Att välja Liggunderlag

Detta inlägg är skrivet i samarbete med outnorth.se



När det är dags att ge sig ut på lite längre turer i vildmarken ökar med ens packlista. “The big three” – sovsäck, liggunderlag och tält adderas till dagsryggsäcken och plötsligt står man i en djungel av friluftsprylar. Vad ska jag välja?! Inte nog att det finns olika modeller, antalet varumärken är också stort och de har i sig ofta ett brett sortiment modeller i olika prisklasser.

Jag tänkte därför i det här inlägget försöka hjälpa dig på traven när det kommer till liggunderlag. Precis som med all utrustning tycker jag det bästa är om man kan få testa innan man köper. Låna av vänner eller släkt, hyr eller köp något billigt begagnat. Först när du själv vet vad du värderar i en produkt blir det lättare att göra en smart investering.



Liggunderlagets uppgift – att isolera

Bekvämlighet i all ära, men liggunderlagets huvuduppgift är att isolera dig från markkylan. När du ska välja liggunderlag är det därför viktigt att fråga dig själv när du ska använda liggunderlaget. Under varma sommardagar eller på vintervandringar där du tältar på snö? De flesta liggunderlagstillverkare skriver oftast ut vilken temperatur liggunderlaget klarar, men det finns också ett värde som anger detta, R-värdet. Ju högre R-värde, desto bättre isoleringsförmåga. Det kan kännas självklart att i så fall köpa ett så isolerande liggunderlag som möjligt, men det innebär också att det blir mer skrymmande och tyngre.

Precis som med sovsäckar så skiljer sig värdet om du är man eller kvinna, då kvinnor i regel är mer frusna än män. Liggunderlag för kvinnor kan dessutom innehålla mer isolering på de ställen vi tenderar att vara mer frusna. (Om du provar i butik och är kvinna, påpeka gärna detta om inte personalen själv uppmärksammar skillnaden).


Olika modeller

När det kommer till liggunderlag finns det främst tre olika modeller: det uppblåsbara, det självuppblåsande och det klassiska underlaget i cellplast eller “skum”. Alla har sina för och nackdelar. Här hjälper just den ovan nämnda erfarenheten en att välja, vilka fördelar är ett måste för mig och vilka nackdelar kan jag leva med?


Uppblåsbart

Ett tjockare liggunderlag som man själv blåser upp, endera med munnen eller med en tillhörande adapter (tex en påse att fästa vid ventilen). Det finns också de med inbyggd pump.

I det uppblåsbara liggunderlaget är det luften som isolerar och det som skiljer olika modeller åt är främst hur luftskikten i madrassen är uppbyggda. Vissa har långa celler som går längs med madrassen, andra har celler på bredden och vissa är uppbyggda av ett rutnät. Eftersom det är luften som isolerar är det viktigt att madrassen håller upp kroppen, dvs att ingen del av kroppen sjunker till marken, vilket blir både obekvämt och kallt. Se därför till att prova innan du köper, så du kan känna hur liggunderlaget fungerar med just din kropp.

FÖRDELAR:
+ Bekvämt
+ Väger lite
+ Tar lite plats

NACKDELAR:
– Kan gå söder
– Kan låta, knarra eller prassla då man rör sig i sömnen
– Kan röra sig då man rör sig i sömnen
– Behöver blåsas upp
– Risk för att få in fukt inuti liggunderlaget vilket kan leda till mögel.


Självuppblåsande

En tunnare variant, som förutom att isolera med luften även innehåller ett isolerande material, tex dun är det självuppblåsbara. Dessa blåser till stor del upp sig själva genom att man öppnar en ventil, men det sista får man blåsa i själv. När man sedan lägger sig på det kan man med fördel öppna ventilen försiktigt, släppa ut lite luft så att den får önskad mjukhet. Dessa är mer “stilla” än de uppblåsbara, men de tar större plats i packningen och är tyngre pga fyllningen.

FÖRDELAR:
+ Bekvämt
+ Formar sig efter kroppen, reglerbar mjukhet
+ Ljudlöst
+ “Stilla”

NACKDELAR:
Tungt
– Skrymmande
– Dyrare
– Kan gå sönder (även om jag uppfattar dessa som slittåligare än det uppblåsbara)
– Risk för att få in fukt inuti liggunderlaget vilket kan leda till mögel. Denna risk är större för dessa än de uppblåsbara, då detta dessutom har en stoppning fukten kan fastna i.


Liggunderlag i Cellplast

Finns dels som det klassiska på rulle, men också andra varianter som tex är vikbara. Den största fördelen med dessa är att de är slittåliga. Ett hål kan enkelt lagas med tex silvertejp. Men de är hårdare att ligga på – vilket kan uppfattas som obekvämt för den som vill ligga mjukt.

FÖRDELAR:
+ Lätt
+ Ljudlöst
+ Slittåligt
+ Billigt
+ Kan användas som sittunderlag vid pauser

NACKDELAR:
– Skrymmande. Kan i regel bara fästas utanpå ryggsäcken, dock har många ryggsäckar spännen för just detta
– Kan uppfattas som hårt
– Inte lika isolerande


Andra aspekter

Som om detta inte vore nog av valmöjligheter så finns det en del andra aspekter till att ta hänsyn till då du gör ditt val, eller som kanske kan hjälpa till om du står i valet mellan två modeller. Komfort, vikt och volym har jag redan varit inne på. Här kommer några till:

  • Längd. De flesta modeller finns i olika längder och här handlar det ju såklart om hur lång man själv är. Men de som strävar efter så låg vikt som möjligt kan också använda ett kortare liggunderlag som bara täcker överkroppen. Övriga delar kan då isoleras med tex kläder. Detta skulle jag dock inte rekommendera för nybörjaren.
  • Bredd. Ligger du spikrakt eller viker du ihop dig på natten? Rör du dig mycket fram och tillbaka? Här kan bredden vara av stor betydelse, det är kallt att hamna utanför men ett bredare innebär samtidigt mer vikt och volym.
  • Form. Vissa liggunderlag smalnar tex av nedtill för att spara vikt och volym, men om det passar dig handlar om hur du ligger när du sover.
  • Ytskick. Har du en glansig sovsäck och kombinerar det med ett glansigt liggunderlag riskerar du lätt att glida av, särskilt om underlaget lutar något. Vissa liggunderlag har en mer gummiliknande botten, vilket gör att de ligger still bättre.
  • Pris. Givetvis spelar även priset roll. Men det är inte alltid det dyraste som är det bästa, även om det billigaste på marknaden förmodligen inte har samma kvalitet som ett lite dyrare.

Vad använder jag? 

Jag får såklart frågan vad jag använder för liggunderlag och faktum är att det är lite olika beroende på vilken tid på året det är och hur jag ska sova.


För längre vandringar vår, sommar eller höst, har jag ett Thermarest Z-lite, ett vikbart liggunderlag i cellplast som jag kan fästa utanpå ryggsäcken. Anledningen till att jag använder detta, är för att jag inte vill riskera att det går sönder mitt ute på leden där det är flera dagar till närmsta möjliga reparation/utbyte. Visst finns det reparationskit, men det är inte alltid så enkelt…

Jag rör mig dessutom mycket då jag sover, vilket gör att jag inte gillar de uppblåsbara modellerna. Jag tycker de ger mycket ljud ifrån sig som jag (och andra) väcks av, samt att jag tycker att det känns lite som att ligga i en vattensäng när luften fördelas om då jag vänder på mig. 

Innan jag testade detta liggunderlag var jag ärligt talat ganska skeptisk. Jag var rädd att det skulle kännas för hårt, men sen jag bytte har jag aldrig bytt tillbaka. Jag sover jätteskönt då underlaget ligger still och jag kan dessutom använda det till att sitta eller ligga på under pauser på dagen, utan att jag behöver vara rädd för att det går sönder! 


Mitt Thermarest Z-lite kan enkelt plockas av väskan vid pauser och användas utan att jag behöver vara orolig för att det går sönder

På vandringar vintertid då jag kan tvingas ligga på snö behöver jag dock mer isolering. Jag använder då två stycken liggunderlag. Dels det ovan nämnda Thermarest Z-lite och ovanpå det ett självuppblåsbart Thermarest 40th Anniversary som jag lyckats knipa på rea för några år sedan. Detta har ett högt R-värde (4.8) och ytskiktet är lite tjockare än på ett uppblåsbart vilket gör det hållbarare. Det är anpassat speciellt för kvinnor vilket märks både i värme och form. Det är rundat i hörnen, vilket sparar vikt då det blir mindre. Eftersom jag har ett liggunderlag under gör det inget om en arm eller knä hamna utanför då jag har extra skydd där.


När jag sover i hammock har jag däremot ett uppblåsbart liggunderlag, ett Exped Synmat UL Medium. Detta gör sig bra då det formar sig efter hammocken och min kropp, samtidigt som det stabiliserar den och gör den något rakare. Det har långgående celler vilket passar bra i hammockens form. Jag hade säkert fått plats på ett i storlek S, men då man kan glida något i en hammock är det skönt att det är lite längre.

Att jag vågar ha ett uppblåsbart till denna är för att jag har det i luften. Det riskerar med andra ord inte komma åt något vasst på samma sätt som på marken i ett tält. Sen upplever jag inte “vattensängskänslan” på samma sätt då det ligger fritt i luften. I en hammock skulle du också kunna använda en så kallad “underquilt”, som är som en sovsäck man hänger under hammocken för att skapa en luftficka som isolerar. Jag föredrar dock liggunderlag då det även stabiliserar upp något.



Ta hand om ditt liggunderlag

Slutligen, när du väl har hittat ditt liggunderlag och gjort din investering, se till att ta hand om det ordentligt! Låt det hänga uppe någon eller några dagar efter din vandring för att torka ur ev fukt. Om du har ett uppblåsbart är det bra att fylla det med torr luft inomhus för att hjälpa det att torka även inifrån. Det bästa är att förvara dem utrullade, men detta är såklart platskrävande. Det viktigaste är att de ligger torrt och att ventilen är öppen så att ev fukt kan ta sig ut.




Dela:

2 reaktioner på ”Att välja Liggunderlag

  1. Hej!
    Bra info om liggunderlag!
    Fråga: hur gör du för att hålla det torrt när det regnar? Tät packpåse? Regnskydd över ryggsäcken?
    Mvh !
    Per

    1. Tack! Glad att höra!
      Om jag har ett vikbart hålls det torrt under regnskyddet.
      Om jag har ett i ryggsäcken har jag det i någon form av packpåse (som också skyddar lite mot tex repor från de andra sakerna i säcken)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories