Att välja pannlampa

Detta inlägg är skriver i samarbete med Silva


Att kunna se vad vi håller på med är en viktig säkerhetsdetalj när vi är ute i naturen, inte minst om vi måste röra oss framåt efter att mörkret lagt sig. Men det underlättar också mycket praktiskt och kan rent av vara en mysfaktor att ha en lampa att tända i tältet om vi vill läsa eller behöver gå upp för att göra våra behov eller spänna stormlinorna under natten. Visst kan mobillampan funka i vissa fall, men den lyser inte särskilt långt och om vi behöver använda båda våra händer (tex om vi behöver ta hand om ett sår under natten) är det mycket smidigare med en pannlampa som följer med ditåt vi tittar.

Idag finns det mängder med pannlampor på marknaden och att veta vilken man ska välja kan lätt kännas som ett ganska stort projekt. Jag tycker alltid att det är bra att tänka igenom sina köp, även för de enklaste produkterna. Det är ekonomiskt både för plånboken och miljön att inte göra onödigt många köp. Jag kommer nedan att gå igenom de viktigaste faktorerna vid val av pannlampa, med förhoppningen att underlätta din valprocess.

Jag kan inte heller nog rekommendera att testa produkter i butik, oavsett vilket köp du ska göra. Det gör att du får en mycket bättre känsla för produkten och du gynnar även din lokala friluftsbutik (men kolla även upp dem och jämför på nätet)



Typ av aktivitet

Börja med att fundera på vilken typ av aktivitet du kommer använda din pannlampa till. Självklart kan du använda samma pannlampa till olika aktiviteter, men om det är någon som är mycket mer dominerande än de andra, kanske det är just de egenskaper som passar den aktiviteten du bör värdera högt när du gör ditt val. Saker som påverkar är tex terräng, vilken hastighet du rör dig i, hur länge du kommer att vara ute, vilken miljö du kommer vara i mm. Om du tex vill kunna röra dig snabbt behöver du ett starkare ljus och om du använder hjälm är det bra med ett särskilt fäste för den. Om du orienterar behöver du kunna sänka ljuset så att du kan kolla på din karta, men även öka det markant för att kunna se framåt när du springer. Men även om det är en allroundlampa du vill ha, är det bra att du har det klart för dig när du börjar leta.



Ljusstyrka

Hur stark ens lampa ska kunna lysa är kanske det första vi tänker på när vi ska välja lampa – och det är ju självklart själva syftet med lampan; att lysa upp något. Men starkast är inte alltid bäst. Ett starkt ljus kräver mer ström och du får med andra ord räkna med att ta med dig fler batterier alternativt ha ett större batteripack.

Hur starkt en lampa lyser anges i Lumen och de starkaste lamporna har flera tusen Lumen. En vanlig 25W glödlampa motsvarar ungefär 220 Lumen, en 40W ca 415 Lumen, och 60W motsvarar ca 710 (länk till källa). Om du främst kommer använda din pannlampa som mysbelysning i tältet kommer det med andra ord kännas väldigt oskönt med en pannlampa med 700 Lumen.

Kolla efter märkningar i “Äkta Lumen” / “True Lumen” (enligt ANSI/NEMA FL1 flashlight basic performance standard). Då mäts värdet först efter 30 sekunder efter att lampan tänts och ger en mer exakt bild av vad du faktiskt får ut av den.



Olika lägen eller dimmer?

En fördel kan såklart vara om lampan har olika lägen eller om du kan dimra den beroende på situation. Vissa lampor har dessutom en sensor som känner av det omgivande ljuset och reglerar det själv därefter. Är det fallet kan det vara en fördel om du kan justera ljuset manuellt också.


Ljusform

En annan sak som kan vara värt att kolla på är vilken teknik som finns bakom ljuset. Är det endast en ljuskälla eller flera? Varumärket Silva (som tillverkat kompasser och pannlampor sedan 30-talet) har tex något de kallar “Silva Intelligent Light” i alla sina lampor. Det innebär att två ljuskällor samarbetar för att ge vad som upplevs som ett enda ljus. Den ena ljuskällan är starkare och mer riktad och den andra är svagare och vidare. Detta hjälper det mänskliga seendet eftersom vi naturligt riktar huvudet mot det vi tittar på. Samtidigt så noterar vi undermedvetet det som händer i periferin, vilket är bakgrunden till de olika ljuskällornas funktion. Detta ska minska våra huvudrörelser, motverka tunnelseende och dessutom ge oss bättre balans! Det ger också en mjuk toning från ljust till mörkt.



Går lampan att vinkla?

Genom att vinkla lampan kan du själv påverka ljuset. Genom att vinkla den nedåt får du en bredare ljusbild precis framför dig, vilket passar långsammare aktiviteter som vandring. En lampa riktad rakt fram ger ett längre ljus som passar aktiviteter med högre fart. Är det en allroundlampa du är ute efter är det med andra ord bra om den går att vinkla.


Olika färger på ljuset

De flesta pannlampor lyser med ett vitt ljus, men endel har även andra färger och rött är det vanligaste. Detta är praktiskt om du tex behöver gå upp och fixa med något under natten (hitta vattenflaskan eller spänna stormlinorna). Anledningen är att det vita ljuset stör ditt mörkerseende, medan det röda ljuset hjälper till att bevara det. Det vita gör det också svårare att somna igen eftersom det får ögat att tro att det är dag. Sen finns det lampor med färgerna däremellan (gult och orange) som kan anpassas efter hur mörkt det är. För mig är det viktigt att lampan i alla fall har ett läge med rött ljus.


När jag seglade med Ostindiefararen Götheborg var endast rött ljus tillåtet på däck nattetid. Detta för att inte förstöra mörkerseendet.


Batterier och batteritid

Som jag redan varit inne på så kräver ett starkare ljus mer ström och där med fler eller mer kraftfulla batterier. Endera får du byta ut batterierna ofta, eller så kan du välja en pannlampa med extra batteripack. Detta kan tex fästas på bandet och ledas till lampan med en sladd. Var då noga med att testa både hur batteripacket och sladden sitter, så det inte kommer att påverka dig då du utför din aktivitet. På vissa lampor kan du förlänga sladden och förvara batteriet i en ficka eller i ryggsäcken istället. Detta kan vara en fördel om du är ute då det är kallt då batterierna håller längre om de förvaras varmt (tex in mot kroppen).

Även om du har en svagare pannlampa kan du behöva byta batterier om du är ute under flera dagar. Visst kan du ha med dig extra batterier, men du kan också använda dig av ett laddningsbart batteri som du kan återanvända genom att ladda via din powerbank. Vissa pannlampor går även att ladda direkt in i lampan. Personligen föredrar jag att pannlampan fungerar både med alkaliska batterier och laddningsbara. Skulle det specifika batteriet skadas under en längre vandring är det lättare att få tag på alkaliska batterier än ett specifikt laddningsbart.

Något som är värt att jämföra är också batteritid. Tekniken, men också hur väl batterierna är isolerade kan påverka och skilja mellan modeller. Tänk också på att batteritiden varier beroende på temperatur. Vissa lampor/batteripack kan också ha olika indikatorer för hur mycket batteri som är kvar. Detta är en fördel på flera sätt, inte minst ur miljöperspektiv. Du ska inte behöva byta batterier i onödan!


Att kunna ladda direkt i batteriet gör att du slipper ha med dig extra laddare och du spar därmed vikt och plats i ryggsäcken!


Olika fästen

Beroende på aktivitet så kan du behöva olika fästen. Tex finns det specifika fästen att fästa på hjälmen och det finns även de som passar för tex cykelstyren.


Pannband

Även pannbandet är det värt att slänga en extra titt på. Lampan ska sitta tajt så att den inte rör sig, men samtidigt inte så hårt att det gör ont. Att bandet går att reglera är såklart en fördel men testa i isåfall så den inte lossar lätt. Har lampan ett batteripack, så testa även med det.



Vattentålighet

Alla som varit ute i naturen vet att det inte alltid är strålande solsken. Således är det rätt viktigt att lampan är vattentät. Ett sätt att ange vattentålighet är IPX (Ingress Protection Marking) och skalan för detta är:

  • IPX0: Inget skydd mot vatten
  • IPX1: Tål att vatten droppar rakt ner på produkten.
  • IPX2: Klara vatten från upp till en 15° vinkel
  • IPX3: Klara vatten från upp till en 60° vinkel
  • IPX4: Klarar vatten från alla håll.
  • IPX5: Klarar ett ihållande svagt regn
  • IPX6: Klarar vatten med hårt tryck
  • IPX6K: Klarar vatten med extremt hårt tryck.
  • IPX7: Vattentålig upp till 1 meter i 30 minuter.
  • IPX8: Vattentålig i djupare vatten än en meter. Hur mycket djupare anges ofta på produkten.
  • IPX9K: Tål högt tryck av vatten i höga temperaturer. För dessa typer av produkter finns också en särskild standard.

Vikt

Sen är det det här med vikt då som alltid spelar in. Lättare, men kvalitativa, produkter gör alla aktiviteter lättare. Står du och väger mellan två liknande produkter kan det vara värt att just väga dem för att fatta ett beslut.



Andra smarta funktioner

Det finns flera små smarta funktioner pannlampor emellan. Något som jag gillar är när lampan har en liten del som lyser svagt i mörkret efter att du släckt den. Det gör det mycket enklare att hitta den under natten.

En låsfunktion så att inte lampan går på av misstag i ryggsäcken är också mycket uppskattat av mig som vandrar mycket. Skulle jag endast ha den till löpturer på hemmaplan hade det inte haft lika stor betydelse.

Vilket material pannlampan är gjord i är en annan sak värd att hålla koll på. I år släppte Silva sin modell Terra Scout som, så vitt jag vet, är den första pannlampan i världen gjord på hållbara material som hampa och återvunnen plast! Ett fantastiskt initiativ och steg i rätt riktning.


Pris

Sist men definitivt inte minst så är såklart priset relevant. Som du säkert förstår efter att ha läst alla punkter ovan, så finns det flera faktorer som påverkar. Jag tycker alltid det är värt att se sina inköp som en investering, snarare än något slit och släng. Ta dig därför tid att välja din produkt och välj en du kommer ha användning för länge. När du väl har det klart för dig kan du jämföra priset mellan liknande produkter. Men gå inte bara på vad som är billigast.



Lycka till!

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories