Detta inlägg är skrivet i samarbete med Bikester.se
Att upptäcka Sverige från cykelsadeln är något jag verkligen kan rekommendera! Efter dryga 360 mil kors och tvärs genom landet 2019 har jag insett vilken fantastisk aktivitet det är – och vad mycket det finns att uppleva. Att ge sig ut på ett cykeläventyr är dessutom något som passar de flesta. Du slipper bära tungt på ryggen och det mjuka, skonsamma rörelsemönstret gör att det går att fortsätta med aktiviteten även om du har problem med kroppen. Det går också att anpassa aktiviteten på så många sätt. Stick ut under semestern med vännerna, gör det till ett familjeäventyr med kortare dagsdistanser eller ta dig an en ordentlig utmaning och cykla en hel led på en dag om det är vad du söker!
Men hur kommer man igång och var ska man cykla? Nedan inleder jag med några tips på vad du kan tänka på inför din cykeltur, varpå jag tipsar om fem av mina svenska favoritleder!
Tips inför cykelturen
Välj rätt cykel. Landsvägsracer eller mormors gamla damcykel? Ja, självklart beror det på hur du tänkt ta dig an utmaningen. Om du kommer att ha med dig packning, så tänk på att cykeln måste klara av tyngden. Se till att den har pakethållare och inte för smala däck. Jag skulle också rekommendera en cykel med minst 27 växlar. Även om många av lederna nedan är relativt flacka är det skönt att kunna variera motståndet. Inte minst om du skulle råka ut för kraftig motvind!
Om du vet med dig att du kan behöva lite extra krafter längs vägen kan en elcykel vara att rekommendera! Tänk dock på att du inte får cykla i terräng på dessa (men på cykelbanor och grusvägar går det såklart bra!). Detta då elcyklar räknas som fordon och innefattas därmed inte av allemansrätten. Om du vill köra dem på stigar, leder eller fritt i terrängen måste du be om lov av markägaren. Om cykelns motoreffekt är över 250 w och ger ett krafttillskott över 25 km/h klassas det som motordrivet fordon. Då måste du även ansöka om dispens från förbudet i terrängkörningslagen för att köras på barmark utanför väg. Läs mer om vad som gäller elcyklar på Naturvårdverkets hemsida.
Om du ska köpa en ny cykel kan det såklart vara värt att lägga lite tid på att hitta rätt. Men du kommer oftast långt med den cykeln du har sedan tidigare. Jag brukar cykla på min hybrid från Scott, helt enkelt för att det är den jag har. Men denna trekkingcykel funkade minst lika bra då jag cyklade Kattegattleden. Så har du en cykel som funkar, inverstera i så fall hellre i bra tillbehör för att pimpa upp den. Ett par barends kan tex vara skönt att sätta på styret för att variera ditt grepp.
Packa rätt. Personligen tycker jag att ett par stora väskor på sidan av bakhjulet är den bästa lösningen. Se till att de är vattentäta och fördela vikten jämt mellan höger och vänster sida för att undvika obalans. Jag använder även en väska mitt fram på styret för småsaker jag vill ha tillgängligt under dagen. Däremot undviker jag väskor på sidan av framhjulet då jag upplever det som att styret blir mer svårkontrollerat av vikten. Tips! Det underlättar om väskorna har en axelrem så du enklare kan få med dig dem från cykeln.
Planera dina dagar. Inled med en lite kortare distans första dagen för att värma upp kroppen. Det är så lätt att cykla på långt och länge på positiv energi i början, men i längden vinner du på att börja med en lite kortare dag så att du inte kör slut på dig direkt.
Övernattning. Längs cykellederna jag tipsar om nedan finns det gott om boenden om du vill göra det bekvämt för dig. Om du vill sova i tält så satsa på ett som är lätt och litet. Jag skulle dock vilja slå ett slag för att sova i hammock under en tarp! Ibland kan det vara svårt att hitta plana ytor längs cykelbanan men två träd på lagom avstånd brukar vara betydligt lättare.
Hitta rätt. Jag använder mig av appen bikemap både när jag planerar mina turer och när jag väl är ute. Den funkar som vilken kartapp som helst, du markerar vart du ska också räknar den ut bästa vägen/vägarna dit, med skillnaden att den anpassar ruttförslagen efter att du cyklar. Du kan också lägga in delmål längs vägen. Appen finns som gratisversion men om du väljer att betala för den kan du även klicka i föredragna färdvägar, tex vill du undvika grusvägar eller om du föredrar en längre väg om den innebär färre höjdmeter. Appen går att använda på befintliga leder, men du kan även ta ut din egen tur mellan A och B.
Med appen bikemap kan jag enkelt hålla reda på var jag ska. För att slippa fippla med mobilen när jag åker fäster jag den på styret med en särskild mobilhållare. Tänk på att ett vattentätt fodral kan vara bra att köpa till om du vill kunna använde mobilen såhär även när det regnar.
Cykla säkert! Håll koll på vilka regler som gäller, var du får cykla och hur cykeln ska vara utrustad. I min artikel Cykla Säkert! hittar du allt du behöver veta.
Reparationskit. Att bli ståendes på vägen med punka, utan något sätt att laga den är ingen höjdare. Se därför alltid till att ha med dig ett reparationskit. Det finns speciella sadelväskor som du kan fästa under sadeln så att de inte tar någon plats eller är i vägen. Här kommer några förslag på innehåll: Extra slang (tänk på att det finns olika dimensioner på däcken så att slangen är i rätt storlek), lagningslappar, däckavtagare, multiverktyg (se till att den har verktyg som passar din cykel), cykelpump och extradelar till kedjan. Det viktigaste i reparationskitet är dock kunskap. På Youtube finns mängder av filmer som enkelt visar hur du gör vid en punktering. Kika gärna på en eller två innan du ger dig ut, ifall olyckan skulle vara framme där du inte har mottagning.
Cykelskor. Att använda så kallade SPD pedaler med tillhörande skor är ett tips om du kommer att cykla långt och länge. Med dessa klickar du in skorna i pedalerna så att du även kan dra trampan uppåt och därmed använda dig av hela tramptaget, vilket blir mycket mindre belastande för kroppen och underlättar cyklingen avsevärt. Jag väntade länge med att införskaffa ett par då jag tyckte det verkade lite läskigt. Men efter att ha fått hjälp att hitta några som passade mig vill jag inte cykla utan dem! Jag använder mig av dessa skor som jag även kan gå kortare sträckor med, vilket inte är helt ovanligt att man vill göra om man vill uppleva saker vid sidan om cykelleden också (Jag har dock med mig ett par lättare trailrunners om jag vill gör längre utflykter). Jag har också ett par och pedaler som har klick-in-funktionen på ena sidan och är platta på den andra, vilket gör att jag kan cykla utan att klicka i skorna eller med vanliga skor också. Jag brukar alltid klicka ur mig en bit innan jag ska stanna och använda den platta sidan för att slippa klicka ut mig i sista sekund och riskera att fastna och ramla.
Transport. Ibland kan man behöva ta sig till leden på annat sätt än med cykel. Har du bil kan du såklart frakta cykeln inuti eller utanpå med hjälp av en cykelhållare. Du kan också ta tåget med cykeln, men vad som gäller beror på vilket bolag du åker med. På SJ får du “ta med din cykel på resan om du monterar ner eller fäller ihop cykeln och förvarar den i lämplig cykelväska. Cykelväskan kan vara max 140x85x30cm, maxvikt 25 kg för både cykel och väska”. Läs mer om cykel på tåget här.
Fem svenska cykelleder
Kattegattleden
Helsingborg – Göteborg
390 km
Läs mer: kattegattleden.se
Längs den svenska västkusten sträcker sig Kattegattleden mellan Helsingborg och Göteborg, uppdelad i 8 delsträckor. Längs vägen passerar du bla Höganäs, Båstad, Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka. Här får du uppleva hur det halländska hedlandskapet i söder, med öppna kuster och sandstränder, övergår i mer kuperad terräng med vikar och nakna klippor i norr. Längs vägen finns mängder av anledningar till stopp. Tex kan du stanna för en glass på Åsa Glasscafé eller på bodarna i Bua. Längs etapp 5 hittar du en annan favorit – Steninge Kuststation. Passa på att göra ett lunchstopp och smaka på deras välkända plättar – eller den prisbelönta delikatessgröten, kokad av den tvåfaldige världsmästaren i grötkokning, Per Carlsson!
2018 utsågs Kattegattleden till Årets Cykelled i Europa. Den är klassad som en nationell turismcykelled, vilket innebär att leden är av hög kvalitet, trafiksäker samt att det finns ett brett utbud av upplevelser och service längs leden. Leden är till största delen asfalterad och drygt hälften går på separerad cykelbana.
Sydkustleden
Simrishamn – Helsingborg
260 km
Läs mer: sydostleden-sydkustleden.se/delled/sydkustleden
Vill du se hur Skånes kustlandskap varierar är det Sydkustleden du ska satsa på! Leden som invigdes 2019 följer kusten i alla tre vädersträck och är uppdelad i sex etapper. I Helsingborg kan du ansluta till Kattegattleden som går upp till Göteborg och i Simrishamn till Sydostleden mot Växjö. Tillsammans bildar dom en sträcka på nära 930 km!
Även Sydkustleden är klassad som en nationell turismcykelled. Leden går mestadels på asfalt, endast 7% är på grus och 66% går på separerad cykelbana.
Klarälvsbanan
Karlstad – Hagfors (Uddeholm)
90 km
Läs mer: visitvarmland.com/destinationer/klaralvsbanan/
Längs med Värmlands pulsåder Klarälven går Klarälvsbanan. En cykelled som till stora delar följer den banvall som ursprungligen var en en del av järnvägslinjen NKLJ-banan (Nordmark – Klarälvens Järnvägar) som byggdes i slutet av 1800-talet för att transportera råmaterial och varor till industrierna längs vägen. På 50-talet började den avvecklas och 2006 invigdes den färdiga cykelleden. Du färdas genom både skogar och jordbrukslandskap och inte minst med den vackra älven vid din sida.
Eftersom stora delar går just på gammal banvall är den mycket lättrampad. Efter Hagfors kan du fortsätta längs älven i ytterligare 120 km upp till Sysslebäck på den del som kallas för Klarälvsleden. Här cyklar du dock mer längs landsväg vilket gör leden mer kuperad.
Ätradalsleden
Falköping – Falkenberg
199 km
Läs mer: vastsverige.com/cykla-och-vandra-i-sjuharad/atradalsleden/
westswedentrails.com/delled/atradalsleden
Här kan du trampa fram genom den kulturhistoriska Falbygden och Sjuhäradsbygden på ytterligare en nationell turismcykelled! Det var här, längs vattendragen som de första människorna tog sig in inåt landet i Sverige och bosatte sig. Precis som du kommer att göra så följde de vattendragen (bla ån Ätran) in från kusterna och upp i landet. Den bördiga marken, med bla kalk från platåbergen i norr, gjorde att platsen var optimal att bosätta sig på och än idag är Falbygden en av Sveriges viktigaste odlingsmarker. Längs leden finns mängder av fornminnen och om du är intresserad vill jag även passa på att tipsa om Ekehagens forntidsby som ligger ett stenkast från leden vid Åsarp.
Leden är uppdelad på fyra etapper och även denna led går till ungefär hälften på bilfria gamla banvallar och erbjuder därmed
St Olavsleden
Sundsvall (Selånger) – Trondheim
580 km
Läs mer: stolavsleden.com/sv/cykling/
Den sista leden jag tänkte tipsa om ligger lite längre norrut och är även något mer avancerad än de övriga, då den dels är längre men också betydligt mer kuperad, men som belöning får du fantastiska vyer!
Leden börjar vid Selånger strax innanför Sundsvall och är en så kallad pilgrimsled. Den följer i den gamla norska kungen Olav Haraldsen spår som efter sin död helgonförklarades och begravdes i katedralen Nidarosdomen i Trondheim, vilken också är resans mål.
Leden är en så kallad pilgrimsled, vilket innebar att man vallfärdade mot en plats, ofta helig så som tex Nidarosdomen, i hopp om botgörelse eller att få uppleva mirakel. Att pilgrimsvandra var populärt på medeltiden, men de förbjöds 1545 när den Lutherska tron nådde Sverige och landet reformerades. Idag finns det flera S:t Olavsleder i Sverige, alla med riktning mot Nidarosdomen, men den mest omfattande och även nordligaste av dem alla är just den som börjar i Selånger och därifrån sträcker sig ca 580 km via bla Östersund, Åre och Stiklestad till Trondheim. På 2010-talet togs ett intiativ att lyfta fram den gamla leden och i samband med det genomfördes en stor satsning på att rusta upp leder och markeringar, samt uppdatera kartorna. Dessutom tog man fram parallella rutter för alternativa färdsätt så som ridning och cykel.
Leden går längs landsväg, både asfalterad och grusad, stora som små. Men du kan också anpassa rutten efter dina behov om du vill göra den enklare eller mer utmanande. Idag finns det en hel infrastruktur kring leden med boenden och matställen, men självklart går det även bra att klara sig helt på egen hand genom att tälta och laga sin egen mat.
Läs mer om när jag cyklade St Olavsleden till norska gränsen här
Något som jag tycker gör leden extra kul är att du kan skaffa ett pilgrimspass innan du ger dig ut, vilket du kan stämpla vid olika sevärdheter och besöksmål längs leden. Det finns tex gott om kyrkor och källor eller andra besöksmål väl värda en avstickare. Tex som nedan, Tännforsen, ”Sveriges största vattenfall” (om man räknar mängden vatten som faller under ett år).