Fem tips för frusna fötter

Vintern är här och kylan med den, vilket gör att det blir dags att anpassa det vi har på oss för att det fortfarande ska vara behagligt när vi är ute. Precis som att vi inte har vinterjackan på oss i högsommarvärmen, är inte sommarkläderna – eller sommarskorna – särskilt passande när kylan kryper ner under nollan.

Nedan följer några tips hur du kan göra för att ta hand om de delar av kroppen som vi har en tendens att börja frysa om först – nämligen våra fötter. Tipsen går utmärkt att applicera även på dina kläder och fungerar såväl för vistelser ute i naturen, som promenader i stan.

1. Använd rätt material

Bomull är ett vanligt material i våra kläder idag. Det är billigt och slitstarkt. Bambu finns det också många strumpor som är gjorda av, vilket känns mjukt och skönt mot huden. Syntet torkar snabbt och används tex i många löparstrumpor. Problemet med dessa material är dock att de inte är speciellt effektivt isolerande och blir de fuktiga försvinner isolationen helt.

Ett material som ofta förespråkas vid uteaktiviteter är Ull, helt enkelt för dess exemplariska egenskaper. Ullens uppgift är ju faktiskt att skydda den kropp den växter på redan från början – till skillnad från plantbaserade eller syntetiskt framställda material. Ullen isolerar – vilket innebär att den skyddar kroppen både från kallare och varmare temperaturer. Den bibehåller även denna egenskap när den blir fuktig (men väta leder också kyla, så se till att hålla fötterna torra).

Merinoull är en typ av ull som är tunnare än “vanlig ull”, vilket gör att den är mjukare mot kroppen och kliar mindre. Det kan därför vara en fördel att välja en strumpa i detta material, åtminstone för strumpan närmast foten om du kör med dubbla sockar.

Tänk på att välja plagg med certifierad, så kallad mulesingfri ull. Mulesing innebär att man skalperar en del på fårets bakdel, vilket ofta sker utan bedövning och är mycket smärtsamt för djuret.

2. Ha gott om utrymme i skorna

Strumporna, och skornas uppgift är således (i detta fall) att isolera fötterna från kylan utifrån och hindra värmen inifrån att försvinna. Men – de är inte värmande i sig själva. Att vi pratar om “varma skor” eller “varma kläder” är egentligen lite bakvänt eftersom det varken finns skor, eller kläder, som är varma i sig (så vida de inte innehåller en värmekälla så som tex elektriska värmeslingor).

Det som gör att ett par skor uppfattas som varma är att de isolerar bra. Värmen i sig är det din egen kropp som står för och det som gör att skorna uppfattas som varma, är den luft som värms upp mellan dig och skon och som du känner mot huden. Den isolerande skon i sin tur, skyddar den varma luften från den kyligare luften utanför och gör att den stannar kvar.

I en för tajt sko kommer du med andra ord ha väldigt lite luft att värma upp. Är skorna dessutom så tajta att någon del av foten trycker direkt mot skon, finns där ingen luft alls att värma upp och du kommer garanterat snabbare bli kall just där.

Vidare kan nämnas att klä sig “lager på lager” som ofta förespråkas vid utomhusaktiviteter, är ett sätt att skapa fler av dessa luftfickor som upplevs som värmande. Att använda dubbla sockar är med andra ord ett sätt att hålla värmen – men det kommer inte funka om skon blir för tajt eftersom dessa viktiga luftfickor då försvinner. Tänk också på att inte strumporna blir för tajta mot varandra.

3. Investera i ett par ullsulor

Mycket av kylan kommer underifrån, särskilt då snön har lagt sig – då går vi ju faktiskt på is! Därför kan det vara en bra idé att byta ut den vanliga “sommarsulan” mot en i ull så att du får än bättre isolering mot markkylan.

4. Klä dig varmt på överkroppen

Det här låter kanske lite bakvänt, men faktum är att när vi blir kalla så kommer kroppen att prioritera de vitala organen i kroppen, så som hjärta och lungor. För att göra detta så drar den (lite förenklat) in det varma blodet från händer och fötter – som inte är lika viktiga – för att koncentrera det till bålen där de organen sitter. Därför är det ofta i tår och fingrar man börjar frysa. Genom att tex ta på sig en extra väst eller en dunkjol/shorts/längre jacka, får kroppen hjälp att hålla sig varm och kan därmed bibehålla det varma blodet i händer och fötter!

5. Öka värmen

Du kanske har märkt att du känner dig varm när du går, men så snart du sätter dig eller står still en längre stund kommer kylan krypande. Detta beror på att du slutar producera energi och värme då du slutar röra på dig. Igen: se till att skorna inte är för tajta så att du kan börja med att vicka på tårna, men blir det för kallt så ställ dig upp och gå ett varv. Se också till att inte vara för kall om fötterna när du tar på dig skorna (precis som du bör undvika att krypa ner kall i sovsäcken) och promenera runt lite för att få igång cirkulationen.

Slutligen – om du har väldigt kalla fötter, eller ska vara ute i situationer där du tex har begränsad möjlighet att röra på dig, så finns det några sätt att tillföra värme i skorna. Dels genom så kallade tå/fotvärmare – en typ av kudde som innehåller en sammansättning mineraler som reagerar på syre. När du tar ur dom ur sin förpackning och de kommer i kontakt med luften inleds en kemisk reaktion som börjar producera värme. Du kan därefter tejpa fast kuddarna mot sulan inne i skon eller på strumpan över tårna. Se till att skaka påsen och låt den vara i kontakt med luften till det att du känner värmen komma vilket kan ta en stund. Det finns också sockar med inbyggda elektriska värmeslingor som du kan koppla till ett batteri. Dessa blir sällan supervarma, men hjälper dig att behålla kroppsvärmen.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories