på det vatten vanlig mat innehåller vilket gör den lättare och sparar plats. Men också för att den är smidig att tillaga. Du behöver bara koka upp vatten, hälla över maten och låta det stå en stund. Den tål dessutom att hanteras ovarsamt och kan tryckas ner i ryggsäcken utan att du riskerar att mosa sönder något.

Det kanske kan låta torrt och tråkigt, men faktum är att de rätter som finns idag är riktigt goda (särskilt efter en lång dags vandring)! Vill du äta frystorkat finns det flera färdiga frystorkade rätter att köpa i friluftsbutiken. Även för de som är vegetarianer eller har allergier. Dessa rätter är toppen, men tyvärr ganska dyra. Ett alternativ är att göra egna hemma. Ta ett varv i mataffären och se vad du hittar för torrvaror. Torkade tomater, svamp, frukt, nötter, mjölkpulver, snabbmakaroner, pulvermos, såser, nudlar, soppor, havregryn, buljongtärningar, sojafärs, couscous o.s.v. Låt fantasin flöda och testa dig fram. Blanda ingredienserna i en ziplockpåse, pressa ur så mycket luft som möjligt och slut till. När det är dags att äta häller du över blandningen i en större kopp/kåsa/djup tallrik, kokar upp vatten och häller på. Låt det stå en stund och sedan är det bara att äta! Du kan även torka egen mat/ingredienser hemma i ugnen. Känns det tråkigt med bara frystorkat piggar du upp genom att komplettera med färsk mat så som grönsaker, korv eller annat.

Sedan kan man som sagt ta med sig färska råvaror också, men då får man räkna med en betydligt tyngre packning.

 

 

Hur

Ska du ut på en kortare tur, över dagen eller en natt så räcker det egentligen med att du gör i ordning mat hemma och tar med dig. Mackor, wraps, tacos, sallader etc. Men många föredrar nog ändå att kunna laga ett varmt mål mat och då finns det flera olika typer av kök att välja mellan.

  • Dels det klassiska trangiaköket som drivs med t-sprit. Det är ett säkert kök men dock ganska skrymmande, både köket och själva bränslet. Och med volym följer även vikt.
  • Sedan finns alternativet att laga mat över öppen eld vilket är supermysigt men  kräver kunskap, samt att du har tillgång till någorlunda torrt virke och en säker plats att elda på (och att det inte råder eldningsförbud!). Jag skulle själv inte chansa på enbart det här alternativet. Även om dagen du ger dig ut på är solig och fin kan det ha regnat dit du ska eller så kan vädret slå om.
  • Personligen använder jag mig helst av ett gaskök. Det består av en gasbehållare och en simpel liten brännare som jag skruvar på behållaren, ett litet vindskydd, samt en kastrull med vikbara handtag. I kastrullen kokar jag endast vatten så jag har även med mig en större (5dl) vikbar kåsa i mjukplast som jag tillagar (förväller) maten i med kokande vatten. Jag föredrar detta eftersom det tar väldigt lite plats, är enkelt och är en relativt billig lösning. Nackdelen med gas är att den inte fungerar lika bra i kallare temperaturer. Det finns dock speciell “vintergas” som ska klara några minusgrader.
  • Det finns också kök som är lite mittemellan, där du har med dig flytande sprit som omvandlas till gas. Dessa är de absolut säkraste köken då de fungerar i alla typer av väder, men är något mer skrymmande och dyrare. De kräver också viss kunskap om något skulle gå sönder då de är lite mer avancerade.
  • Om du ska vara ute över dagen och bara behöver kokande vatten till maten, kan du även ta med dig varmt vatten i en termos.
  • För den som verkligen försöker få ner vikten finns alternativet att inte ha något kök alls utan tillaga maten genom att förvälla den i en burk med tätslutande lock under dagen.

Hur du väljer att tillaga din mat är upp till dig. Är det din första tur, så ta det du har eller kan få tag på. Då kanske du också kan få se vad andra använder och enklare bilda dig en uppfattning om vad du vill satsa på!

 

Att tänka på

Hemma är många som försöker hålla ner på mängden kalorier man äter per dag. Under en vandring måste man tänka tvärt om. När du rör på dig större delen av dagen gör kroppen av med mycket mer energi och behöver därför mycket fler kalorier. Du ska alltså försöka äta så kaloririk mat som möjligt, men tänk också på att få i dig proteiner, salter och fett. Ett tips är att ta med sig en liten plastflaska olivolja och hälla på maten. Olivolja innehåller ungefär 85 kalorier per matsked, så det är lätta kalorier som dessutom gör maten godare!

 

 

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories