Leave no trace filosofins grundprincip:
“Leave nothing but footprints, take nothing but pictures, kill nothing but time”
I Sverige råder även Allemansrätten. Den innebär kort och gott att du under ansvar får lov att bland annat vistas var du vill i naturen – så länge du inte riskerar att störa djur eller människor och/eller förstöra natur eller egendom. Du får till exempel i lov att röra dig på privat mark, men inte där du riskerar att störa markägaren (till exempel i trädgårdar) eller förstöra det som växer (till exempel att gå över en odlad åker). Inte störa, inte förstöra är alltså bra att ha som minnesregel.
Observera att i områden med skyddad natur, exempelvis nationalparker och naturreservat, gäller ofta specifika regler om övernattning och eldning. Du är själv skyldig att kolla upp vad som gäller. Oftast finns det en informationstavla i anslutning till området annars kan du hitta information på länstyrelsens hemsida.
Allemansrätten ger dig med andra ord fantastiska möjligheter att njuta av den svenska naturen, men den innebär också att du är skyldig att göra det på ett ansvarsfullt sätt. “Leave no trace” är en filosofi som bygger på sju principer som är bra att ha i åtanke när du ger dig ut.
Leave no Trace – 7 principer
1. Planera och förbered
Läs på om området, kolla väderprognosen och packa därefter. Meddela någon om var du ska och hur länge du ska vara ute.
2. Tänk på var du rör dig och var du slår läger
Ta hänsyn till naturen, särskilt om du rör dig utanför lederna. Försök också att göra så lite åverkan på naturen runt ditt läger. Trampa inte ner massa buskar, bryt inga grenar från levande träd, gräv inga stora diken runt ditt tält etc. I vissa naturreservat eller nationalparker kan det vara otillåtet att gå utanför lederna, så kolla upp vad som gäller där du ska vistas.
3. Ta hand om ditt skräp och dina matrester
Det du tar med dig ut, tar du med dig hem. Även toalettpapper. Om du behöver göra dina behov i naturen, gör det på gott avstånd från leden och från vattendrag. Behöver du göra nummer två, gräv en grop och fyll igen därefter. Matrester kan locka djur till lägerplatser, så undvik även att lämna dessa.
4. Lämna det du hittar
Bär och svamp för eget bruk är generellt tillåtet att plocka, men annars ska det du hittar stanna kvar i naturen. Kort sagt, gör så lite åverkan som möjligt, låt naturen kännas naturlig även för nästa person.
5. Var försiktig med elden
Elda bara där det kan ske säkert. Du ska till exempel inte elda direkt på klippor, eftersom de kan spricka av värmen. Säkrast är att hålla sig till iordningställda eldstäder eller använda friluftskök. Ha alltid vatten nära till hands och släck elden ordentligt efter dig. Med appen Brandrisk ute kan du hålla koll på brandrisken och om eldningsförbud råder.
6. Respektera djurlivet
Lämna djuren du möter ifred. Locka eller mata dem inte. Under perioden 1 mars–20 augusti har många djur nyfödda ungar och hundar ska därför hållas kopplade. Om du paddlar – tänk på att fåglar (som ofta har ungar under sommaren) vid vattenbrynet lätt kan bli skrämda, så smyg inte fram med kajaken. Paddlar du nära land så prata gärna med varandra – eller dig själv – så att de hör att du kommer.
7. Visa hänsyn till andra
Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Många som besöker naturen gör det för att ta det lugnt och varva ner.