Recept : Frukostgröt

 

Under Höga Kusten Winter Classic bjöd Outmeals deltagarna på några av sina frystorkade rätter, bl.a. sina olika frukosträtter. Dessa är väldigt bra och smidiga, men om man vill spara både pengar och vikt (portionspåsarna kan innehålla mer än du behöver och dessutom väger påsarna en del i sig),  är det väldigt enkelt att göra sin egen!

Jag valde att spara mina frukostportioner och hade istället med mig min hemmagjorda havregrynsgröt som jag anpassat efter matlagningssituationen i vildmarken. Så här gör du den:

 

 

Frukost i vildmarken

 

Ingredienser, per portion

Den här mängden är anpassad efter hur mycket jag äter till frukost. Testa gärna att mixa en portion hemma och ät till frukost för att se om du behöver mer eller mindre.

 • 1 dl havregryn 
 • 2 msk mjölkpulver (använd mjölkpulver för barn, det innehåller fler kalorier. Vissa mjökpulver för vuxna innehåller inga alls.) 
 • 1 tsk socker 
 • 1 krm salt 
 • Torkade bär efter smak.

Gör så här

 • Blanda havregryn, mjölkpulver, socker och salt i en bunke. Multiplicera mängden med hur många dagar du tänk att vara ute och lägg till minst en extra dag. (Ska du vara ute 3 dagar blir det alltså 1 dl x  4 (3+1) dagar = 4 dl havregryn)
 • Mixa med en stavmixer. Blandningen ska bli ganska pulveriserad, men låt den innehålla några större gryn efter tycke.
 • Addera torkade bär och häll mixen i en fryspåse en ziplås. Tryck ur all luft innan du stänger den sista biten och lägg i en extra fryspåse.
 • När du vill laga till gröten, häll i önskad mängd i din kåsa och koka upp vatten i din kastrull. Häll över så det täcker blandningen och rör om. Häll på mer vatten efter behov och smak. Gröten går att äta nästan direkt, men om du har en mer grovgrynig mix, bör du vänta lite så att grynen hinner dra åt sig vattnet.

Smaklig spis!

Dela:

4 reaktioner på ”Recept : Frukostgröt

 1. Jättebra tips på hemmagjord frukost istället för de dyra tunga påsarna från vildmarksbutikerna. Tack!

  1. Tack, vad kul att du gillar det! Hoppas det kan komma till användning för dig! Jag gillar även att man kan förpacka alla dagarnas frukost i en förpackning istället för att ha med sig massa olika som man sedan miste släpa vidare på till man hittar en skräpkorg. Sparar vikt och volym!

 2. Inspirerande gjort liknande men att Mixa med stavmixer måste jag prova på! (kanske krossa pasta i en mortel att testa)..

  1. Också en bra idé! Jag gör så för att jag tycker det går snabbare att få gröten klar när grynen är mindre. Då kan man äta nästan direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories