Bilcampa

 

De senaste åren har vanlife-trenden bara ökat och ökat. 2021 har spåtts bli taktältets år av outdoorpodden Husky och till följd av pandemin har allt fler bytt utlandssemestern mot svemestern vilket har fått allt fler att få upp ögonen för vår egen hemmaplan. Att färdas med bil är ett enkelt sätt att ta sig direkt dit man vill och samtidigt upptäcka de där riktigt fina smultronställena på vägen. Att sova över i bilen får oss att komma än närmre naturen, hålla nere kostnaderna – och i dessa tider även hålla avstånd. Men vad är det egentligen som gäller? Var kan man stå och hur länge? Här försöker jag råda lite klarhet på ämnet.

Olika typer av camping

Att stå avskilt ute i naturen eller på anvisad inhängnad plats med bekvämligheter som dusch och tvättmaskin är en smaksak och bara för att man gillar det ena behöver det inte utesluta det andra. I mina ögon finns det fördelar med alla campingvarianter.

Fricamping

Att fricampa innebär att du parkerar fritt någonstans i naturen. En magisk upplevelse som inte kostar en krona – men tänk på att värna om naturen och städa upp efter dig, så fricamping förblir tillåtet även i framtiden.´

Tips på fricampingplatser kan du få med hjälp av appen park4night. Finns för både iPhone och Android. Platserna i appen är dock tillagda av privatpersoner och det är inte garanterat att du faktiskt får stå på de platser som finns utmärkta. Därför kan det vara klokt att slänga ett öga på kartan innan så att de inte ligger i ett naturreservat.

Ställplats, naturcamping och traditionell camping

Olika namn på olika typer av uppställningsplatser. Var gränsen går mellan dem är något diffus men generellt är de traditionella campingarna större med anlagda vägar och inte sällan även stugbyar. Här finns också ofta möjligheten att koppla in dig på elnätet. På grund av faciliteterna är dessa oftast dyrare. En naturcamping kan å andra sidan vara ett litet undangömt naturområde där du får stå för en mindre summa (som inte sällan swishas till ett angett nummer), med enklare faciliteter som tex utedass. Men en naturcamping kan också vara större, likt en mer traditionell camping. En ställplats å andra sidan är mer som en enkel parkeringsplats som är anpassad för husbilar där det också är okej att ställa ut campingutrustning som markis, stolar etc. Kostar oftast en summa.

Personligen föredrar jag den enklare typen av camping, men även de större har sin charm. Ibland kan det vara skönt att stå en natt där du har tillgång till en varm dusch, toalett, tvättmaskin och kanske rent av butik och restaurang. Om du har barn kan de hitta gott om lekkamrater och du och din partner kan hinna få en liten stund för er själva. Passa på att tvätta, duscha, och tömma gråvatten och latrin innan du beger dig vidare.

Appen Ställplatser iPhone och Android
Appen ACamp, iPhone och Android
Sök husbil/ställplats på husbil.se
Svenska ställplatser

Rastplatser

I Sverige finns det också hundratals rastplatser som du kan parkera och övernatta på. Här kan finnas toalett, bord med sittplatser soptunnor, möjlighet till latrintömning mm – eller ingenting. Det ser olika ut från plats till plats. På samma sätt är vissa natursköna, andra inte. Rastplatserna är främst till för att långtrafikanter ska kunna stanna och vila. Därav får du stå max 24 timmar på dessa platser.

Här kan du se alla rastplatser på en karta och vilka faciliteter som finns.
Finns också som app Iphone och Android

Fricampa – en möjlighet att värna om

Att hålla koll på reglerna är inte bara av vikt för att slippa böter. De finns där av en anledning – oftast för att skydda djur och natur. Med hänsyn till det bör du därför följa dem, men också för att om det blir allmänt känt att bilcampare inte följer de regler som gäller, kommer fler och fler platser få hårdare regler (detta har redan skett på de populäraste områdena). Så för att vi alla ska ha möjlighet att fricampa även i framtiden – se till att göra rätt för dig. 

Hur vet jag om det är okej att fricampa?

  1. Det första du ska ha koll på är var du får köra bil – och här är det väldigt enkelt. Du får köra bil på vägar men inte i terrängen. På enskild/privat väg kan motortrafik vara förbjudet.

  2. Det andra är var du får parkera och hur länge. Det är tillåtet att parkera jämte vägen även om det räknas som terräng, förutsatt att det inte skadar marken. (Detta gäller som sagt jämte vägen – inte 50 meter länge bort). Det är heller inte tillåtet att parkera om du utgör en fara eller riskerar att hindra eller störa andra. Du får såklart heller inte parkera där parkeringsförbud råder. I tätbebyggt område och på utmärkta parkeringsplatser är det 24 timmar som gäller på vardagar, men på andra platser finns ingen tidsbegränsning. Har du tänkt att övernatta i ditt fordon bör du dock tänka enligt allemansrätten “en eller ett par dygn” max – detta för att din närvaro inte ska göra avtryck i naturen. 

  3. Nästa sak du behöver hålla koll på är om du får campa. I trafikförordningen (den lag som hanterar trafikreglerna) står det ingenting om vad du får och inte får göra inuti din bil då den är parkerad. Enligt denna är det alltså okej att övernatta i ditt fordon – men, det kan finnas regleringar i kommunens “allmänna ordningsföreskrifter” huruvida du får övernatta eller campa.  I sverige har vi närmare 300 kommuner och alla har sina egna allmänna ordningsföreskrifter.  Vissa är lätta att hitta på respektive kommuns hemsida – på andras är det lite svårare. Om det inte står något om camping eller övernattning i bilen är det fritt fram – om det står att övernattning i bilen är förbjudet är det med andra ord det. Men i många föreskrifter kan det stå att “camping är endast tillåten på anvisad plats” och då blir det genast svårare.

    En lista över Sveriges kommuner med länkar till deras sidor hittar du här
    En karta över Sveriges kommuner hittar du här

  4. Vad räknas som camping? Så om det nu är lite luddigt i föreskrifterna angående camping, så måste du med andra ord ta reda på va det betyder. Det finns faktiskt ingen lagstadgad definition på detta. Vissa menar att camping är när du ställer upp bilen, dvs plockar fram stödben, markis, stolar och liknande – men att bara övernatta inuti bilen inte skulle innebära att du campar. Tyvärr är detta bara en fri tolkning och alltså ingenting som går att styrka i lagboken. Vill du vara helt säker på att göra rätt när föreskrifterna är luddiga, bör du alltså kontakta den kommun du befinner dig i och fråga. 

Vad säger lagen?

Allemansrätten

Allemansrättens grundregel är “inte störa – inte förstöra”. Rätten att vistas fritt i vår natur kommer med andra ord med vissa skyldigheter. Vi får inte lov att röra oss på platser där vi riskerar att störa de djur eller människor som bor där – eller förstöra natur, odlingsmark eller annan egendom. Vi får lov att tälta en natt eller två, även på privat mark (inte på tomt/trädgård) förutsatt att inte markägaren störs av vår närvaro.
 
Allemansrätten gäller när vi vandrar, cyklar, rider eller springer, men – den gäller inte för motordrivna fordon eller bilcamping. En markägare som äger en enskild väg har därmed rätt att förbjuda motortrafik, vilket i så fall tydligt ska framgå med tex skyltar. 
 

Skyddad natur – Naturreservat och Nationalparker

I områden med skyddad natur (så som tex naturreservat och nationalparker, men också fågel- och strandskyddsområden) gäller inte allemansrätten. Istället råder särskilda regler vilket beror på att olika områden är skyddade av olika anledningar. Du behöver med andra ord själv ta reda på vad som gäller.

När du kör in i ett naturreservat passerar du nästan alltid en informationstavla om området och vilka regler som gäller. Stanna och läs den! Finns det ingen karta kan du gå in på länstyrelsens hemsida och klicka dig fram till rätt reservat/park. I vissa är det fritt fram att parkera och övernatta, medan det i andra är helt förbjudet. Tänk på att eventuella parkeringsplatser ofta ligger i reservatet/parken vilket innebär att regler om övernattning gäller även där.

Läs på ordentligt och respektera reglerna. De finns där av en anledning, tex för att skydda känsliga djur – eller för att inte locka dit djur som dras till tex matrester. Kör du förbi en skylt, stanna och läs den.

Tältning förbjuden?

Tältning förbjuden? Här ställs vi inför ett moraliskt dilemma. Platsen är superfin och min husbil är ju faktiskt inte ett tält – då borde jag väl kunna stå här? Och att ha tält på bilen är ju inte samma sak som att sätta upp det på marken – då funkar det väl? Eller? Tyvärr är många av skyltarna ute i vårt land gamla och utsatta på en tid då tält var det främsta övernattningsalternativet. Det går såklart att argumentera för att kunna parkera – men handen på hjärtat, känns det helt rätt?

Anledningen till tältförbud är sällan själva tygstycket utan att vi vistas på en och samma plats under längre tid. Vi kanske behöver göra våra behov någonstans, vi trampar runt, lagar mat och samtalar om kvällen. Allt detta är saker som påverkar naturen och de djur som lever i den – även om vi stannar inne i fordonet. Skräp och matrester kan locka till sig fåglar eller rovdjur men lukten av människa kan också kännas hotfull och skrämma bort de djur som lever där. Så oavsett om det inte står förbud mot övernattning i just din boendetyp – respektera regeln och sov någon anannstans. Oftast är det i skyddad natur som dessa regler finns och de finns där av en anledning.

Terrängkörningslagen

För motordrivna fordon gäller terrängkörningslagen. Kort och gott innebär den att det är förbjudet att köra i terräng (vissa undantag finns för tex jord- och skogsbruksmaskiner). Som terräng räknas i princip all natur utanför vägen; skog, stränder, klippor, hagar, parker, gräsmattor mm – inte ens markägaren själv får köra där (eller ge dig tillstånd). Det är dock okej att parkera precis jämte vägen så länge inte terrängen riskerar att skadas (men alltså inte 50 meter längre bort i terrängen)

Trafikförordningen

Det är trafikförordningen som hanterar alla trafikregler om hur du får köra och var du får parkera. När det kommer till parkering får du som sagt parkera jämte vägen förutsatt att marken inte tar skada eller så länge vi inte utgör en fara eller riskerar att hindra eller störa andra. 

Inom tätbebyggt område, på rastplatser och skyltade parkeringsplatser är det generellt 24 timmars parkering som är tillåtet (förutsatt att inga skyltar påvisar något annat) – du får med andra ord lov att övernatta en natt på ett ställe med bilen. På lördagar, söndagar och helgdagar får du stanna till nästa vardag. Utanför tätbebyggt område finns inte samma tidsbegränsning. Har du tänkt övernatta är det dock klokt att hålla sig till samma regler som för tält, vilket enligt allemansrätten är “något enstaka dygn eller två”. Detta med hänsyn till naturen eftersom regeln bla finns pga det slitage som blir på marken runt lägret och hur vår närvaro påverkar på djurlivet.

Några skyltar och dess betydelse

Parkering tillåten i 24h

Förbud mot att parkera med fordon

Förbud mot att stanna och parkera med fordon

Förbud mot annat motordrivet fordon än moped klass II

Förbud mot infart med fordon

Förbud mot trafik med fordon

Vett och etikett

  • Städa upp på platsen efter dig.
  • Ta hem ditt eget skräp – släng inte i närmsta soptunna. De är till för att många människor ska kunna slänga enstaka skräp – inte för fulla kassar med hushållssopor.
  • Töm inte latrin eller gråvatten i naturen – endast på avsedda platser! 
  • Don’t drink and drive! Skaffa alkoholmätare!
  • Tänk på naturen. Kör och vistas varsamt.
  • Lämna vilda djur i fred! Under sommaren har många djur nyfödda ungar – jättegulligt eller hur? Men låt dem vara i fred. Djuren blir lätt skrämda vilket kan leda till att mor och unge separeras. Tex överlever en renkalv som skiljs från sin mamma inte länge på egen hand.
  • Var trevlig och hälsa på passerande grannar – så förblir platsen förhoppningsvis fortsatt möjlig att parkera på.
  • Tänk på omgivningen, spela inte hög musik eller väsnas. Särskilt inte på natten. Det kanske känns som att du står vid vägs ände, men bortom skogen eller på andra sidan sjön kan det väl ligga ett bostadshus.

Ta hand om ditt avfall

Om du har vattentank kommer du då och då behöva tömma ut det så kallade gråvattnet, dvs slasktanken som också sitter i bilen. Har du toalett, så hör den ihop med en latrintank som också kommer behöva tömmas. Gör inte detta i naturen! Diskmedel och medel för toaletten kan vara skadligt för naturen och rester kan locka djur till platser de inte hör hemma. Dessutom är det oerhört ofräscht. Lämna naturen i det skick du själv vill möta den.

Tömning av gråvatten och latrin bör därför göras på särskilda stationer. Gråvatten töms lättast rätt ner i en öppen brunn och latrinen i en latrinsink där du både kan tömma och göra rent den. Om du bor på en camping finns detta i regel där, men om du fricampar kan det vara svårare att hitta dem. Du kan alltid fråga på en camping om du kan få betala för att tömma tanken, men annars är tipset att kolla efter rastplatser där det är okej att tömma. Du hittar dem via denna karta. Använd endast de stationer som erbjuder latrintömning (dvs inte i toaletterna då de kan vara kopplade till en tank och inte vattennätet. dessutom är det inte så fräscht om det skvätter. Det kan också bli stopp om du tömmer mycket på en gång. Vissa menar att om du har kemikalier i tanken kan detta skada avloppsvattnet, men jag har ingen källa på det).

Det kan också finnas möjlighet att tömma i småbåtshamnar, i anslutning till reningsverk och på vissa mackar. I appen Park4night finns också några tips på var du kan hitta stationer.

Plats för latrin- och gråvattentömning strax utanför Visby

Källor

https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Motortrafik-i-naturen/
https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Enskild-vag/
https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Motortrafik-i-naturen/Husvagn-och-husbil/
https://www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/publikationer/vag/trafikant/produkter/stanna-och-parkera-a5-webb.pdf
https://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/vag/Rastplatser/

 

 

Dela:

6 reaktioner på ”Bilcampa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories