Första Hjälpen Kit för äventyr

Om du ska ut på en tur i naturen bör du se till att ha med dig ett första hjälpen kit, oavsett hur lång eller kort din tur är. Det hjälper dig att ta hand om lindrigare skador, men även allvarligare till det att eventuell hjälp kommer. Är du långt från civilisationen kan det ta tid innan hjälpen kommer och då behöver du vara den som tar hand om skadan i första hand – det är just därför det kallas första hjälpen.

Vad ditt första hjälpen kit ska innehålla beror på vad du tänkt att göra för tur och därmed vilka risker du kan tänkas utsättas för. Ska du bara gå en timme på motionsspåret bakom huset kanske det räcker med skavsårstejp, men ska du stanna halvvägs och göra upp en eld med hjälp av en kniv eller yxa, bör du också kunna ta hand om en blödning eller brännskada. Du behöver med andra ord tänka igenom din tur och anpassa ditt kit för varje tillfälle.

Det finns färdiga kit att köpa, men jag skulle rekommendera att du sätter ihop ditt eget. Då vet du exakt vad som finns i och hur du ska använda det. Se också till att förvara ditt första hjälpen kit högt upp i ryggsäcken så att du snabbt kommer åt det vid behov! Genom att ha det i en väl synlig påse (det finns tex packpåsar med symbol för första hjälpen på), blir den ännu lättare att hitta, både för dig och för andra om du själv är så skadad att du behöver få hjälp av någon annan.

Mitt första hjälpen kit innehåller alltid:

  • En elastisk linda
  • En rulle tejp, typ Leukoplast
  • Eventuella personliga mediciner

Med detta kan jag improvisera och klara det mesta.

Vid längre turen tar jag även med mig:

  • Förbandskit: Kompresser, suturtejp, gasbinda, plåster, antibiotisk salva etc
  • Rengöring: Tvål, handsprit, ögondroppar etc
  • Utrustning: Nål, liten sax, pincett, vattenspruta, fickspegel etc
  • Smärtlindring: tex värktabletter, samarin, halstabletter och annan medicin jag kan tänkas behöva 
  • Vätskeersättning 
  • Annat specifikt för turen och de risker jag kan tänkas utsättas för

Den viktigaste detaljen i ditt kit är dock kunskap om vad du ska göra vid en ev olycka. Se till att tänk igenom turen i förväg och förbered dig på hur du ska agera vid olika olycksscenarion. Det hjälper dig att behålla lugnet om något skulle inträffa. En mycket bra sak att investera i om du kommer spendera mycket tid i naturen, är därför att gå en vildmarksinriktad första hjälpen kurs. I Sverige har till exempel Adventure Medicine eller Crossing Latitudes (som håller kurser för internationella NOLS) utbildningar med jämna mellanrum.

Glöm inte första hjälpen kit för din utrustning!

Även utrustningen kan skadas på turen. Här är några saker du kan ha nytta av för att fixa den.

  • Silvertjep / Gorillatejp
  • Nål & tråd
  • Lagningslappar till tält, sovsäck, liggunderlag, jacka etc
  • Extra stormlinor
  • Rör för att laga trasig tältpinne
  • Buntband
  • Beroende på vad för utrustning jag har med mig kan även ett multitoolverktyg vara bra att ha med
Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories

Följ med mig på Mindfullness & Yogavandring, Abisko - Nikkaluokta 25 juli - 1 aug 2025!

”Den största resan är resan inåt” – så lyder ett av citaten från Dag Hammarskjölds bok Vägmärken. Och om du är sugen på att göra en inre resa i sällskap med likasinnade i storslagen natur, om du behöver du en paus från vardagens krav och måsten – då tycker jag du ska följa med på denna fjällvandringsresa där vi också fokuserar på just den inre resan!

Under sju dagar vandrar vi längs den norra delen av Kungsleden som också heter Dag Hammarsköldsleden och varvar med yoga och meditation. Vi startar i Abisko och tar oss därefter 12-16 km per dag mot Nikkaluokta. Sista dagen bor vi på Kebnekaises fjällstation där vi också avnjuter en middag tillsammans. Vi bor i fjällstugor och kan därför röra oss med lätt dagspackning. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av fjällvandring utan vi anpassar vandringen efter gruppen. Inför resan har vi ett digitalt möte där vi går igenom hur du kan förbereda dig på bästa sätt, hur du kan träna inför turen och vad du behöver ha med dig. 

Fjälledare för turen är Linda Åkerberg. Yogainstruktör är Olivia Portnoff-Klatzkow

Resan arrangeras genom Topo Travel AB