Jerry Engström

Fjällrävens f.d. Globala Marknadschef som lämnade karriären för att skapa en mötesplats för friluftsfolk från hela världen : FriluftsByn i Höga Kusten. Jerry har prisats som blanda annat Sveriges Bästa Marknadschef, Årets Landsbyggare och Årets Nyföretagare.

Hemsida: friluftsbyn.se och jerryengstrom.se
Instagram: Friluftsbyn och jerryengstrom
Facebook: FriluftsByn

“För mig finns det få saker som kan mäta sig med att ge sig ut tillsammans med andra i naturen. Oavsett om det är för lite äventyr, skapa något kreativt eller bara somna på en solvarm klippa med utsikt över havet. Jag tror det är något de flesta kan känna igen sig i.https://player.vimeo.com/video/249235851?app_id=122963

EN FJÄLLRÄV SOM VANDRADE VIDARE

Just denna kärlek för naturen var något jag delade med övriga kollegor på Fjällräven och jag är helt övertygad om att det var just denna drivkraft som i kombination med riktigt bra utrustning låg bakom företagets otroliga tillväxt. För Fjällräven gick som en raket. Närmare bestämt från Sveriges 183:e mest populära företag till det näst mest populära företaget på bara tre år. Snart satt jag på flyg kors och tvärs i världen då vi spred vår passion och våra produkter till allt från Nordamerika till Asien. Jag älskade det och fick uppleva platser och möten jag bara kunnat drömma om.

Men steg för steg kände jag en längtan efter närhet med natur och människor. Jag ville leva med naturen – inte prata om den. Jag ville träffa än fler av de människor som delade mina värderingar i verkliga livet och göra roliga äventyr tillsammans och samtidigt välkomna nyfikna nybörjare in i gemenskapen. Så jag sade upp mig. Det var fan det läskigaste jag någonsin gjort.

FRILUFTSBYN – EN PASSION OCH EN MÖTESPLATS

Drömmen var att skapa en mötesplats dit man alltid var välkommen. Typ en by där man bara kan hänga. Namnet blev därför FriluftsByn och platsen Skuleberget i hjärtat av Höga Kusten för här finns det ett smått unikt utbud av naturupplevelser. Grym vandring, underbara kajakvatten och en mäktig Via Ferrata anläggning. Snabbspola fyra år och jag får jag nypa mig i armen varje dag.

.

NÄR MÅNGA HJÄLPS ÅT SKAPAS MAGI!

Tack vare en rejäl dos tålamod och stöd från några av Sveriges ledande friluftsföretag, markägare i närområdet, gruppen Outdoor Collective och inte minst besökare från hela världen har FriluftsByn blivit den mötesplats vi alla drömde om. Det är faktiskt rätt overkligt. Det sitter människor vid eldarna och bara chillar, några inspireras till nya kreativa projekt och andra ger sig ut på härliga äventyr. Jag blir varm i hjärtat och jag är så förbannat stolt över vad vi skapat.

.

UTMANAR FRILUFTSLIVETS RAMAR

Om man älskar uteliv är det rätt självklart att man börjar med att bjuda in till äventyr och friluftsfestivaler. Förmodligen känner du redan till Höga Kusten Winter Hike, Höga Kusten Winter Trail, Höga Kusten Hike, Höga Kusten Trail eller Utefest. Störtsköna äventyr med inslag av seminarier, kurser och bara rackarns skönt häng och gemenskap.https://player.vimeo.com/video/232662202?app_id=122963https://player.vimeo.com/video/211831317?app_id=122963Men jag älskar även det lite udda. Att tillsammans med andra skapa något kreativt som gynnar många. Därför har vi nu tillsammans med partners dragit igång fler och fler kreativa koncept.

Arkitektfestivalen ARKNAT pågår två veckor i Juni och samlar arkitekter från hela Skandinavien för att designa och bygga kreativa konstruktioner som sedan placeras ut i naturen för allmänhetens nyttjande.https://player.vimeo.com/video/231584791?app_id=122963Under Sounds Like Sweden bor några av Sveriges främsta musikskapare i FriluftsByn och skapar helt ny musik som sedan spelas upp inför publik. Under Cocktail Awards kommer några av världens bästa bartenders för att tävla in den godaste cocktailen baserad bara på naturens råvaror. Det är helt galet skoj!https://player.vimeo.com/video/241653753?app_id=122963Detta har såklart fått hela området att koka. Det startas fler och fler företag i närområdet vilket i sin tur leder till att servicen för både boende och besökare ökar. Ica butiken i Docksta ökar sina öppettider och det öppnar nya restauranger bara ett stenkast bort. Plötsligt börjar folk flytta hit. Landsbygden lever!

EN LEVANDE LANDSBYGD

Att få leva och arbeta nära naturen är något som jag uppskattar varje dag. Jag försöker absolut inte övertyga någon om vad som är rätt eller fel – för alla måste följa sitt hjärta. Och jag ska absolut inte sticka under stolen med att det krävs en rejäl dos arbete, mer än jag tror många förstår. Men jag önskar att fler förstår att det finns otroliga möjligheter till ett liv nära naturen.

Detta har gjort att jag under lågsäsong reser runt i Sverige för att dela med mig av mina erfarenheter och ger konkreta tips och råd under föreläsningar och workshops. Om du bär på en dröm hoppas jag att du kan hitta lite inspiration här: ”Tips och Tankar” .

.

VEM VET VAR DET KOMMER SLUTA

Så var kommer detta sluta? På allvar så är det en fråga som jag ofta får men jag inte kan svara på. Hela grejen med FriluftsByn är att den är under ständig förändring. Kollegor, samarbetspartners, besökare och boende i närheten ser till att FriluftsByn är under ständig utveckling. Varje år tillkommer något nytt – nu senast Min Stora Dags största läger för barn med allvarliga sjukdomar och två yogafestivaler och vi sitter precis och skissar på en lite större kajaksatsning och ett ökat fokus på kreativa kurser.

Ja det var lite om mig. Har du en idé så hör gärna av dig. Vill du veta vad som händer just – kolla in instagram – eller ännu hellre titta in på en kaffe!”

Hoppas vi ses!
Jerry

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories