Halland


Den första juni 2019 gav jag mig ut på vad som skulle komma att bli en 485 mil lång resa genom Sverige. Med hjälp av mina fötter, kajak och cykel, gjorde jag en upptäcktsresa genom landets alla 25 landskap. Jag ville upptäcka landet jag är född och uppväxt i och samtidigt inspirera andra till att också resa mer hållbart i närmiljö.

Nu presenterar jag nu en bloggserie på 25 inlägg, ett per landskap. I dessa kommer jag ta er med på min resa, men också dela med mig av tips, länkar och annan matnyttig info – detta så att du också kan ge dig ut på din egen bakgård! 


Den 11e juli var det dags för mitt tionde landskap: Halland



I samma sekund som jag passerar den vägskylt som deklarerar att jag passerar gränsen till Hallands län, får jag på andra sidan vägen syn på en liten stig bland grönskan. Den leder ner mot den sjö jag cyklat längs ett tag. Det är varmt och lockande, så jag bestämmer mig för att vika av och ta lunch. Platsen visar sig vara optimal för både bad och matintag. Helt avskilt nere vid vattenbrynet öppnar sig en liten glänta, med stockar att sitta på, samlade runt en eldstad. Jag slänger av mig mina kläder och rusar ut i det svalkande vattnet och sätter därefter igång med maten. Njuter av att hitta en rastplats i naturen.

I eftermiddagssolen fortsätter jag mot kusten, med slutmål Varberg. Landskapet är kuperat och när jag cyklar fram, upp och ner förs mina tankar till Kaliforniens böljande landskap innanför kusten. Även om dessa kullar är betydligt lägre.



Mitt första stopp blir hos svärföräldrarna Carina och Kenneth, på campingen vid Getterön. En natts avkoppling i husvagnen och en genomgående klädtvätt senare, åker jag in till stadens centrum för att jobba. I sommarvärmen på Hotell Havanna hittar jag en fåtölj i ett hörn som blir min bas under dagen. Det är svårt att inte känna sig som transporterad till en annan del av världen. Med en Mojito som tilltugg och ciggarröken utsipprandes från cigarrrummet intill drömmer jag mig tillbaka din den semester till Cuba jag och mina föräldrar gjort några år tidigare.

Senare på kvällen möter jag upp en av mina äldsta och närmaste vänner Malin på hotellets takterass. För 18 år sedan träffades vi för första gången av en slump på stadens torg, men det var först några år senare vi lärde känna varandra i Stockholm där vi senare blev grannar för en period. Nu bor hon åter på västkusten och följande två dagar blir vi återigen grannar i hennes kära mor Ainas hus. Jag flyttar in i källaren, hon på övervåningen.



Under alla dessa år har Malin försökt få mig att förstå charmen i Västkusten. Men hon har fått kämpa. När det kommer till städer ligger mitt hjärta i Stockholm och jag har aldrig haft riktigt tur med besöken på Västkusten. Men den här gången blir det annorlunda.

Inlandet har fört tankarna till Kalifornien och hotellet på kusten till Västindien. När jag med Malins hemnycklar i väskan cyklar norrut mot Göteborg längs Kattegattleden är jag övertygad. Västkusten är faktiskt fantastisk! Till en början cyklar jag växelvis genom inlandet och via kusten, över hedar och via ängar. Ju närmare Göteborg jag kommer desto mer spricker landet upp och en skärgård med branta lockande klippor träder fram. Den sista biten in mot Västergötland och Göteborg tar tid. Det är så himla vackert!



Min rutt

Cykling, Varberg – Göteborg: 93 km
TOTALT: 93 km, 1 dag



Faktaruta Halland

Areal: 4787 km2
Invånare: 335 965 (31 dec 2018)
Residensstad: Halmstad
Landskapsblomma: Hårginst
Landskapsdjur: Lax


Hallands natur

Hallands natur går att dela upp i tre områden, Kustslätten, Inlandsplatån och Spricklandskapet i norr.

I söder ligger Hallandsåsen som en naturlig gräns mot Skåne. På åsen ligger Hallands högsta punkt Högalteknall, 226 m öh. Själva åsen är en höjd som bildats genom rörelser i jordskorpan för ca 80 miljoner år sedan.

Kustslätten längs kusten ligger lågt, från havsnivå upp till ca 25 m öh. Den är knappt en mil bred och sträcker sig från Hallandsåsens fot, upp till trakterna kring Varberg/Kungsbacka. Stränderna här är långa och har gott om sand, något som varit ett problem för bönderna då sanden blåste in från kusten. För att lösa detta har man försökt binda den genom att plantera tall och markväxter. Halland har tidigare haft gott om ljunghedar vilka användes som betesmarker då ljung var ett bra foder. Vid slutet av 1700-talet började man dock att omvandla slätterna för spannmålsproduktion och flera av hedarna försvann. Den här delen av Halland har ingen skärgård, vilket gör att stora vågor kan byggas upp över havet och ge bra förutsättningar för vågsurf.

Innanför kustslätten reser sig landskapet brant mot Inlandsplatån. Denna ligger i utkanten av det sydsvenska höglandet som sträcker sig över Småland samt vissa delar av Östergötland och Västergötland. Denna har höjder på upp mot 200 meters höjd. Platån har här i utkanten spruckit och vittrats sönder genom historien, vilket har gjort landskapet vågigt och böljande.

I norr spricker landskapet upp till vad som kallas ett Spricklandskap, något som man tydligast kan se vid kusten där en skärgård tar form, men även i inlandet där sprickor i berggrunden har fyllts med vatten och bildat avlånga sjöar, tex Lygnern. Väster om sjön ligger en grus- och randmorän som bildats under den senaste istiden, då kanten på isen låg kvar här en längre period innan den fortsatte att smälta. Denna typ av moräner, eller israndsbildningar som de kallas, finns gott om i hela landskapet.

Halland har fyra större floder, Nissan, Ätran, Viskan och Lagan. Här fanns gott om lax innan man började utvinna vattenkraft ur flödena.


SUP-paddling på Fylleån, strax innanför Halmstad.


Exempel på aktiviteter som passar Hallands natur: 

  • Vandra – tex Hallandsleden
  • Cykla – tex Kattegattsleden
  • Vågsurfa
  • Paddla SUP på någon av floderna eller åarna

Steninge Kuststation är ett av alla ställen längs Kattegattleden som är värt ett stopp. Här kan du smaka någon av deras välkända plättar – eller varför inte deras delikatessgröt, tillagat på recept av Per Carlsson, dubbelvärldsmästare i grötkokning! 


Nationalparker och andra områden

I Halland ligger inga Nationalparker, inte heller några naturliga världsarv. UNESCO har dock listat Varbergs Radiostation i Grimeton på listan som teknik- och vetenskapshistoriskt världsarv.

Ca 3,1% av landskapet är dock skyddat. På länsstyrelsens hemsida kan du klicka dig vidare för att läsa mer om några av de 80 naturreservat som finns och på facebooksidan Naturreservat i Halland samlas aktiviteter och event.

Till exempel finns Getteröns Naturreservat utanför Varberg, vars våtmarker är som är ett mecka för fågelskådning. Hit kommer över 170 fågelarter årligen för att rasta eller häcka. Här ligger också ett Naturum.

Fjärås Bräcka är ett annat naturreservat. Själva bräckan är en höjd som reser sig 60 meter över landskapet och består av en grus- och moränrand som blev kvar då isen från den senaste istiden drog sig tillbaka. Från reservatets Naturum har du en storslagen utsikt över hav, skogar, åkrar och Hallands största sjö, Lygnern.


Att vandra den 453 km långa Hallandsleden är numera uppsatt på min bucketlist! Under besöket i Halland fick jag bara ett litet smakprov.


Länkar



Källor:
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/halland https://www.lansstyrelsen.se/halland/besoksmal/naturreservat.html#0


Månuppgång längs Hallandsleden



HAR DU FLER TIPS PÅ VAD SOM FINNS ATT GÖRA OCH UPPTÄCKA I HALLAND? TIPSA GÄRNA I KOMMENTARSFÄLTET NEDAN!




Dela:

En tanke på “Halland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories