Småland


Den första juni 2019 gav jag mig ut på vad som skulle komma att bli en 485 mil lång resa genom Sverige. Med hjälp av mina fötter, kajak och cykel, gjorde jag en upptäcktsresa genom landets alla 25 landskap. Jag ville upptäcka landet jag är född och uppväxt i och samtidigt inspirera andra till att också resa mer hållbart i närmiljö.

Nu presenterar jag nu en bloggserie på 25 inlägg, ett per landskap. I dessa kommer jag ta er med på min resa, men också dela med mig av tips, länkar och annan matnyttig info – detta så att du också kan ge dig ut på din egen bakgård!

Det tredje landskapet jag besökte var: Småland



Av alla våra 25 landskap, så är nog det jag har störst relation till sedan tidigare (bortsett från de jag bott i), Småland. Här har jag spenderat mängder av somrar, då landskapet var ett mecka för musikfestivaler under mina tonår i början av 2000-talet. Hultsfred och Emmaboda har jag tappat räkningen hur många gånger jag varit i. Likaså Blädinge utanför Alvesta, där några vänner driver den upprustade 60-talsfolkparken Tyrolen som bland annat anordnar festivalen Muskelrock. Men jag har också tillbringat tid mellan festivalerna, vid små sjöar boendes i min gamla van.

Precis som många andra i min generation, är jag också uppväxt med Astrid Lindgrens sagor, varav många utspelar sig i just Småland där hon själv växte upp. Här finns också inspelningsplatserna för bland annat filmerna om Bullerbyn och Emil i Lönneberga bevarade, vilka jag också har besökt under mina tidigare vistelser här. Genom hennes berättelser och filmatiseringar, har den småländska naturen med kuperade ängar, betande kossor, röda trähus, fina gamla gärdsgårdar och stenrösen blivit som en symbol för den svenska idyllen.


Husen där Bullerbyn och Emil i Lönneberga spelades in står fortfarande kvar. Bilderna är från eget arkiv.


Den delen av Småland som min rutt tog mig igenom denna gång var tyvärr inte riktigt lika fin. Genom landskapet tog jag mig via cykel och många gånger åkte jag längs små skogsvägar som faktiskt var ganska tråkiga. Det blev tydligt för mig hur stort skogsbruket är här. Både när jag åkte förbi kalhyggen som precis blivit till, men också då jag cyklade igenom skogar som bestod av en ung, mixad skog med mycket sly. Resultatet av en tidigare avverkad skog.



Resan genom Småland blev också påfrestande på många sätt. Jag fick jobba på att vänja mig med mitt nya färdsätt – cykeln. Innan det här äventyret hade jag kanske cyklat max två mil på en dag. Nu skulle jag upp i sju. Rent fysiskt gick det över förväntan. Visst blev lår och knän lite trötta, men jag till och med förlikade mig snabbt med de flesta uppförsbackarna. En sak som hjälpte mig långt på vägen var något min vän Marina berättade för mig under mitt besök till Sweden Rock veckan innan. Hon sa;

Jag har ju både astma och kol, men jag försöker ändå röra på mig. Hemma är det en backe jag går upp för varje dag när jag går hem från jobbet. Jag klarar mig aldrig ända upp utan att stanna. Men så en gång, så kollade jag bara ner i marken, utan att titta upp mot toppen – också plötsligt var jag uppe!

Dessa ord har hjälpt mig väldigt långt, faktiskt flera gånger den här sommaren. Det var i början lätt att sucka tungt bara vid åsynen av en uppförsbacke. Men jag bestämde mig snabbt för att försöka landa i nuet, jag behövde ju inte börja oj’a mig innan jag ens kommit till det jobbiga. Och när jag väl var där, försökte jag höra Marinas ord i bakhuvudet. Istället för att titta upp och fokusera på hur långt det var kvar, växlade jag ner till en växel som inte var för jobbig också lät jag det ta den tid det tog. Tittade nedåt och försökte tänka på något annat och – plötsligt var även jag uppe!


Mysigt väder på ingång…

En annan sak som påverkade mig under den här etappen var vädret. Den första tiden på resan hade jag turen att få högsommartemperaturer, men väl i Småland drog ett oväder fram över sydöstra Sverige, vilket bjöd på rejäla åskskurar och hällregn. En natt vaknade jag av det första smattret mot tarpen klockan 2, vilket strax därpå följdes av en rejäl smäll och ett åskoväder som höll på fram till 9 på morgonen. Vad som ändå var positivt med detta var att jag fick se vad tarpen och hängmattan verkligen gick för – och jag blev så imponerad! Inte bara höll den mig torr då tarpen inte släppte igenom en droppe regn, utan allt rinner av. Det blev heller inte ens kondens på insidan så som det så lätt blir i ett tält! Och det är väldigt skönt att kunna sitta under det och packa ihop. 


Som tur var föll inget regn när jag slog upp mitt läger här inne i skogen ca 100 meter från vägen. Under natten regnade och åskade det dock konstant från kl 02 till kl 09. Ganska mysigt ändå!

Även om det stundtals var tufft längs vägarna i Småland fanns det såklart mycket vackert att se också! Under min första dag hade jag lagt in att cykla upp genom sjön Åsnen, vilken delar av utsågs till Sveriges 30e nationalpark förra året, 2018. Själva nationalparken är 1873 hektar stor och består till 75% av vatten. Men utöver sjön finns även mängder av små öar. De flesta obebodda. Det som anses vara unikt för området är även den stora artrikedomen av lavar, svampar och mossor, samt ett rikt fågelliv.


Påväg att korsa min första bro över Åsnen
Vacker solnedgång vid en badplats på östra sidan av Åsnen
Sällskap vid nattens läger

När jag närmade mig Kalmar insåg jag dock att jag stod inför resans första problem. Planen var att jag skulle cykla över bron till Öland, men av en slump fick jag reda på att det var förbjudet. Hur skulle jag nu göra? Jag hade ju bestämt att inte ta hjälp av några motordrivna fordon utan färdas hela vägen för egen maskin. Hur skulle jag då ta mig över Kalmarsund…?



Min rutt


Cykling, Åsnen till Kalmar: 145 km 2 dagar



Faktaruta Småland

Areal: 29 330 km2
Invånare: 769 556
Residensstad: Jönköping
Landskapsblomma: Linnéa
Landskapsdjur: Utter


Smålands natur

“Småland är skogar, ängar, hagar och glittrande sjöar. 27 mil kust med skärgårdar och sandstränder. Skogarna är milsvida och bjuder in till vandring, svamp- och bärplockning. Här kan man uppleva absolut tystnad, endast avbruten av fåglars kvitter och möjligen trampet från skogens konung – älgen. 

Småland är ett av Sveriges sjörikaste landskap. Bland dem finns det mängder av fiskesjöar och åar för paddling. Alla är rena och går bra att bada i. Leder för vandring och cykling finns i stort sett överallt. Med jordnära äventyr kan du göra ditt besök spännande. Klättra högt i berg eller låt vandringsleder ta dig genom djupa skogar, upptäck livet under ytan genom att dyka djupt i havet eller håll dig vid ytan och fiska eller bada.” /Visit Småland


Nationalparker

  • Åsnen – “Insjöskärgård med hundratals öar. Gammal skog med bok och tall”
  • Norra Kvill – “En av få urskogsartade skogar i södra Sverige”
  • Store Mosse – “Det största svenska myområdet söder om Lappland”
  • Blå Jungfrun – “Sägenomspunnen ö med släta berghällar, ädellövskog och vacker utsikt”

Länkar


Utvandrarleden är en av alla leder som går genom Småland


HAR DU FLER TIPS PÅ VAD SOM FINNS ATT GÖRA OCH UPPTÄCKA I SMÅLAND? TIPSA GÄRNA I KOMMENTARSFÄLTET NEDAN!



Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories