5 tips för vintervandring

 

Efter att ha tillbringat förra helgen uppe i höga kusten och deltagit i Höga Kusten Winter Classic tänkte jag att jag skulle dela med mig av några av de tips för vintern jag lärde mig under helgen och som jag hade mest nytta av! Givetvis finns det andra mer självklara saker att tänka på inför en vintervandring, så som att se till att sovsäcken klarar kallare temperaturer och att ta med sig lite varmare kläder, men här följer några tips som man kanske inte tänker på i första taget.

 

 

 

 

1. Ta med en Termos

Att vi gör oss av med mycket vätska sommartid är många av oss medvetna om, men att vi gör av med än mer vätska på vintern, är kanske inte lika känt. Under en dags vandring vintertid bör du dricka minst 4 – 5 liter vatten! För att få i oss det vi behöver är det viktigt att ha vatten nära till hands, t.ex. i en vattenflaska som hänger på ryggsäckens ena axelrem. Men är det kallt ute fryser vattnet snabbt och det är inte alltid lätt att hitta en bäck som inte är frusen för att fylla på. Genom att ha varmt vatten i en termos kan du enkelt fylla på vattenflaskan, eller tina upp det vatten som frusit i den.

En annan sak termosen är bra för är förvara kokhett vatten över natten. Om du kokar upp vatten innan du går och lägger dig, behöver du inte krångla med det på morgonen utan kan starta dagen med varm frukost utan att ens behöva stiga upp ur sovsäcken. Ett bra sätt att få igång värmen innan du stiger upp!

 

2. Införskaffa en värmetålig flaska

När vi ändå är inne på temat vatten forsätter jag med detta tips. Innan min vandring funderade jag länge på om jag skulle köpa en sådan här flaska eller ej. Det tog emot för mig att betala över 100 kr för en 50 cl flaska som jag kunde köpa för en tia i mataffären – och då även få läsk på köpet. Men tack och lov köpte jag en och den var värd varenda krona. Minst! Det du kan göra med denna flaska är att du fyller den med kokande vatten precis innan du ska lägga dig. Sedan lägger du den i en socka (den blir väldigt varm!) och tar med dig in i sovsäcken när du ska sova. Flaskan fungerar då som ett litet element och det blir väldigt varm och skönt i sovsäcken! Eftersom den tål värme smälter den inte ihop som en vanlig pet-flaska skulle ha gjort och du kan vara säker på att den inte läcker.

Är du väldigt känslig för kyla kan det också vara en idé att ta med sig några engångs värmekuddar, sådana som aktiveras och blir varma då de kommer i kontakt med syre. Dessa håller värmen några timmar och är ett bra komplement till vattenflaskan.

 

 

Värmetålig vattenflaska

 

 

3. Byt kläder ofta!

Det kanske viktigaste under en vintervandring är att hålla sig torr. Så fort kläderna blir blöta och du slutar röra på dig kommer du bli kall. Att hålla sig torr är alltså det bästa sättet att hålla sig varm. Problemet vintertid är dock att din kropp ändrar temperatur väldigt mycket. Du sitter still – du blir kall, går upp för ett berg – börjar svettas, kommer upp på berget där det blåser kallt – du blir kall, går ner för berget – blir varm igen o.s.v. Därför är det viktigt att tänka på att så snabbt du känner att din egen temperatur börjar förändras, stanna och ta på / ta av dig kläder. För att detta ska ske smidigt är det viktigt att du har kläderna nära till hands, så du inte behöver stanna och leta rätt på dem i botten av din ryggsäck. Ska du ta av dig en tröja är det inte ens säkert att du ens behöver ta av dig ryggsäcken. Det kan räcka med att du drar ur armarna och låter den hänga vid ryggen över höftbältet om du tror att du snart kommer behöva ta på dig den igen. Lika viktigt att ta av sig när du känner att du är på väg att börja svettas är det att ta på dig om det blir kallt. Om du väntar “lite till” med att ta på dig vantarna när du känner att kölden börjar bita tag i dem blir det snabbt försent och kommer du få stanna upp och jobba med att försöka värma upp dina stelfrusna fingrar.

 

4. Använd köket rätt

Att koka upp snö är det enklaste sättet att få tag i vatten vintertid. Se till att du har lite vatten i botten på ditt kokkärl innan du drar igång köket. Om du drar på värmen och lägger i snön direkt, är det, hur konstigt det än låter, risk att du bränner snön och då kommer vattnet få en bränd smak. Packa snön så gott det går och fyll på med ny snö allteftersom. Glöm inte att sätta på locket emellanåt så kokar det snabbare och du spar på bränslet.

Om det är väldigt kallt eller blåser ute är det bra om du kan ställa köket i lä eller hitta några stenar och ställa runt om, så att värmen inte försvinner bort från köket direkt. Detta spar också tid och med andra ord även bränsle. Jag hade med mig två folieplattor, som egentligen var två foliematlådor och ställde runt köket. Se till att det ändå finns ventilation runt om så det inte blir för varmt, vilket kan skada köket.

Försök även undvika att koka vatten inuti ditt tält. Det vatten som förångas vid kokningen fastnar annars på insidan av tältduken, där du minst av allt vill ha in fukt.

 

 

wintertips3

 

 

5. Gör upp en eld

Har du möjlighet att göra upp en eld vid nattlägret, gör det! Förutom att värma sig är det ett utmärkt sätt att torka de kläder som (trots att du bytt kläder ofta) lyckats bli blöta. Sen är det väldigt mysigt också! Undivik att torka kläder i sovsäcken, då fukten från dem kommer förflyttas till insidan sovsäcken istället och den vill du absolut inte ha blöt!

 

 

Eld

 

 

Sist, men inte minst, ett litet bonustips – det vikigaste tipset av alla: Gör det bara! Det är egentligen inte så stor skillnad på att vandra på vintern än på sommaren. 

… och när du kommer hem. Glöm inte att lufta och torka din utrustning ordentligt innan du packar ihop den och lägger den där du förvarar den. Har du ett uppblåsbart liggunderlag så se till att fylla det med torr luft inomhus några gånger så att den torkar även på insidan.

Dela:

4 reaktioner på ”5 tips för vintervandring

  1. Detta är precis vad jag letat efter! Vi skall iväg på Höga kusten winter hike om drygt en månad och jag har försökt leta/fråga runt efter just de här små tipsen. Tack så mycket!

    1. Ja vad roligt!!! Jag kan tyvärr inte komma den här gången, men jag hoppas (och är nästan säker på) att ni kommer få så trevligt och att tipsen kommer till hjälp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories