Everest Base camp – Steg 1 : Research

2017-05-03

:

Mitt intresse för att vandra till Everest Base Camp väcktes i höstas. Jag hamnade av en slump på en temakväll på där en researrangör berättade om deras resor dit. Innan den här kvällen hade jag knappt haft en aning om att det ens gick en led upp till Everest base camp, än mindre hur det gick till att vandra dit. Arrangören ville ju såklart få folk att anmäla sig till deras gruppresor dit, men efter att ha vandrat genom hela USA på egen hand undrade jag om jag inte skulle kunna göra även detta själv. Jag stannade kvar och pratade lite med arrangörens representant efteråt och han berättade att det inte finns några avancerade moment som klättring eller glaciärer längs leden upp till Base camp, vilket genast gjorde att tankarna började snurra vidare.

Jag hörde mig för, köpte på mig böcker och kartor, gick på fler föreläsningar med andra researrangörer och googlade runt på nätet. Det visade sig vara väldigt svårt att hitta information om hur man gör den här vandringen på egen hand. Jag kunde visserligen hitta hur den går till i stora drag, men inte hur man bokar t.ex. boende på plats eller vad saker kostar. Allt länkade till arrangerade resor där t.ex. mat och boende är inräknat i priset. Det var där och då idéen till det här projektet föddes. Jag ville ta fram den där infon jag kände att jag saknade som solovandrare och ge den vidare till andra som är intresserade av samma sak.

Därför kommer jag innan min avresa i september gå igenom alla de steg jag tagit i mina förberedelser på vägen mot Everest Base Camp, så som budget, tidsplan och träning etc. Men jag börjar med just det jag gjorde först: Research. 

*I skrivande stund har jag inte fått fram alla priser eller exakt hur allt går till. Detta kommer jag att undersöka på plats och sammanfatta då jag är hemma igen. 

Var

Det finns två Everest Base Camp, ett i Nepal och ett i Tibet (Kina), varav det i Nepal är det som jag ska gå till. Om man vandrar dit är det vanligaste att man flyger till Kathmandu och därefter tar ett mindre inrikesplan till den lilla bergsbyn Lukla från och vandrar därifrån. Om man vill utöka sin vandring kan man även vandra till Lukla från byn Jiri och dit tar man sig med buss eller bil från Kathmandu. Då mitt projekt går ut på att undersöka budgetalternativen kommer jag att börja min vandring från Jiri för att se om jag på så sätt sparar in något på att vandra istället för att ta flyget. En sak är dock säker, jag kommer få mycket mer för pengarna och jag kommer ha större chanser att nå mitt mål då jag kommer ha ännu mer tid att vänja mig vid höjden.

Huvudstad: Kathmandu
Landsnummer: +977
Tidszon: UTC +5:45 (3 h & 45 min före svensk tid)
Valuta: Nepalesisk rupie, NRS. 1 NPR = 0.086 SEK (maj 2017). På vissa ställen används även USD.
Befolkning: 28,51 miljoner (2015)
Yta: 147 181 km2
Stadsskick: Republik
Officiellt språk: Nepali

Pris flyg t.o.r. Sverige-Katmandu: Mellan ca 5.000 – 13.000 SEK. Priset varierar på total flygtid, antalet mellanlandningar och hur långt i förväg du bokar. Min biljett kostade 6800:- 

Så här bokar du: Använd en sökmotor för att jämföra flygpriser, t.ex. flygresor.se, momondo.se etc.

Pris flyg Lukla-Katmandu: Ca 150-170$

Så här bokar du: *Jag har fått hjälp av en resebyrå att boka denna resan, men jag ska även undersöka hur det går till på plats.

Sträcka och höjd

När man pratar om vandring i berg är det vanligare att man pratar om vilken sträcka man förflyttar sig i höjdmeter och hur många timmar vandringen tar, snarare än vilken faktisk längd man går. En vandring från Lukla till Everest Base Camp innebär en stigning på 2504 höjdmeter och tar ca 12 dagar (åtta dagar upp inkl. två “acklimatiseringsdagar”, dvs lugnare dagar då man vänjer sig vid höjden och ofta sover kvar två nätter på samma ställe + ca fyra dagar ner). Man vandrar någonstans mellan fem till sju timmar per dag och det är viktigt att gå lugnt och låta det ta tid då man måste vänja sig vid höjden. Den totala sträckan är ca 106 km fram och tillbaka från Lukla till Everest Base Camp.

Om man, som jag, istället väljer att vandra från Jiri får man räkna med ytterligare ca 5-6 dagars vandring och 955 höjdmeter innan man kommer till Lukla. Denna sträckan är ca 76 km och totalt blir det alltså 182 km från Jiri – Everest Base camp – Lukla, 17-18 dagar och en stigning på sammanlagt 3459 höjdmeter. Då lederna går upp och ner är dock den totala mängden höjdmeter som du behöver gå upp och ner, betydligt mer än så.

Under min vandring kommer jag även bestiga bergen Kala Patthar och Lobuche Peak, vilket för mig innebär en total stigning på 4 214 höjdmeter och hela min vandring beräknas ta 22 dagar inklusive två extradagar för reservation för dåligt väder vid toppförsöken.

Längd:

Jiri – Lukla: 76 km

Lukla – Everest Base Camp – Lukla: 106 km

Jiri – Everest Base Camp – Lukla (min vandring utan toppbestigningarna): 182 km

Höjd:

Kathmandu: 1300 m.ö.h.

Jiri: 1905 m.ö.h.

Lukla: 2860 m.ö.h.

Everest Base Camp: 5364 m.ö.h.

Kala Patthar: 5645 m.ö.h.

Lobuche Peak, östra: 6119 m.ö.h.

Mount Everest topp: 8848 m.ö.h.

Karta från National Geographic: Lukla – Everest Base Camp

När

Nepal har fyra årstider, Vår: mars-maj, Sommar/Monsun: juni-september, Höst: oktober-november och Vinter: december-februari. De vanligaste månaderna att ta sig upp till Base Camp är april och oktober, men det är möjligt att vandra under hela vår- och höstsäsongen och vissa går leden även en bit in i januari. Om du vill få en skymt av de expeditioner som går upp till toppen av Everest är det dock i april (maj) du ska åka. Det är endast då det är möjligt att göra toppbestigningar och det finns ett faktiskt läger vid Base Camp. Övriga tider på året är det helt tomt på tält där. 

Bo

I Kathmandu kan man bo på hostel eller hotell, inget är särskilt kostsamt. De flesta vandrarna bor i området Thamel där det även finns gott om affärer som säljer eller hyr ut vandringsutrustning till låga priser.

Själva leden ringlar sig fram bland små bergsbyar. Den största, Namche Bazaar, ligger på 3440 m.ö.h. och har ca 1650 invånare, men det finns gott om mindre byar i stort sett hela vägen upp till Base Camp (den sista, Gorak Shep ligger ca 4 km/2-3 timmar från Base Camp). I dessa byar finns det flera tehus/lodger och det är också där det är vanligast att man övernattar. Man hyr en bädd, men får ha med sig egen sovsäck. Det går också att bo i tält, men vad jag har förstått måste man då bo på markerade campingar i byarna som också kostar en slant.

Pris hostel/hotel Kathmandu: från 40/45 SEK per natt (enligt booking.com). De hotell jag bokat kostade 550 SEK totalt för 5 nätter.

Så här bokar du: Använd en sökmotor för att jämföra priser, t.ex. booking.com, momondo.se, hotels.com etc. Kan säkert bokas direkt på plats också. Detta ska undersökas på plats.

Pris tehus/Lodge: *Ska undersökas på plats.

Pris för att campa: *Ska undersökas på plats.

Så här bokar du: *Ska undersökas på plats.

Enligt de uppgifter jag fått fram kan man räkna med en kostnad på totalt 150-500SEK/dag för boende, mat och vatten. Vissa menar att det kostar mer, andra mindre. En ganska stor skillnad med andra ord. Detta ska därför undersökas på plats.

Äta

Visst kan man bära med sig sin egen mat, men då vandringen är över 10 dagar fram och tillbaka blir det väldigt tungt om man ska bära på så mycket. På de tehus/lodger man passerar kan man även köpa mat till en ganska så billig peng. I regel så övernattar man även där man äter middag då man får mat och boende till ett fördelaktigt kombinerat pris. Det finns också små butiker där man kan köpa snacks och annat, men dessa blir dyrare ju högre upp man kommer.

Jag kommer ev. ha med mig ett gaskök för att kunna koka vatten och några paket nudlar för att spara in på lunchpengar. Jag kommer även bära med mig te och buljong samt snacks för vandringen som jag köper Kathmandu.

Pris frukost/lunch/middag: *Ska undersökas på plats.

Prisexempel snacks: *Ska undersökas på plats.

Enligt de uppgifter jag fått fram kan man räkna med en kostnad på totalt 150-500SEK/dag för boende, mat och vatten. Vissa menar att det kostar mer, andra mindre. En ganska stor skillnad med andra ord. Detta ska därför undersökas på plats.

Vatten

För att säkert kunna dricka vattnet som finns i bergen bör det kokas och det vanligaste är att man köper några liter kokat vatten där man äter eller sover genom att lämna in sina medhavda vattenflaskor för påfyllning. Man kan också köpa vatten på flaska, men detta rekommenderas inte, dels pga priset, men också pga den risk för den nedskräpning som följer. Jag kommer eventuellt ha med mig ett eget gaskök och då kan jag även kan koka vattnet själv. Jag kommer förmodligen också ha med mig någon ytterligare form av vattenreningsprodukt, för säkerhets skull. Det finns även andra drycker att köpa längs vägen. Observera att det är att rekommendera att man undviker alkohol under en sådan här vandring då det kan försvåra acklimatiseringen (att man vänjer sig vid höjden).

Pris vattenpåfyllning: Enligt en källa 5-30 SEK/liter, men ska även undersökas på plats. 

Pris vattenflaska: *Ska undersökas på plats.

Hur

Om man bokar en resa via en arrangör ingår för det mesta både bärare, så kallade “Sherpas”, och guider. Du behöver alltså inte bära din packning själv (dock bär man den packningen man behöver för dagen). Du kan också boka privata bärare eller guider på plats. Efter att ha vandrat över hela USA, bland annat över toppar på 4000 meter och dessutom burit med mig mat för upp till tio dagar samtidigt utan några större problem, har jag svårt att förstå varför jag inte skulle kunna bära min packning själv även här. Jag kommer således inte ha med mig någon bärare och jag kommer heller inte ha med mig någon guide. Leden upp till Base Camp är välvandrad och de som har varit här vittnar om att det ska mycket till om man ska lyckas gå vilse. Då vandringen inte heller går över några riskfyllda etapper är en guide inget måste.

Pris arrangörsresor: Ca 25.000 – 40.000 SEK + dricks. Dessa resor inkluderar i regel mat och boende, men sällan flyg t.o.r. Kathmandu.

Pris bärare + dricks: *Ska undersökas på plats. 

Pris guide + dricks: *Ska undersökas på plats.

Så bokar du bärare/guide på egen hand: *Ska undersökas på plats.

Vaccinationer

Då rekommendationerna för vad man bör vaccinera sig för inför en resa ständigt varierar är det viktigt att kolla upp detta i god tid innan man ska åka. Rekommenderat är tre månader innan avresedatum då vissa vaccinationer måste tas långt i förväg och ibland i flera doser. Man behöver inget hälsointyg för att resa in i Nepal (om man inte kommer från/reser via Afrika eller Sydamerika, då behöver man ha ett intyg om att man är vaccinerad mot gula febern), men det är alltid bra att se till att du har ett vaccinationshäfte så att du kan hålla koll på dina vaccinationer inför kommande resor och slippa betala dubbelt. Om du inte redan har ett, be om att få ett då du vaccinerar dig. 

Så här gör du: vårdguiden.se kan du läsa mer om vaccinationer i Nepal och vilka som rekommenderas just nu. Där kan du också söka efter en vaccinationsmottagning nära dig. Lättast är att du tar dig till en mottagning under en drop-in tid. De hjälper dig med vad som behövs direkt på plats. Kolla upp i förväg vilka vaccinationer du  har sen tidigare.

Pris vaccinering: Varierar beroende på vad du har sedan tidigare och vad som rekommenderas för tillfället. Min vaccinering kommer gå på ca 1600 SEK.

Försäkring

Vid vandring i bergen här är det väldigt viktigt att du har en bra försäkring. Det finns viss sjukvård på plats, men skulle du drabbas av något allvarligt eller råka ut för en olycka finns det inga bilvägar att bli hämtad på, utan den enda vägen ut till större sjukhus är att bli buren eller via helikopter, något som kan bli väldigt dyrt om du inte är rätt försäkrad. De flesta hemförsäkringar inkluderar en reseförsäkring ett visst antal dagar, men se till att kolla upp med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just din försäkring och fråga vad som gäller vid vandring på hög höjd (vissa kräver en tilläggsförsäkring över en viss höjd). Fråga även specifikt om vad som händer om du måste bli hämtad med helikopter.

Jag är hemförsäkrad via if och i den försäkringen ingår en reseförsäkring i 45 dagar som även inkluderar allt jag behöver för denna vandringen.

Visum och tillstånd

På flygplatsen i Katmandu får man ordna ett visum, sedan behövs ett vandringstillstånd (TIMS) och en inträdesbiljett för Sagarmatha National park.

Pris visum: Ca 25 USD för 30 dagar. Köps på flygplatsen i Kathmandu. Se till att ditt pass är giltigt 6 månader efter utresa!

Pris TIMS: 10 USD (via en arrangör) eller 20 USD (om du vandrar på egen hand). Om du vandrar på egen hand köps detta på plats i Kathmandu vid Bhrikuti Mandap Tourist Centre nära Ratna Park busstation.  Ta med en kopia på ditt pass och två passfoton. Observera att kontoret kan vara stängt på lördagar och helgdagar, men att lokala reseagenter kan ordna det mot en extra avgift andra dagar.

Pris entré Sagarmatha National Park: Ca 300 SEK, köps längs leden vid entrén, alternativt även detta vid Bhrikuti Mandap turistcenter i Kathmandu.

Risker

Det som är den största risken vid en vandring längs Everest Base Camp trek är höjden. Du stiger från Lukla till Base Camp 2504 höjdmeter och här gäller det att inte stressa och veta vad man gör. Jag kommer i ett senare inlägg att gå in närmare på just höjden, vad den kan innebära, hur du ska bete dig på plats för att undvika att den blir ett problem och hur du kan förebygga det redan innan avfärd. Ska man göra den här vandringen på egen hand är det väldigt viktigt att man är påläst om detta och inte pressar/överskattar sig själv.

I övrigt finns det precis som vid all vandring vissa allmänna risker, så som skavsår eller att man kan trampa snett. Inget allvarligt som inte kräver vanligt vett och uppmärksamhet med andra ord. Ett par väl ingådda skor, bekväma kläder samt ett första-hjälpen-kit är alltid att rekommendera. Leden upp till Base camp är som sagt välvandrad och man passerar inga glaciärer vilket gör den förhållandevis säker. Den är också så pass välmarkerad att det är svårt gå vilse. Det är väldigt tydligt vart du ska. Sunt förnuft ska man ändå såklart ändå alltid ha och inte ta avstickare från leden om man inte är säker på vad man gör. 

Det kan också bli kallt så varma kläder som skyddar mot vind, kyla och väta är ett måste. Räkna med att temperaturen sjunker till minusgrader nattetid, särskilt på högre höjd.

Detta var allt för denna gång! I kommande blogginlägg kommer jag att gå in närmare på: budget, tidsplan, höjd, träning, packlista och så småningom själva resan!

Vill du hålla dig uppdaterad när nya inlägg publiceras? Prenumerera på Wilderness Stories nyhetsbrev:

Dela:

2 reaktioner på ”Everest Base camp – Steg 1 : Research

  1. Hej! Jättebra beskrivningar och guider. En sak som kan bli lite missvisande för någon som inte läser hela din blogg är att du skriver att det är 955 höjdmeter mellan Jiri och Lucka och det stämmer ju. Men eftersom man går i väst östlig riktning från Jiri och floderna går i nord sydlig riktning så går man upp och ner varje dag och stiger säkert lika många höjdmeter som under vandringen Luckla till basecamp.
    Efter att ha gått Jiri-Luckla är verkligen underbart när man efter Luckla träffar på, och går om, alla nyinflugna vandrare med mjölksyra i benen. Då ser man, som du skriver tidigare, hur bra träning vandringen från Jiri är för den mer krävande höga höjden.

    1. Hej Mikael,
      Mycket bra poäng – jag lägger in det i texten. Tack!
      Hoppas du hade det fantastiskt på din resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories