Jag är otroligt stolt att meddela att jag blivit en del av Lundhagsfamiljen!
Jag kom i kontakt med Lundhags i somras då jag passerade deras fabriksbutik i Järpen, strax öster om Åre. Jag kände givetvis till varumärket sedan innan, jag hade bla gjort ett samarbete med dem för ca ett år sedan då jag fick testa deras lågsko Bjerg. Då jag började min “vandringsbana” i USA innebär det att jag i mångt och mycket är skolad den amerikanska lättviktsskolan, vilket har gjort att jag hittills helst vandrat i trailrunners. Men då jag fick testa deras lågsko bestämde jag mig för att om jag någonsin kommer vandra längs blöta och steniga leder skulle de få en chans.
Således gav jag dem det då jag vandrade mellan Grövelsjön och Storulvån i somras. De funkade, men jag kände med ens att inför den sista längre etappen längs Kungsleden (där det dessutom kunde vara snö) ville jag ha ett par högre och ännu tåligare kängor. Så jag passade på att göra ett stopp vid butiken.
Väl där träffade jag Mats-Håkan Lundhag, sonson till Jonas Lundhag som grundade företaget 1932. Han visade mig runt och berättade om deras tänk i och bakom produkterna. Jag fick också en genomgång av de modeller som fanns så jag enklare kunde fatta ett beslut om vilka kängor som skulle passa mig.
Jag fick bla lära mig att deras skor fungerar främst som ett skal, snarare än värmeplagg. Det som ska värma foten, fick jag förklarat, är det man har emellan skon och foten, dvs strumporna. På så sätt kan man själv reglera värmen på skon och därmed använda den i olika temperaturer. Det innebär också att om man blir blöt inuti skon är det strumporna som samlar upp fukten och inte själva skon, vilken är svårare att torka än ett par strumpor som man enkelt kan byta mot ett par torra, eller hänga på tork över natten.
Sen finns det kängor/skor som är mer eller mindre fodrade, men det fick jag lära mig, är främst för ökad stabilitet.
Efter att ha vägt för och nackdelar fastnade jag för ett par Mira II WS LT high (Jaure heter motsvarande modell på herrsidan). Dessa var något lättare och följsammare än deras rejälaste känga, men fortfarande höga vilket jag ville ha så de kunde funka i djup snö. De är också gjorda för att kunna stå emot vatten genom en gummibeklädd fot och ett läderskaft som, om det smörjs in ordentligt med lädervax, också står emot vätan bra. Denna känga har också något bredare läst än vissa andra damkängor, vilket jag behöver. Jag fick också lära mig att ta en hel storlek större än normalt, bla just för att få plats med extra sockar.
Väl i butiken fick jag även kika in i skomakeriet som ligger i samma byggnad. Där tillverkas tre av Lundhags kängor från grunden, men man reparerar även gamla kängor. Kängorna är uppbyggda och designade på ett sätt som gör det enkelt att byta ut en del om något skulle gå sönder. Istället för att köpa ett par nya kängor när favoriterna gått sönder, kan man alltså skicka in dem och för en mindre summa få dem reparerade! Mats-Håkan berättade att målet är att deras kängor ska bli ”a life long companion”. Snacka om hållbart!
Detta är inte det enda sätt som Lundhags tänker hållbart fick jag reda på. Tanken är att med en så tidlös design som möjligt på både kängor och kläder, så ska man kunna använda dem säsong efter säsong utan att de går ur tiden. Kvalitet är viktigt i alla delar i produkterna, från minsta spänne till tyg och läder. Detta för att de ska hålla länge så att man inte heller av den anledningen behöver köpa nytt efter några säsonger. Målet är också att ha så lite miljöpåverkan som möjligt och att de kemikalier som ändå används vid tillverkningen ska vara så skonsamma som möjligt. Tex är deras ytbehandlingar är helt fria från skadliga flourcarboner. Dessutom använder man så långt det är möjligt återvunna, förnybara och/eller ekologiskt producerade fibrer. På ett event Lundhags hade i Stockholm i oktober berättade de att för 10 år sedan användes ca 100 liter vatten i infärgningsprocessen – idag används bara 7 liter. Vatten som dessutom går att dricka efteråt!
Att få väljas in som Lundhagsvän och välkomnas in i Lundhagsfamiljen känns inte bara otroligt ärofyllt utan även helt rätt. Att få samarbeta med ett svenskt varumärke med känsla för kvalitet och hållbarhet går verkligen hand i hand med mina värderingar. Och att använda produkter från ett företag som arbetat i och med svenska förhållanden i generationer, gör det såklart extra tryggt att använda deras produkter i den svenska terrängen.
Foton: Linda Åkerberg & Tony Öien
En tanke på “En del av Lundhagsfamiljen”
Roligt! Lundhags gör grymma och inte minst mycket snygga plagg. Grattis!