Packlista stugtur (vandring)

Singistugorna

De svenska fjällen har mycket att erbjuda, bla möjligheten att bo i stugor! Här finns både Svenska Turistföreningens fjällstugor och andra typer av boenden. Detta gör fjällen betydligt mer lättillgängliga, även för den som inte är så van vandrare. Att bo i stuga kan vara ett alternativ för den som vill bo mer bekvämt och inte bära så tungt. Stugorna ligger ofta längs markerade leder vilket är att rekommendera att man håller sig till, om man inte har god erfarenhet och kunskap kring navigering och vandring.

I texten nedan refereras till STF’s fjällstugor, men upplägget är snarlikt i många andra fjällstugor. Var dock noga med att kolla upp vad som finns om du planerat besöka andra stugor än de som förvaltas av STF.

Att bo i fjällstuga

I Svenska Turistföreningens fjällstugor bor du enkelt, utan el och rinnande vatten. Det finns en stugvärd men det är självhushåll som gäller. Du hugger själv den ved du behöver, hämtar vatten mm. I stugan finns flerbäddsrum, vedeldad kamin, kök med gasspis, grytor, tallrikar, bestick och övriga tillbehör. Det brukar också finnas salt, peppar och ketchup. I vissa stugor – men inte alla – finns det även torkrum, bastu, och butik. Innan du lämnar stugan städar du och återställer allt till hur det såg ut när du kom – om inte bättre!

Priserna varierar, men du får alltid en bra rabatt om du är medlem i STF. Det blir också billigare om du förbokar ditt boende även om detta inte ska behövas. Tidigare rådde platsgaranti i stugorna vilket ändrades i och med covid-19. Idag rekommenderar STF att du bokar, men är inte ett måste. Du kan också välja att tälta i anslutning till stugorna (vilket är ett bra alternativ på tältturer med dåligt väder, eller om du är ovan vandrare) och betalar då endast en tält- och serviceavgift, för vilken du får nyttja alla faciliteter i stugan. Vill du komma in och värma dig dagtid och använda köket, kan du betala en avgift för dagbesök. Även detta blir billigare om du är medlem i STF.

Dassen som finns vid stugorna får användas av alla och givetvis är alla välkomna in i de butiker som finns.

Läs mer om STFs fjällstugor här:

Packlista

Vad du behöver ha med dig på din vandring är otroligt individuellt, men generellt kan man säga att försök packa så lätt och lite som möjligt – utan att tumma på säkerheten! Ju lättare packning du har, desto lättare kommer vandringen vara. En annan viktig aspekt att tänka på är volymen. Det kan också vara smart om olika saker har flera användningsområden. Dina sovkläder kan tex vara de kläder du har när du kommer fram till stugan.

Du behöver också göra en analys av vilken tur det är du ska göra och om det är något särskilt du behöver tänka på för just den. Kanske ska det bli extra kallt så att du behöver en extra tröja, eller så är det tidigt på säsongen och väldigt blött ute så du behöver extra strumpor eller kanske till och med vadskor?

Ryggsäck

Hur stor ryggsäck du behöver beror såklart på hur mycket du kommer bära med dig. Jag skulle dock säga att en säck på mellan 30-40 liter fungerar i de flesta fall. En mindre kommer sannolikt göra det trångt i säcken vilket gör det omständigt då du behöver ta fram något. En större väger mer och du kommer förmodligen att packa med dig betydligt fler saker bara för att det får plats, och du får därmed en mycket tyngre säck.

En fördel är om ryggsäcken har ett fack för en så kallad camelback, eller “vätskeblåsa”, så att du kan dricka vatten medan du går utan att behöva krångla fram en vattenflaska.

Ska du köpa en säck rekommenderar jag att se om de finns i herr- eller dammodeller beroende på vilken kroppsform du har. Damsäckar är generellt lite kortare i ryggen och har lite annorlunda utformning på axelremmarna över bysten och själva bröstspännets position. Höftbältet kan vara mindre och mer vadderat. Se till att prova i butik så att du kan få hjälp att ställa in den rätt. Lägg även i vikter för att kunna känna hur den kommer sitta.

“Kläder för alla väder”. Dina regnkläder fungerar lika bra mot vind som väta. Ett plus är om både jacka och byxor har dragkedjor i sidan för ventilation och smidigare på/avklädnad.

För vandringen

  • Vandringsstavar.
  • Regnöverdrag till ryggsäcken.
  • Kläder för alla väder: Underställ, mellanlager, förstärkningsplagg och skalkläder (regnkläder). Mössa, vantar och buff. Strumpor och underkläder. Tänk på lager-på-lager principen så att du kan anpassa det du har på dig efter väder och aktivitetsnivå. Ombyten kan vara skönt, men håll det enkelt. I och med att du har möjlighet att torka kläder i stugorna är kravet på flera ombyten i säkerhetssyfte inte lika stort. Packa gärna kläder i en vattentät packpåse.
  • Kängor eller vandringsskor.
  • Keps eller hatt, solglasögon.
  • Solkräm och myggmedel. Ett myggnät för huvudet kan vara skönt om det är mycket mygg.
  • Toalettpapper och liten spade för att gräva toalett.
  • Skärppåse.
  • Kamera/mobil.
  • Kikare, flora/faunabok, dagbok och penna, hörlurar, bok eller annat som gör just din vandring speciell.

Ett sitt/liggunderlag kan vara skönt på rasten, men också ett sätt att hålla värmen från markkylan om olyckan är framme och du måste vänta på hjälp.

Säkerhetsutrustning på vandringen

Mycket av det du bär med dig klassas som säkerhetsutrustning. Det är vad du bör ha med dig för att klara dig om något händer mellan stugorna. Om vädret slår om till det sämre och något händer kan du behöva vänta länge innan hjälp kommer. Se till att kunna ta hand om dig och hålla dig torr, varm och energinivån uppe under tiden.

  • Karta, kompass och nedladdade kartor till telefonen.
  • Första-hjälpen-kit: Skavsårstejp, elastisk linda, första förbands-kit (Kompresser, suturtejp, antibiotisk salva, gasbinda etc.), liten sax, pincett, spegel, sporttejp, egna mediciner, värktabletter, vätskeersättning etc.
  • Gaffatejp, nål och tråd (första hjälpen för din utrustning).
  • Sittunderlag / liggunderlag eller något däremellan.
  • Kommunikationsutrustning. Mobilen kan funka i vissa fall, men ta gärna en nödsändare då det kan vara dålig mottagning där du behöver den. Finns att hyra via Fjällcom om du inte vill köpa en egen.
  • Något att hålla dig varm med, tex ditt förstärkningsplagg eller sovsäck.
  • Vindsäck.
  • Powerbank och sladdar. Det finns inga laddningsmöjligheter i stugorna. Packa gärna elektronik i vattentät påse.
  • Pannlampa (kan vara bra även i stugorna om kvällen!)

Tjäktjastugorna

Mat på turen / i stugan

I vissa av fjällstugorna finns det butiker. Detta gör att du inte behöver bära med dig mat för hela vandringen, vilket sparar både vikt och volym i ryggsäcken. Var noga då du planerar att kolla upp vilka stugor som har butik och vilket sortiment som finns (särskilt om du har särskilda krav på din kost). Här kan du läsa mer om butiker i STF’s fjällstugor och deras sortiment. I stugorna finns allt du behöver för att laga mat. Om du vill ha möjlighet att laga varm mat till lunch mellan stugorna, behöver du dock endera ha med dig ett kök eller termos för hett vatten om du äter frystorkat.

  • Friluftskök med bränsle och tändare, alternativt termos för varmvatten.
  • Vattenflaska eller camelback.
  • Mat, snacks och kaffe/te för de tillfällen du inte kan/vill köpa i stugan.
  • Kåsa eller mugg om du vill kunna dricka kaffe eller te.
  • Bestick, ev tallrik/större kåsa. Jag rekommenderar en längre sked/spork i titanium då de i plast har en tendens att gå sönder.
  • Vätskeersättning.

Exempel på sortiment i fjällstugorna. Observera att priserna är något högre och att inga färskvaror finns.

För tiden i stugan

  • Reselakan eller sovsäck (som du kan komprimera i en kompressionspackpåse för att minska volymen)
  • Örngott.
  • Öronproppar och sovmask.
  • Sovkläder, gärna som du kan traska runt i i stugan så att du kan byta om direkt då du anländer. Då slipper du bära på ännu mer kläder.
  • Inneskor och/eller ett par tofflor att gå ute med.
  • Betalkort och kontanter. Kort fungerar i regel bra i stugorna och i vissa fall även Swish. Men tänk på att det är i fjällen och ibland kan uppkopplingen strula. Därför kan det vara bra att ha med sig lite extra kontanter. Hur mycket beror på hur mycket du tänkt spendera i stugorna och om du betalt boendet i förväg eller ej.
  • Hygienartiklar: Tandborste, tandkräm, tvål, resehandduk (i tex microfiber, vilket gör den liten och lätt), hårborste, läppbalsam, linsvätska, tamponger eller annat just du behöver.

Syterstugorna

Sist med inte minst, det du absolut INTE ska ta med dig till fjällen är ett tajt schema! Om oväder drar in är det klokare att ta en natt extra i en stuga än att riskera att ge sig ut om det blir riktigt illa. Se därför till att ha gott om tid, gärna en extradag och en ombokningsbar biljett hem ifall du inte kan gå ikapp förlorad tid.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories