Kungsleden

Den svenska Kungsleden, “The Kings Trail” av världens mest omtalade och natursköna vandringsleder. I filmen ovan får du följa med mig på den över 400 km långa vandringen och höra om hur den fungerar.

Det som kanske framförallt karakteriserar de svenska fjällen är dess föränderlighet, hur vädret snabbt kan skifta från stilla till storm och hur underlaget ständigt varierar efter naturen. Men ytterligare en sak som förändras är den infrastruktur som finns runt ikring leden. Tider för båttransporter, priser, öppettider mm kan variera från år till år och därför blir det omöjligt att i en film förklara exakt hur det går till. Därför har jag här försökt samla länkar till alla dessa operatörer, boenden, butiker mm så att du enkelt kan hitta vidare till just den du är intresserad av.

Hör gärna av dig till info@wilderness-stories.com om du märker att någon av länkarna inte fungerar, är felaktig eller om det är något du saknar!

Karta

Kommer snart…

Boenden

De flesta boendena längs Kungsleden drivs av Svenska Turistföreningen (STF). I den sydligaste delen (Hemavan -Ammarnäs) och den nordligaste delen (Kvikkjokk-Abisko) hittar du 16 fjällstugor vilket också är den vanligaste boendeformen längs leden. Utöver dessa finns även ett antal STF fjällstationer och mellan Ammarnäs och Kvikkjokk finns också andra typer av boenden.

Att bo i fjällstuga

I fjällstugorna bor du enkelt, utan el och rinnande vatten. Det finns en stugvärd, men det är självhushåll som gäller. Du hugger själv den ved du behöver, hämtar vatten mm. I stugan finns flerbäddsrum, vedeldad kamin, kök med gasspis, grytor, tallrikar, bestick och övriga tillbehör. Det brukar också finnas salt, peppar och ketchup. I vissa stugor – men inte alla – finns det även torkrum, bastu, och butik.

Priserna varierar, men du får alltid en bra rabatt om du är medlem i STF. Det blir också billigare om du förbokar ditt boende även om detta inte ska behövas. Tidigare rådde platsgaranti i stugorna vilket ändrades i och med covid-19. Idag rekommenderar STF att du bokar, men är inte ett måste. Du kan också välja att tälta i anslutning till stugorna (vilket är ett bra alternativ vid dåligt väder, eller om du är ovan) och betalar då endast en tält- och serviceavgift, för vilken du får nyttja alla faciliteter. Vill du komma in och värma dig dagtid och använda köket, kan du betala en avgift för dagbesök. Även detta blir billigare om du är medlem i STF.

Läs mer om STFs fjällstugor här:

Samtliga boenden, söder – norr

Båtar

Längs Kungsleden finns det sju vattendrag du måste korsa med hjälp av båt. Utöver dessa finns det möjlighet att förkorta vandringen några kilometer med båt vid två platser (samt vid ytterligare ett ställe på sidleden mellan Singi – Nikkaluokta)

På vissa ställen behöver du få skjuts med motorbåt, på andra kan du välja om du vill ro eller betala för att få skjuts och på ett ställe kan du endast ro. Bra att veta är att roddbåtarna endast finns på plats under säsong (slutet av juni – slutet av september) och likaså följer motorbåtstransporterna detta schema någorlunda. Det är med andra ord omöjligt att vandra hela kungsleden utanför säsongen. Se länkar nedan för exakta tider för båttrafiken och roddbåtarna.

Om du väljer att ro, så tänk på att det alltid måste ligga minst en båt på varje sida av roddleden. Oftast finns det totalt tre båtar. Så om du kommer ner till en strand där det bara ligger en båt, måste du ro över till andra sidan, hämta en av båtarna där och ro tillbaka igen. Därefter gör du an den på stranden som du först kom till för att sen ro över en tredje gång. Se till att alltid ha på dig flytväst (finns vid båtarna) och vänta hellre ut vädret än att ro ut i om det är dåligt. Vid dåligt väder kan även motorbåtstrafiken ställas in.

Om du väljer att åka motorbåt så kan du behöva hissa en flagga, dunk eller liknande på bryggan för att signalera att du vill åka, om det är så att du kommer till motsatt sida av vattnet än där stugan ligger. Då motorbåtstrafiken sköts av olika operatörer skiljer sig detta, men även tiderna och priserna något. Generellt brukar det gå minst en båt på morgonen och en på eftermiddagen. Utöver dessa kan du i oftast boka privata tur – för ett högre pris. Priserna varierar som sagt, likaså vilket sätt du kan betala på. Ha alltid med dig kontanter utfall att elektronisk betalning inte fungerar. Läs mer om tider och priser under respektive båtsträcka nedan. I vissa fall behöver du ringa/maila för att få svar.

En sak värd att ha med sig i planeringen är att alla boenden (förutom Saltoluokta) ligger norr om vattendragen du ska korsa. Detta betyder att om du vandrar norrut och tänkt att bo i stugorna, så kommer du ha en tid att passa de dagar du behöver åka båt. Om du vandrar från norr till söder kommer du istället kunna ta den tid du behöver på dig för att nå stugan och därefter kan du ta den första båten på morgonen.

Läs mer båtar i fjällen här:

Obligatoriska båtsträckor
Frivilliga båtsträckor
  • Över Iraft mellan Bäverholmen – Adolfström (förkortar vandringen med 8 km): Ring Marianne Thorfve Adolfströms Handelsbod 0961-23041
  • Till/från Alesjaurestugorna norrut (förkortar vandringen med 6 km): motorbåt i regi av Roland Enoksson / Leavas sameby, 070-6343439 Läs mer här
  • Längs med Láddjujavri (förkortar vandringen med 5 km): motorbåt med Enoks

Transport

Du kan ta dig till/från Kungsleden via Hemavan, Ammarnäs, Jäkkvik, Adolfström, Kvikkjokk, Saltoluokta (Kebnats), Stora Sjöfallet, Vakkotavare och Abisko. Här finns parkeringsmöjligheter och bussförbindelser.

Tåget kan du bara ta hela vägen till Abisko, men om du tar (natt)tåget från Stockholm kan dus byta till bussar i Umeå, Gällivare och Kiruna.

Tåg
Buss

Matbutiker

Skicka mat

Det går att köpa mat längs leden, men om du har särskilda behov kan du även skicka paket med mat, utrustning etc till dig själv. Du kan skicka paket till butiker och de boenden som ligger i anslutning till en väg. Jag skulle rekommendera att du i första hand skickar paket till ombud eller till boenden där du bor. Detta är dels schysst mot boendet, eftersom det innebär en del merarbete för dem att ta hand om och förvara ditt paket, men på tex Kvikkjokks fjällstation får du dessutom betala för de dagarna ditt paket ligger där innan du hämtar ut det – om du inte bor på stationen.

Om du planerar att skicka ett paket till dig själv, så börja med att ring till butiken/boendet och fråga om det är okej, vad de önskar att du ska skriva på paketet, samt vilket transportbolag som funkar bäst hos dem. Se till att skicka ditt paket i god tid eftersom det tar längre tid att leverera paket till fjällen, men fråga även hur långt innan det är okej att du skickar ditt paket.

En viktig sak att tänka på att inte adressera brevet till dig själv! Då måste du nämligen vara på plats och ta emot det personligen när det kommer, annars skickas det tillbaka. Ett tips är därför att sätta något på paketet som gör att du känner igen det, så att du istället kan beskriva det då du hämtar ut det. Jag brukar också skriva mitt namn i ett hörn, att jag vandrar Kungsleden, samt när jag beräknar hämta ut det.

De postbolag som främst verkar längs Kungsleden är:

Packning

Här hittar du min packlista från min Vandring

Övrigt

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories