Midsommarvandring i Abisko – introduktionskurs i fjällvandring, 22-25 juni 2022


Drömmer du om att fjällvandra? Följ med till Abisko på en 4-dagar midsommarvandring till Abiskofjällen!

Upplev midnattssolen och lär dig om livet på fjället. Vi går igenom hur man planerar en tur och gör en riskanalys, hur vi kan använda oss av kartan och kompassen, vilka rutiner vi kan sätta upp för att underlätta lägerlivet och mycket, mycket annat. Innan turen har via två digitala träffar där vi går igenom det du behöver veta inför vandringen.

En tur för dig som vill få en introduktion till fjällvandring eller fördjupa dina kunskaper för en säkrare fjällfärdsel på egen hand!

Datum: 22-25 juni 2022
Nivå: Nybörjare
Antal deltagare: Minst 4 / max 12
Boende: Flerbäddsrum på Abisko Guesthouse 1 natt (ingår) + boende i eget tält 3 nätter
Pris: 6.850:-
Innehåll

Vi utgår från Abisko och rör oss ca 5-10 km/dag i lugnt tempo. Färdledare är jag – Linda Åkerberg (bla utsedd till Årets Äventyrare och författare till boken Expedition Sverige) och Eva Söderström (fjälledare, äventyrare och godkänd utbildare av nya fjälledare) och vi vägleder dig både i terrängen och i olika övningar, samt delar med sig av sina bästa tips för en lyckad vandring.

På midsommarafton slår vi läger på en händ med utsikt över Lapporten – eller Čuonjávággi som är det ursprungliga nordsamiska namnet på den ikoniska u-dalen, med midnattsolen dansande över Torneträsk. Vi sover i egna tält och använder egen utrustning (vi kan hjälpa dig att låna/hyra om du behöver).

Innan vår tur har vi två digitala träffar där vi kommer att prata träning, utrustning och kläder, samt gå igenom det du behöver veta för inför vår tur så att du kan förbereda dig på bästa sätt.

För dig som vill fortsätta praktisera dina nya kunskaper efter vandringen går det utmärkt att stanna kvar för att tex vandra en del av Kungsleden söderut på egen hand.


Under våra två digitala introduktionsmöten och fyra dagar i Abiskofjällen får du bland annat lära dig om:

– Utrustning & kläder
– Turplanering & riskanalys
– Mat på fjället
– Vatten & vattenrening
– Navigering med karta och kompass, både på och utanför lederna
– Lägerliv och rutiner
– Leaven no trace
– Regler i fjällen
– Första hjälpen
– Fjällräddning och säkerhet
– Samisk kultur och historia
– Fjällflora
– Fjällhistoria
– Hur du tränar inför en fjällvandringVad ingår?

– Fyra dagars upplevelse tillsammans med färdledare Linda Åkerberg och Eva Söderström
– Boende i flerbäddsrum på Abisko guesthouse 1 natt, 21-22 juni (inkl. lakan, handduk och slutstäd)
– Två stycken digitala träffar innan resan
– Föreläsningar och övningar i ovan nämnda ämnen
– Lån av kompass

Vad fixar jag själv?

– Resa till och från Abisko
– Reseförsäkring
– Egen utrustning
– Mat och dryck

Förkunskaper

Turen passar dig som är nyfiken på att fjällvandra, men vill ha lite mer kött på benen innan du ger dig ut på egen hand. Du behöver inte ha erfarenhet av fjällvandring sedan tidigare, men det underlättar om du testat på låglandsvandring.

Vi rekommenderar att du testar att sova ute några nätter innan resan för att testa både dig själv och din utrustning, samt att du går in dina skor/kängor.

Du behöver vara vid medelgod fysisk kondition och klara av att gå med ryggsäck 6 timmar/dag i terräng. För att göra denna resa med oss behöver du vara minst 18 år eller delta i målsmans sällskap.

Innan avresa kommer du få en hälsodeklaration att fylla i, vilken vi också kompletterar med ett personligt samtal per telefon.
Färdledare

Linda Åkerberg
Äventyrare, producent och kreatör. Driver plattformen Wilderness Stories. Författare till boken Expedition Sverige (Natur & Kultur 2019). Årets äventyrare 2019. Grundare och delägare av Topo Travel.
– Fjälledare helår (SFLO) under utbildning
– Wilderness First Responder (NOLS)

Eva Söderström
Äventyrare, guide, utbildare och inspiratör.
–  Fjälledare helår (SFLO Mountain leader)
– Godkänd utbildare av nya fjälledare genom Svenska fjällklubben.
– Wilderness Medicine instruktör (NOLS) och undervisar även HLR och Första hjälpen. Program

Maj 2022
Digitalt möte som inleds med en introduktion och presentationsrunda. 
Tema: Utrustning och kläder. 
Vi går igenom vad vi behöver ha med oss och vad du ska tänka på när du väljer din utrustning. Vi avslutar med att prata träning och hur du fysiskt kan förbereda dig inför turen. 

Juni 2022
Digitalt möte där vi går igenom vår tur mer i detalj. Passa på och ställ alla de frågor som dykt upp sen första mötet.

– Givetvis kan du även ställa frågor under mötena. Länk mailas ut en vecka i förväg. Föreläsningen spelas in och finns att tillgå online för kursens deltagare framtill turen. 

22-25 juni 2022
Vi samlas kl 9.00 ons 22 juni i Abisko Östra. Om du planerat ta tåget till Abisko behöver du med andra ord anlända kvällen innan. Boende i Abisko Östra 21-22 juni ingår i priset. Du tar dig till och från Abisko på egen hand. 

Vi vandrar mellan ca 5-10 km per dag och lägger upp vår rutt efter rådande väderförhållanden. Vi går i lugnt tempo och tar flera pauser för övningar och genomgångar av de olika momenten. Vi har avsatt gott om tid, både under vandringen och i lägret för att vi ska kunna praktisera och ta in våra nya kunskaper – och umgås såklart!

Vårt mål är att på Midsommarafton sätta upp läger på en höjd med utsikt över Lapporten. Under natten gör vi en kortare vandring med midnattssolens sken över Torneträsk. På Midsommardagen tar oss tillbaka till Abisko i god tid så att du ska hinna med eftermiddagståget öster eller västerut.

Observera att programmet kan komma att anpassas pga väderförhållanden.Praktisk info

Natten innan vandringen (21-22 juni) ingår en natt i flerbäddsrum på Abisko Guesthouse. Lakan, handduk och städ ingår också. I Abisko Östra finns en större matbutik, ”Godisfabriken”. På STF Abisko Turiststation, ca 2 km västerut finns en mindre butik med visst matutbud, turmat och enklare utrustning. Dock öppnar turiststationen först den 24 juni och är med andra ord stängd då vi anländer.

Under vandringen rör vi oss delvis inom Abisko Nationalpark, men oavsett var vi är är vi noga med att inte lämna några spår efter oss och vara måna om naturen. Mobiltäckningen kommer och går, men är inget att räkna med. Då vädret kan skifta snabbt i fjällen, trots en tillsynes stabil prognos, se till att ha med dig kläder för alla väder och gärna  extra ombyte. Även om det är midsommar kan temperaturerna vara låga, särskilt nattetid då det kan bli under nollgradigt. Snö kan också ligga kvar på flera platser och marken kan bitvis vara mycket blöt.

Det finns goda chanser att stöta på ren i området, men då kalvarna fortfarande är små är det viktigt att vi tar det försiktigt vid händelse av mötet och lämnar renarna ifred. Vi har varit i kontakt med samebyn och lagt vår rutt efter deras inrådan.

Du tar själv med dig den mat du vill äta under turen. Vatten går att ta direkt från naturen och behöver i regel inte renas, men vill du vara hundra procent säker kan du koka vattnet innan du dricker det, alternativt ta med ett vattenfilter.

Under tiden för vandringen är det midnattssol, vilket innebär att det aldrig blir riktigt mörkt. En ögonmask kan därför  vara bra att ha med sig för en bättre sömn.Att ta sig till Abisko

Till Abisko tar du dig lättast med tåg. Nattåg går från Stockholm, bla via Gävle, Umeå, Boden, Gällivare och Kiruna. Det går också att ta sig hit med tåget västerifrån, från Narvik. Observera att det finns två stationer i Abisko; ”Abisko Östra” och ”Abisko Turist”. Vi utgår från Abisko Östra som är det första stoppet för dig som kommer från Kiruna. Lördagen 25 juni återkommer vi till turiststationen i tid för att ta eftermiddagståget hem.

Då vi börjar kl 9 den 22 juni behöver du vara i Abisko redan dagen innan. Boende i flerbäddsrum på Abisko Guesthouse 21-22 juni ingår i priset.

Det går också att ta sig till och från Abisko från Kiruna med Länstrafiken Norrbotten, buss 91

Vill du köra till Abisko följer du E10 från Kiruna hela vägen. Gratis parkering finns bakom tågstationen vid Abisko Turist.Arrangör – Topo Travel

Resan arrangeras av Topo Travel AB (559376-7287), ett nystartat reseföretag där trygga resor, kunskapsberikande upplevelser och hög standard står i fokus. Självklart värderar vi även natur- och kulturvärden högt och arbetar för en hållbar turism i de områden vi besöker. 

Idén till Topo Travel tog form hösten 2021 då äventyrarna Linda Åkerberg och Emma Svensson började fjälledarutbildningen tillsammans varpå tanken på ett eget gemensamt företag inom resebranschen växte fram. Tillsammans med bergsguiden Andreas Bengtsson slog de sina huvuden ihop och lanserade Topo Travel 2022. Men även om företaget är ungt har vi alla lång erfarenhet inom resebranchen där vi både arrangerat och lett resor i flera år.

Namnet ”Topo”, eller ”topografisk” syftar till den karta som vi använder oss av för att se höjdskillnader och egenskaper i landskapet. Vi vill erbjuda resor och kurser som täcker hela den topografiska kartan, oavsett om du gillar att vandra längs bergsryggar, susa nerför snösluttningar eller paddla i stilla vattendrag. Vårt mål är dock att du efter en resa med oss, inte bara kommer bära med dig en upplevelse för livet – vi vill också att du ska få med dig erfarenheter och kunskap för framtida äventyr.

Vår vision är ett tryggt och säkert resebolag med krav på certifierade guider för alla aktiviteter. Givetvis ska alla ledare även ha HLR- och Första hjälpen utbildning anpassad efter miljöerna vi rör oss i. Vi arbetar för en hållbar turism med både natur och kultur i fokus. När vi besöker en plats där andra människor lever och verkar är det viktigt för oss att ge tillbaka och visa tacksamhet. Därför samarbetar vi så långt vi kan med lokala verksamheter och företag, samt har en kontinuerlig kontakt med ansvariga för både natur- och kulturskydd i området.

Vi vill redan från start lägga ribban högt och vara ett föredöme för andra researrangörer.

Topo Travel har anmält Resegaranti hos Kammarkollegiet.Bokningsvillkor

BOKNINGENS GILTIGHET OCH BETALNING
Pris: 6.850:-
Efter bokningen får du en bokningsbekräftelse via e-post. Din bokning är bindande och du förbinder dig att betala en deposition på 2000 kr inom 14 dagar från bokningen. Resterande del ska betalas senast 14 dagar innan startdatum. Betalning sker via faktura.
– Bokning närmare än 14 dagar från startdatum kan bara göras efter överenskommelse med oss och i så fall ska hela summan betalas omgående.

AVBOKNING
Avbokning görs skriftligen via mail till info@topotravel.se och ska bekräftas av oss. 
– Vid avbokning senast 60 dagar före resan betalar du bara depositionen och får tillbaka resterande belopp. Detta gäller även om du ej hunnit betala depositionen.
– Vid avbokning 60 till 30 dagar före resan har vi rätten att kräva 50% av avgiften/du får tillbaka 50%. 
– Vid avbokning inom 30 dagar före resan återbetalas inget och vi har rätten att kräva 100% av avgiften. 

I resans pris ingår ej avbeställningsskydd. Vill du som deltagare ha det, rekommenderar vi att du löser det med ditt försäkringsbolag. Om du som deltagare blir sjuk och ej kan medverka på resan behöver du en försäkring som täcker din medverkan. Detta så att Topo Travel och övriga deltagare ej blir drabbade och kan genomföra resan som planerat.

INSTÄLLD RESA
Topo Travel AB förbehåller sig rätten att ställa in en aktivitet om antalet anmälda deltagare är för få.
Aktiviteten kan även ställas in vid sjukdom (guidens), om inte ersättare kan ordnas. 
Vid av Topo Travel AB inställd aktivitet bokas deltagarna i första hand om till annat datum. Val av ersättningstillfälle sker i samråd med gästen. Om ombokning ej kan ske, föreligger ingen betalningsskyldighet för anmälda gäster. Dvs, du får tillbaka 100% av det du betalt in till oss. Topo Travel står dock inte för övriga omkostnader i samband med resan, som tex tågbiljetter.

FÖRSÄKRING
Deltagare förbinder sig att före aktivitetstillfället förvissa sig om att adekvat försäkring finns, exempelvis genom hemförsäkring, olycksfallsförsäkring genom skola, fackförening eller arbetsgivare.

FORCE MAJEURE
Deltagaren har ingen rätt till ersättning eller återbetalning om felet är deltagarens fel eller vid extraordinära/oundvikliga händelser i betydelse force majeure. Exceptionella och oundvikliga händelser som ligger utanför arrangörens kontroll är till exempel: allvarliga säkerhetsproblem som krig, terrorism, allvarlig sjukdom/utbrott av pandemi, naturkatastrofer eller plötsligt politiska eller rättsliga åtgärder (som förändringar i luftrummet, inträdeskrav, på vilka arrangören har inget inflytande).

Dela:

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories