#ZeroWaste Challenge : Dag 10

2019-04-10


Varje år används ca en miljard plastpåsar till frukt och grönt – bara i Sverige. Till skillnad från kassen du bär hem maten i, är denna svårare att återanvända och används ofta bara en endaste gång. I och med att den är så liten och lätt, kan den dessutom riskera att blåsa iväg om man har med den ut. Idag finns en mängd olika substitut till plastpåsen som du kan använda om och om igen. Därför blir dagens tips är att:


Ta med din egen påse till frukt och grönt


Precis som jag tipsade om dag 4, så finns det olika material att välja mellan och alla har sina för och nackdelar. I detta fallet skulle jag tipsa om att försöka hitta några i återvunnet polyester, då organiskt material som bomull kan dra åt sig av mögelsporer som kan finnas i grönsaksdisken. Dessutom kan du då skölja innehållet utan att behöva ta ut det ur påsen. De flesta sådana här påsar är nämligen gjorda som ett nät med större eller mindre maskor. Detta är bra då de gör påsarna transparanta så att kassapersonalen kan se vad som finns i dem.

Ett svenskt företag som lanserades 2017 är Carrinet och de gör idag påsar av ofärgad och oblekt polyester (dock ej återanvänd). “Vi jobbar mot fossilfria lösningar, men i dag är det svårt att erbjuda det. Med de rätta instrumenten ska vi också nå dit inom en inte för lång framtid” säger företagets grundare Mia Ekblad i en intervju till Di Weekend. Deras påsar kallas för Veggio och finns att köpa vid grönsaksdiskarna på flera av våra livsmedelsaffärer i Sverige. Enligt Mia använder varje hushåll i snitt 250 småpåsar per år och sedan de startade 2017 beräknas deras produkter ha sparat ca 300 ton plastpåsar.

Självklart kan du använda påsen även till annat så som tex lösgodis eller bröd. (Brödet förvarar du när du kommit hem med fördel i en eller några handdukar, istället för i den här typen av påse då det kan torka.) På så sätt sparar du ännu fler påsar!

Källor: Di Weekend, bröd&kvarn

Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!



Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories