Jag tilldelas priset Årets Kvinnliga Äventyrare 2019!“Utmärkelsen Årets Äventyrare startade 2005 och utser varje år en manlig och en kvinnlig vinnare för enastående prestationer inom begreppet äventyr. Det finns människor som utför de mest häpnadsväckande äventyr under året och genom utmärkelsen vill vi belysa den lust och beslutsamhet som dessa människor besitter och som visar att ingenting är omöjligt. För att bli nominerad till Årets Äventyrare ska man ha genomfört ett äventyr ute i naturen någonstans i världen under det senaste året. De nominerade behöver inte vara kända sen tidigare, utan utmärkelsen är öppen för alla.

Den prestigefulla utmärkelsen Årets Äventyrare syftar till att lyfta fram och tydliggöra äventyret som ett fenomen, men också den lust och beslutsamhet som äventyrarna besitter och som visar att ingenting är omöjligt. I år är det Anders Eriksson och Linda Åkerberg som får ta emot det ärofyllda priset som 2019 års manliga respektive kvinnliga äventyrare.”För fyra år sedan, en lördag i mitten av mars, befann jag mig på Vildmarksmässan i Stockholm. Hela friluftsvärden var relativt ny för mig, jag hade bara omkring 10 vandringsdagar med övernattning i ryggen. En programpunkt under dagen, var utdelandet av priset Årets kvinnliga- och Årets manliga äventyrare. Det kvinnliga priset gick till Lina Hallebratt, som det året fick utmärkelsen för att under ett och samma år ha skidat vita bandet, paddlat det blåa och vandrat det gröna.

När Lina fick frågan vad som väntade näst svarade hon att hon skulle vandra Pacific Crest Trail. Jag lyste upp – det var ju precis det jag med skulle göra, bara några veckor senare! Vi möttes faktiskt bara en gång längs leden, Lina och jag. Efteråt gick vi också skilda vägar, men båda fortsatte att upptäcka världen.

Min vandring längs PCT kom att vända upp och ner på hela mitt liv, ingenting var sig likt när jag kom hem igen. Från att ha varit en person för vilken uteliv varit förknippat med långa nätter på krogen, började jag istället leva för att vara ute i naturen – och jag ville inspirera andra till att göra detsamma. Jag fortsatte som sagt att ge mig ut på äventyr, flera kan ni läsa om här på bloggen, under fliken Stories.För ungefär ett år sedan, började jag känna att det var dags att ge mig ut på ett nytt större äventyr, liknande det längs PCT – men den här gången på min egen hemmaplan: Sverige! Jag bestämde mig för att ta mig hela vägen från vår sydligaste punkt Smygehuk, genom alla våra 25 landskap till vår nordligaste punkt – Treriksröset. Detta dessutom helt för egen maskin, utan motordrivna fordon, genom att vandra, cykla och paddla. Jag ville upptäcka min egen bakgård, lära känna landet jag växt upp i och samtidigt undersöka dess möjligheter till äventyr. I och med att denna blogg växt sig allt större, ville jag också inspirera till hållbarare resor i närmiljö.


Jag är nu oerhört stolt att få meddela, att jag för detta äventyr som jag döpt till “Du Fjällhöga Nord“, nu blivit tilldelad samma utmärkelse som jag såg delas ut på vildmarksmässan för några år sedan:
ÅRETS KVINNLIGA ÄVENTYRARE 2019!Det är få saker som gör mig så lycklig, som att få blicka tillbaka några år i tiden och reflektera över hur mycket som har hänt sedan dess. Hur beslut jag fattat, har tagit mig till helt nya platser i livet. Platser som jag tidigare inte kunnat drömma, eller ens fantisera, om. Detta är definitivt en sådan sak.

Ända sen PCT, har jag lovat mig själv att säga ja till saker, just av den anledningen. Innan den resan hade jag väldigt klart för mig hur mitt liv skulle se ut. Jag hade både en fem-, tio- och tjugoårs plan. Men jag insåg att mina drömmar jag haft, inte längre var mina drömmar. Idag har jag inte längre någon plan, förutom att säga ja till så mycket jag kan och låta vinden ta mig dit den vill, så att jag om ytterligare fem år, befinner mig på en ny spännande plats.

Den här utmärkelsen, är ett tydligt tecken på att jag är på rätt väg.Det glädjer mig också, att det som var en del av syftet med det här äventyret: Att undersöka vårt lands möjligheter till äventyr – skulle Sverige kunna mäta sig med alla de äventyr jag varit iväg på utomlands? Det visade sig att det inte bara mätte sig – det utmärkte sig tillräckligt mycket för att vinna pris!Slutligen vill jag rikta ett stort, stort tack till alla som på ett eller annat sätt varit med och gjort detta äventyr möjligt! Rent konkret eller bara genom att göra min dag lite lättare. Jag var i ärlighetens namn lite skeptisk till om vänligheten hos de människor jag mötte i Sverige skulle vara lika värmande som den i USA: Jag tror nedanstående lista gör det tydligt att vi svenskar också är rätt kärleksfulla. Man brukar säga “ingen nämnd, ingen glömd”, men jag ska ändå göra ett försök. SÅ TACK:


TONY ÖIEN. Klara, Elvira & Kajsa Öien. Mamma & Ingela. Pappa. Pärlan Wallefelt.
Mina sponsorer: Outnorth, Hestra, Nordic Eko, Klean Kanteen, Sunday Afternoons, Primus.
Andra som på ett eller annat sätt hjälpt till: Lundhags, STF, Melker of Sweden, Pelle Stafshede, Emil Gyllenberg, Kajaksidan, Sony Nordic, Cyberphoto, Engströms, New Element, Exped, Osprey, Thulestore STHLM, DJI, Norra, Fjällräven, Deep Vision, Tobias Johan och Pelle på Storyfire, STF vandrarhem Haväng, Jörgen och Kajsa Alfredsson, Lokaltidningen Trelleborg, P4 Malmö, Sydsvenskan, JohnJohn & Marina med familjer, Linda Marin med familj, Immelns Kanotcenter, Alla som låtit mig fylla på med vatten hos dem längs vägen, P4 Blekinge, Blekinge Läns Tidning, Eva / Kajak Kalmarsund, Jan Randewall, Birgitta Silfverhielm, Tore Sjöqvist / Växjöbladet, Böda Vandrarhem, Gotlands Allehanda, Fröjel Resort, Surflogiet, Gotlands cykeluthyrning, Cecilia Herzog, Roffe Plåt, Visit Karlskrona, Visit Blekinge, Pelles Sjöbod, Mannen som gjorde vår midsommar i Roma, Joel Den Besten, Jenny & Andrew Kinvig / Good Feath, Dread, Linda Staaf, De som lämnade en lapp på min cykel med erbjudande om frukost, Den tyska mannen (och chihuahuan Pitbull) som fick bjuda på frukost, Idas Brygga, Du som varnade mig för efterfestade i Karlsborg, Marie / Slussvakt Göta Kanal, Norrqvarn hotell, Tomas Lissåker, EverTrek, Familjen Melin/Domeij, Malin och Aina Karlsson, Carina Öien & Kenneth Nordin, Steninge Kuststation, Visit Halland, KiteKalle, Turistrådet Västsverige, Anfasteröds Gårdsvik, OutdoorWest, Villa Bro & Bro Boulder, Dalslands Aktiviteter, Dalslands Turist, VF, NWT, P4 Värmland, AKey Wallinder, Visit Värmland, Vildmark i Värmland, Torsby Skidtunnel, Happie Camp, Lars-Ove Åkerberg, Norabs hem el & kyla Hagfors, Visit Dalarna, Gruvortens Bed & Breakfast, Torsångs kajakcenter, Kvinnan från Bulgarien i Uppland som bjöd mig på en liter blåbär, Näsets Marcusgård, Lars Svanerud, STF Grövelsjön/Storrödtjärn/Skedbrostugan/Ramundberget/Helgas/Sylarna/Fältjägarstugan/Vakkotavare/Kaitum/Sälka. Linn Staffansdotter Holmgren, Ola Johansson & Elisabeth Standár & Vega, Pjäxgaraget, Mats Håkan Lundhag, Malin/Sidjö Hotell, Jerry Engström, Friluftsbyn, Rix FM, Hanna Åkermark, Via Ferrata Skulberget, Destination Höga Kusten, Höga Kusten Inland, Du som bjöd på frukostkaffe på Höga Kustenleden, Utefest, Alla som kom och lyssnade på min föreläsning på Utefest, Utemagasinet, Anna Inganäs / Cai, Tvåhjulsmästarna, Åsgård Vandrarhem, Ute med P1, KrajaMaria, Naturum Laponia, Monika Wedengren med man, Kebnekaise Fjällstation, Pär Nenzen, Abisko Fjällstation, Paret i Lappjordshytta som bjöd på ost vin och Yatzyspel, Du man som stannade din bil längs vägen och varnade mig för att gå upp i Rostadalen, Fredrik & Kirsti / Camp Tamok / Lyngsfjord adventure, Du okända kvinna vars cykel jag fick låna för att cykla runt Nordnorge, Du okända man som gav mig spännband till cykeln någonstans i Nordnorge, North Experience, Aurora Hut, Tundrea resort, Expressen, Aftonbladet,
Alla ni som följt mig längs resan i mina sociala kanaler. Ni som peppat, like’at och skickat meddelanden!
Sist men inte minst: Mig själv och min kropp, för att jag valt att göra – och genomfört detta äventyr!

Också juryn såklart!
Och alla er jag ändå missat i all hast!


“Hapiness is only real, when shared”
//Christopher McCandlessPå grund av rådande situation delas tyvärr inte priset ut detta år på mässan som sedvanligt tidigare år.

Anders Eriksson tilldelas priset som Årets manliga äventyrare för att som första svensk seglat runt jorden, själv och utan stopp.

-“Både Anders och Linda har genomfört fantastiska äventyr som tagit dem till nya och spännande platser i Sverige och runt om i hela världen. Ihärdighet, ensamhet men också många möten, har påverkat deras äventyr. Att vara ute så pass länge kräver vilja, planering och driv. Båda har genomfört sina expeditioner med bravur, noggrannhet och med ett stort hjärta“, säger Fredrik Erixon, grundare Årets Äventyr AB.
Foton: Linda Åkerberg & Tony Öien
Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories