Att tänka på innan du ger dig ut på sommarfjället

 

Äntligen är det sommar! Kanske är du sugen på att ge dig ut på vandring i de svenska sommarfjällen? Oavsett om du är erfaren vandrare eller om det är din första vandring finns det en del att tänka inför en vandring i våra svenska fjäll. Framförallt handlar det om att hålla koll på vädret, då både nederbörd, frost och vind är vanligt i våra fjäll även under sommaren. Därför har Fjällsäkerhetsrådet nu inför sommarsäsongen tagit fram en informationstext om vad man bör tänka på inför sin vistelse i fjällen.

 

 

Följande är en text av Fjällsäkerhetsrådet.
Foto: Linda Åkerberg

 

Sommarfjällen är magiska men de kräver rätt förberedelser. Fjällvädret skiftar, ofta snabbt. Sol kan övergå i blåst och regn på en kort stund. Att vara beredd på allt slags väder under en fjällvistelse är nödvändigt för att den ska bli både njutbar och trygg.

 

Nederbörd

Fjällsäkerhetsrådet har tillsammans med SMHI  sammanställt statistik kring nederbörd mellan 2002 och 2017 för sina väderstationer i fjällen. Statistiken visar att det i genomsnitt faller nederbörd mellan 15 till 20 dagar varje månad under sommaren. Den innefattar alla former av nederbörd med mängder från 0,1 mm och mer. Lite lätt och kortvarigt duggregn ger således lika stort bidrag till statistiken som ihållande och kraftig nederbörd.

 

Antal dagar med nederbörd. Diagrammet visar antalet dagar med nederbörd per månad under juni till september 2002–2017. (Källa: SMHI. Väderstationer som ingår i statistiken: Katterjåkk, Nikkaluokta, Kvikkjokk, Hemavan, Storlien och Höglekardalen)

 

Frost

SMHI:s väderstatistik visar också att det under perioden juni till september kan vara frost vissa nätter. Det är viktigt att vara förberedd för detta liksom på vind.

 

Antal dagar med frost. Diagrammet visar antal dagar med frost i genomsnitt under juni till augusti 2002–2017 vid de två väderstationerna Katterjåkk och Höglekardalen. (Källa: SMHI)

 

Vind

Det blåser generellt mindre på sommaren i fjällen än under resten av året men vindhastigheter på upp till 10–12 m/s är inte ovanliga, visar SMHI:s statistik. Vind- och regntäta kläder är därför en nödvändig del av utrustningen.

 

 

Fem tips för en trygg fjällvistelse

Vi vill inte avskräcka dig med denna information. Tvärtom, bara göra dig så väl förberedd som möjligt. Därför har vi ställt samman några tips för att göra din fjällresa så lyckad som möjligt:

1. Ta med kläder som klarar snabba väderomslag. Ta alltid med skalplagg och värmeplagg och ett torrt mbyte i ryggsäcken. På Fjällsäkerhetsrådets webbplats finns checklistor med tips på lämplig utrustning.

2. Ta del av lokala väderprognoser. Vädret kan slå om snabbt. Respektera utfärdade vädervarningar.

3. Lämna färdmeddelande. Det är viktigt att ni meddelar någon vän eller släkting er planerad färdväg. Ladda gärna ner och använd fjällsäkerhetsappen.

4. Följ markerade leder. Är det första gången i fjällen är det klokt att följa markerade fjälleder. På fjällkartor är leder tydligt utmärkta. Använd en fjällkarta som är tryckt på ett fukttåligt papper. Fjällkartor finns att köpa i välutrustade sport- och friluftsbutiker eller kan laddas ned från Lantmäteriets hemsida.

5. Använd karta och kompass. I fjällen saknas ofta mobiltäckning. Lär dig därför att använda karta och kompass innan du ger dig iväg.

 

 

Dela:

En tanke på “Att tänka på innan du ger dig ut på sommarfjället

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories