När olyckan är framme: Stukad fot

 

Att vara ute i vildmarken är i de allra flesta fall en magisk upplevelse. Men det gäller att veta vad man ska göra, om den där olyckan skulle vara framme. För egen del – eller om man träffar någon annan som råkat ut för den. I den här texten kommer jag gå in på en av de skador man kan råka ut för när man är ute och vandrar: att stuka foten.

Att stuka foten kan egentligen ske när som helst, men är vanligast under utförande av någon idrott, så som t.ex. just vandring. Det som kan förvärra situationen under en vandring är tyngden man eventuellt har på ryggen, men också hur långt ut i vildmarken man är.

 

 

Det som händer när man stukar foten är att den viker sig åt något håll (oftast inåt). Detta så pass mycket att ledbanden i foten sträcks ut. Man “trampar snett”. Inte helt sällan med följden att man ramlar till marken. Hur allvarlig stukningen är beror på hur mycket ledbanden sträckts ut, om det finns bristningar på dem eller om de rent utav är av. I värsta fall kan man t.o.m. bryta ben inuti foten.

När man stukar foten uppträder (i de flesta fall) ganska snart en svullnad över den skadade delen. Särskilt om man har slitit sönder blodkärl så att en blödning uppstått, vilket blir som en trigger för kroppen att svullna. Detta är kroppens eget sätt att skydda kroppen vid en akut skada så att det inte ska hända igen. Den försöker skapa en läkande miljö, samtidigt som svullnaden ska påminna oss att ta det lugnt.

Svullnaden i sig inget farligt, men den gör att man blir stel och när den väl har uppstått kan det ta flera dagar, kanske t.o.m. veckor, innan den lägger sig helt. Detta kan därför göra att läkprocessen tar längre tid, eftersom foten inte återfår sin fulla rörlighet så länge svullnaden och stelheten sitter i.

Därför rekommenderas det att man så snart som möjligt gör vad man kan för att minimera svullnaden och istället själv skyddar foten från att skadas igen.

 

Lindring direkt

För minimera svullnad och blödning bör man, så snabbt som möjligt:

  1. Linda foten. Börja vid tårna, linda runt foten och upp över fotleden. Detta sätter ett tryck över foten och hindrar den från att svullna och begränsar eventuella blödningar. Linda hårt de första 20 minutrarna, sedan kan du lätta något på lindningen.
  2. Sätt foten i högläge (ovanför hjärtat). Detta för att tyngdlagen gör att vätska gärna samlas i fötterna när du har dem i naturlig position. Genom att hålla foten högt gör du så att tyngdlagen helt enkelt drar vätskorna åt andra hållet. Det gör även att blodtrycket inte blir lika högt vilket lindrar ev blödning.
  3. Kyl foten. Detta lugnar kroppen och dess “akutinsats” (d.v.s. svullnaden) och drar även samman blodkärlen så att eventuella blödningar minskar. Lägg en påse is, kylklamp eller liknande mot den svullna delen i ca 15-20 minuter. OBS! Se till att ha något, tex en handduk, mellan kylan och huden. Annars kommer huden snart domna och du märker inte om du får kylskador.

Efter en stukning bör du vila i åtminstone 1-2 timmar, så att blödning, svullnad och kroppens akutsystem får en chans att lugna sig. Därefter kan du känna efter hur det känns att gå på foten.

Att gå eller inte gå på en stukad fot? Det är ingen direkt fara att gå på en lindrigt stukad fot, även om det kan vara smärtsamt. Det som händer är att svullnaden och stelheten kan sitta i längre vilket gör att läkningen och rehabiliteringsprocessen tar längre tid. Om det däremot gör väldigt ont skulle jag rekommendera att avbryta det du gör och ta dig till läkare för att se efter så att ingenting är brutet eller av.

 

När man stukar foten uppträder i de flesta fall snart en svullnad. Denna bilden är tagen ca 15 minuter efter att foten stukats.

 

Vad gör man om man är ute i vildmarken?

Om du befinner dig ute i vildmarken och situationen är såpass allvarlig att du behöver ta dig tillbaka till civilisationen, är några tips att:

  • Fördela om packningen. Låt ditt sällskap bära en del av din vikt så du inte tynger foten i onödan.
  • Använd dina stavar för avlastning.
  • Om du inte kan stödja alls på foten, försök hitta en gren med klyka och använd den som krycka. En krycka ska användas i motsatt hand till vilken fot som är stukad. Alltså, har du stukat vänster fot håller du kryckan i höger hand för bäst avlastning.
  • Hetsa inte utan gå lugnt så att du inte belastar foten mer än nödvändigt. Det är ingen brådska att ta sig till läkare.
  • Om situationen är riktigt illa, kalla på hjälp till ledslutet eller i värsta fall, tillkalla helikopter (endast i nödfall).

 

Om en blödning uppstått vid stukningen kommer foten de kommande dagarna skifta en del i färg. Det är inte säkert att man kan se omfattningen av blödningen förrän efter några dagar. Denna bild är tagen tre dagar efter stukningen.

 

Läkprocessen

Hur lång läkprocess man har beror såklart på omfattningen av skadan, men det är också individuellt från person till person. Om du inte kan gå på foten utan att det gör ont skulle jag som sagt rekommendera att du så snart som möjligt söker upp en läkare för att kolla så att ingenting är brutet eller av. Detta gör du enklast på en akutmottagning. En läkare kan också ge dig tips om hur du ska behandla foten den närmsta tiden, men bäst hjälp får du om du kontaktar en fysioterapeut som är specialist på denna typen av skador. Läkaren kan ordna med remiss. Visst kan man googla sig fram hur man ska göra eller lyssna på andra, men det negativa med det, är att det inte är säkert att de övningar och tillvägagångssätt som rekommenderas lämpar sig för just din typ av stukning.

Om du får bedömningen att stukningen är av det värre slaget kan du få rådet att inte stödja alls på foten under en tid. Detta främst om ledbanden är såpass skadade att cellerna behöver läka ihop innan du börjar röra på den och använda den igen.

Det råder delade meningar om hur snart man ska börja gå på foten efter en stukning. Vissa menar att man ska gå direkt, andra att man ska vänta. Det är bra att snart få igång rörligheten i foten, men det kan också vara så att även om foten känns bra, kan ledbanden inuti foten fortfarande vara skadade.

Det kan alltså vara lite svårt att avgöra, men en regel man kan hålla sig till är att inte gå utan stöd om man inte kan gå helt normalt. Och att ta det försiktigt i början.

Så länge foten fortfarande är svullen och därmed stel kommer du med största sannolikhet få en något haltande gång. Det går absolut bra att gå på foten ändå, men om du vill optimera läkprocessen och öka chanserna till en helt återställd fot bör du använda kryckor eller annat stöd till det att du kan gå helt normalt på foten. Annars riskerar du att felbelasta och andra muskler får motkompensera vilket leder till att musklerna i kroppen hamnar i obalans. Det är alltså inte bara foten som påverkas av gången. Knän och rygg kan t.ex. också bli lidande.

När du kan börja gå gäller det också att få igång fotens rörelseförmåga och balans. Ett bra sätt att få tips om övningar som passar just dig är att besöka en sjukgymnast/fysioterapeut. Fråga gärna runt bland dina vänner eller på nätet om rekommendationer. En privat läkare behöver inte vara bättre än en i landstinget.

En stukning beräknas ta i alla fall 6 veckor för att läka helt, men det kan även ta längre tid. Dock kan du börja med aktiviteter tidigare, när du känner att foten är stabil nog, men se till att ta det försiktigt innan foten är helt återställd.

 

 

Tips på vägen

  • Se till att alltid ha med dig en linda om du är ute i vildmarken så att du snabbt kan lindra en eventuell stukning och stötta upp foten så att du kan ta dig ut till civilisationen igen.
  • Saknar du en linda? En T-shirt eller annat klädesplagg kan fungera bra som substitut. Att snöra åt skorna extra hårt kan också hjälpa.
  • Hur kyler man i vildmarken? Att dränka en T-shirt i en kall fors är ett sätt att kyla foten. Is eller snö kan såklart också vara bra.
  • Att vandra med stavar kan i många fall rädda ett feltramp från en stukning. Underskatta inte skyddet det innebär att vandra med dem!
  • Om du inte har kylkuddar hemma går det lika bra att fylla en fryspåse med sirap och lägga i frysen ett tag. Se till att påsen inte läcker bara!
  • En svullnad kan hålla i sig länge. För optimal läkning gäller det att försöka få ner den så att foten blir mindre stel. Detta på samma sätt som du hindrar svullnaden från att uppstå, dvs med lindning, högläge och kyla.

 

 

Dela:

En tanke på “När olyckan är framme: Stukad fot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories