ELISABETH STANDÁR

Elisabeth Standár arbetade som kommunikatör och projektledare i Stockholm, men närheten och friheten i naturen lockade så 2019 packade hon, sambon Ola och dottern Vega ihop och flyttade till Åre. Väl där tog hon ytterligare ett steg och startade eget under namnet Taktältarna, ett företag som både säljer och hyr ur taktält.

Hemsida: taktaltarna.se
Instagram: @taktaltarna
Facebook: Taktältarna Åre

Vår 1,5åriga dotter gnällde i baksätet, hungern hade börjat sätta in och längs varje avtagsväg vi svängde av från landsvägen i Roslagen låg sommarstugor och åter sommarstugor. Utsikterna för att hitta en fin, avskild, plats för premiärnatten med vårt nyinköpta taktält såg allt mörkare ut. Vi bestämde oss för att testa en sista grusväg innan vi styrde mot plan B (en campingplats), tog vänster och rullade långsamt fram längs en äng med betande kossor. Och så plötsligt var den där, en liten oansenlig skogsväg – inte ens utmärkt på kartappen – som tog oss fram till en glänta ute på en udde omgiven av spegelblankt vatten.

Utan några större missöden fick vi upp taktältet, fällde upp vårt campingbord och käkade en mysig middag utomhus. Dottern somnade utan problem uppe i taktältet och jag och min sambo Ola kunde sätta oss på de närliggande klipporna och dricka öl i solnedgången. Det var en sådan där nästan äckligt perfekt första övernattning. Sedan dess har jag varit fast och taktältet har fått följa med på många resor kors och tvärs över Sverige och Norge.

Friheten, enkelheten och knasigheten; för mig har det blivit det perfekta sättet att semestra på. Jag älskar att åka runt och upptäcka, hitta en fin plats att slå läger på och kombinera det med olika dagsvandringar och aktiviteter. Men det händer också att vi bara sticker ut någonstans i närheten efter jobbet enkom för att få sova ute och elda en stund. På morgonen packar vi ihop och är tillbaka i civilisationen lagom tills dottern ska lämnas på förskolan. Min kärlek till taktältandet har gjort att jag – som alltid sagt att jag absolut inte vill vara egen företagare – själv börjat sälja och hyra ut taktält. Jag vill helt enkelt få fler att upptäcka tjusningen med att ha tältet på biltaket. Mer om det lite längre ner i den här texten.

Men låt oss backa bandet. Om någon hade frågat mig när jag var i 20-årsåldern om jag ville hänga med på vandring eller någon annan friluftsaktivitet hade jag utan tvivel sagt nej. Mina surt förvärvade slantar från extrajobbet på posten på Södermalm, som jag hade under tiden jag pluggade, la jag mycket hellre på storstadssemestrar, klubbande med hård elektronisk musik och festivaler. Någonstans åren innan jag fyllde 30 började dragningen till naturen att växa sig starkare. När jag träffade Ola fick han mig att börja åka skidor och vi började tillbringa allt fler semestrar uppe i Åre, både på vintern och sommaren. Den första längre vandringen blev Jämtlandstriangeln.

På fjället och ute i naturen upplevde jag både sinnesro och stundtals ren och skär lycka. Det var en enorm frihetskänsla och jag ville bara ha mer. Varje gång vi var uppe i Åre yttrade vi den där meningen som så många gjort när de besökt platser de verkligen tycker om – ”tänk om man skulle bo här”. Stockholm där jag bott hela mitt vuxna liv kändes inte längre som rätt plats. Jag började fundera över mina levnadsval och ifrågasätta varför jag gjorde det jag gjorde. Till slut tröttnade jag på att vi alltid pratade om att flytta men aldrig gjorde slag i saken. Under en taktältsresa 2018, vid en liten värmländsk sjö långt ute i skogen, tog vi beslutet att följa våra hjärtan. Vi skulle lämna både Stockholm och våra fasta anställningar för att flytta till Åre. För möjligheten att ha fjällen och vildmarken in på knuten och inte behöva vänta till semestern för att göra det vi verkligen vill göra på vår lediga tid – vara utomhus. Ett år senare hade vi gjort det.

Idén att börja sälja taktält hade jag haft ända sedan jag köpte mitt eget men det var inget jag vågat ta tag i. I och med flytten behövde jag skaffa mig nytt jobb och bestämde mig för att testa att starta eget som kommunikationskonsult. Det började precis rulla in kunder när coronapandemin slog till och alla uppdrag utom ett ställdes in. Plötsligt satt jag där med massor av tid och kände väldigt starkt att jag ville göra något produktivt av den. Resultatet blev Taktältarna. I juni köpte jag in några taktält för att testa att hyra ut och kolla av intresset. Det visade sig vara stort och under sommaren hade vi fullt upp med att montera av och på taktält på våra gästers bilar.

Inom loppet av ett år har jag alltså sagt upp mig från mitt fasta jobb, sålt och köpt hus, flyttat över halva (nåja, en tredjedel) av Sverige, startat två företag och bytt livsstil. Innan beslutet var taget kändes det stort och svårt, det är alltid mycket enklare att bara fortsätta i samma hjulspår och det fanns oändligt många ”tänk om”. Men så här i efterhand känns faktiskt inte omställningen så stor. Det allra mesta har blivit så mycket bättre – att prioritera fritid och familj framför karriär, att kunna åka skidor på lunchen, att bo vid foten av ett fjäll och att pröva på livet som entreprenör. Att våga kasta mig ut i det okända hjälpte mig helt enkelt att hitta hem.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories