Paddla Kajak

 

Att paddla kajak är en aktivitet som kan se ut på många olika sätt; du kan paddla i fors, på havet, i en stilla sjö djupt inne i skogen, längs en å, du kan öluffa mellan öar i skärgården, surfa och leka på vågorna efter en båt eller på naturens egna längs stranden vid havet eller tävla i lag i flertalet olika grenar. Vad det än är som har lockat dig har de alla något gemensamt. Man måste börja någonstans för att ta sig dit.

 

 

HUR börjar jag?

Att paddla kajak kan för vissa låta lite osäkert. Det är ett ganska stort “fordon” som ska manövreras och man kanske tycker att det känns lite vingligt och läskigt. Men det är faktiskt förvånansvärt enkelt!

Det enklaste sättet att börja är just att börja. Sök rätt på en kajakuthyrare nära dig (jag lovar, det finns fler än vad du tror!) och hyr en kajak en timma eller varför inte en hel dag (eller helg!). Ibland är det bara att ta en kajak och hoppa i, men om du känner dig osäker, be uthyraren visa dig hur du kommer igång.

Fokusera inte på vad du ska ha för typ av kajak eller paddel den här första gången, det viktigaste är att du kommer i vattnet och får prova! Ta en kortare tur nära land och känn på hur det känns. Samma sak gäller tekniken, börja med att hitta balansen och känn dig bekväm innan du börjar avancera. Efter några turer kommer kroppen hitta in i vad som känns bra och därifrån kan du sen ta det vidare om du vill.

 

Det enklaste sättet att börja är just att – börja. Tänk inte så mycket på tekniken i början utan känn på kajaken och hitta balansen.

 

Vad behöver jag?

  • Kajak
  • Paddel
  • Flytväst
  • (Kapell)

En kajak och en paddel är såklart det mest självklara, men även flytväst ska sitta på om du ska ut på en tur. Är olyckan framme och du hamnar i vattnet är det bra att ha något som hjälper dig att hålla dig över ytan. Skulle du få det svårt att ta dig upp i kajaken igen, hjälper den dig att spara på dina krafter. Flytvästen ska sitta ytterst, över alla plagg och eventuellt kapell.

Det finns lite olika typer av kajaker, men det allra vanligaste havskajaker, d.v.s. en kajaker med öppen sittbrunn och med minst två vattentäta skott (packluckor) som håller kajaken flytande utfall att den skulle välta.

Ett kapell är som en stor kjol som man spänner fast runt midjan och sedan trär över sittbrunnen när man sitter i kajaken. Detta för att hindra vatten från att komma in. När man paddlar kan det skvätta och rinna en del från paddeln och även om denna mängd vatten sällan är någon större fara, kan det vara skönt att hålla sig torr. Om man vill använda det i lugna situationer är en smaksak, men om det regnar eller går stora vågor är det bra att ha det på och eftersom att vädret kan slå om, så se till att i alla fall ha det med dig på längre turer. Se också till att kapellet har ett handtag. Detta ska sitta längst fram så att du enkelt kan lossa det om du skulle hamna i vattnet.

 

För att paddla kajak behövs förutom själva kajaken en paddel och flytväst. Ett kapell kan också vara att föredra om du vill hålla dig torr inuti sittbrunnen.

 

Sedan kan du såklart komplettera med en obegränsad mängd saker så som våt- eller torrdräkt, en så kallad paddelflottör och länspump (utrustning som underlättar om kajaken skulle välta) m.m. Se alltid till att du har dricksvatten tillgängligt och använd gärna färgstarka kläder så syns du bättre. Se också till att du har tillgång till ett ombyte om du skulle hamna i vattnet. Ska du ut på en längre tur bör du även ha med dig karta och kompass, samt ombyte, vatten och matsäck för dagen. Laddad mobil i vattentätt fodral (dubbla plastpåsar fungerar bra), solskydd och keps är också bra. Eller till och med tält och sovsäck och annat som behövs för en övernattning om du ska ut på en riktig långtur!

 

Ju längre tur du ska göra desto längre blir listan med saker du behöver ha med dig.

 

 

Kajakens delar

 

1. För 2. Akter 3. Sittbrunn 4. Sits 5. Lårstöd 6. Packluckor 7. Elastiska spännremmar 8. Statiska linor 9. Bärhandtag 10. Roder 11. Roderlina 12. Skädda 13. Spak för Skädda

 

En kajaks utseende varierar såklart från modell till modell, men det här är några av de vanligaste delarna. Rodret och skäddan är del av kajakens styrsystem och vissa modeller har båda, andra den ena eller andra och vissa inget av dem. Rodret som är det vanligaste, styrs med hjälp av pedaler som sitter inuti sittbrunnen och som lättast justeras när man sitter i kajaken på land. Skäddan är mer till för mindre kurstabila kajaker och fälls med fördel ner vid sidovindar för att lättare hålla kursen.

 

Pedaler inuti sittbrunnen med vilka du styr rodret med hjälp av tårna.

 

Var?

Precis som på land, råder på svenskt vatten allemansrätten. Det betyder att du har rätt att bada, åka båt, förtöja och övernatta något dygn, i princip överallt. Precis som på land gäller det att visa omgivningen hänsyn och inte störa och inte förstöra. Med lite sunt förnuft kan du med andra ord paddla varsomhelst. På vattnet gäller högertrafik och om du behöver korsa en farled, gör det vinkelrätt på det smalaste stället och i grupp om ni är flera.

Till en början bör du dock hålla dig nära land och inte paddla ut för långt på öppet vatten innan du känner dig säker – både i kajaken och på hur du tar dig upp i den om du skulle hamna i vattnet.

Om du behöver hyra en kajak så kan du endera leta upp en kajakuthyrare på Svenska Kanotförbundets hemsida. Där har de sätt samman en lista på olika uthyrare, leder och klubbar runtom i landet, men du kan också göra en sökning på nätet på din kommun + kajakuthyrning.

Vissa kajakförsäljare och tillverkare har även kajakprovardagar då och då, runt om i landet. Håll ett öga på Facebook eller här i Äventyrskalendern.

 

När?

Att paddla kan man egentligen göra närsomhelst på året, med undantag för när vattnet är täckt av is. Men ska du prova på kajak för första gången kan du med fördel göra det då det är lite varmare i luften – och i vattnet. Ska du paddla när det är kallare bör du ha torrdräkt för att inte riskera att bli för kall om olyckan skulle vara framme och du hamnar i vattnet.

 

Paddla kajak går i princip att göra året runt, förutsatt att du är rätt klädd.

 

Kostnad?

Kostnaden för att hyra kajak varierar. På vissa ställen eller vid event är det gratis, men generellt kostar det några hundralappar för en dag och då ingår för det mesta flytväst, paddel och kapell. Vill man hyra en längre period blir dygnskostnaden lägre. Många uthyrare har även guidade turer om man inte vill ge sig ut själv första gången.

Om du vill paddla mycket kan du också gå med i en paddel- eller kanotklubb. Där betalar du en medlemsavgift och får därefter låna eller hyra kajak till ett förmånligt pris. Villkoren varierar mellan klubbarna.

Att köpa en ny kajak kostar mellan ca 10.000 – 30.000 beroende på modell och såklart finns det även ännu dyrare. Innan du köper en kajak är det dock bra om du paddlat ett tag och också testat några olika modeller så att du får en känsla av vad du vill kunna göra med din kajak och vilka egenskaper du föredrar. Först med egen erfarenhet får du en känsla av vad som passar just dig. Föredrar du en stabil kajak eller en som är lättare att svänga snabbt med? Vill du ha roder eller paddlar du hellre utan? Hur vill du ha packluckorna placerade?

 

 

Ibland anordnas “kajakprovardagar” där du gratis får testa olika kajaker. På plats finns professionella personer som kan hjälpa dig att komma igång och svara på frågor.

 

Hur gör jag?

Börja med att sätta dig i kajaken när det står på land. Där kan du justera pedalerna eller fotstöden inuti kajaken utan att du behöver hålla balansen samtidigt. Pedalerna ska sitta så att du kan använda dem endast genom att böja tårna. Måste du sträcka på benen är de generellt för långt bort, men detta är självklart också en smaksak. Oavsett om du har pedaler eller fotstöd är det bra om benen är såpass böjda så att du kan ta stöd med knäna eller låren mot kajakväggen. Detta ger extra styrka både vid paddling och i svängar.

Se följande tekniker som riktlinjer för hur du kan göra. Känner du att det går lättare för dig att göra på något annat sätt är såklart det bättre!

 

Att gå i kajaken: Detta är kanske den trixigaste delen av paddlandet. Det lättaste är att gå i kajaken från en strand eller från en brygga. Oavsett hur du gör, så är det viktigaste att ta det lugnt och fokusera på balansen. Har du ett roder så se till att det är uppfällt om du sätter ner kajaken på stranden eller där det är grunt. Pedalerna kan du justera redan på land.

Från stranden: Att gå i från stranden är något stabilare, men det kräver att du kan knuffa ut kajaken när du väl sitter i. Se till att ev. roder är uppfällt och bär ner kajaken så långt ner i vattnet du känner är stabilt. Ta med dig paddel och allt annat du behöver. Gränsla kajaken, sätt dig i sittbrunnen och vik in benen. Skjut dig sedan ut med hjälp av en vän eller för egen maskin. Var försiktig med att använda paddeln mot botten då den lätt kan ta skada.

 

 

Från bryggan: Detta är något svajigare, men i min mening ändå enklare eftersom du har något att hålla i och redan är ute på vattnet så snart du har satt dig. Börja med att lägga i kajaken och dra in den längs med bryggan, gärna så att fören möter ev vågor för mest stabilitet. Sätt dig på kanten av bryggan med fötterna mitt i sittbrunnen och placera den yttre handen på kanten fram vid sittbrunnen. Den andra handen håller du i bryggan med. Hitta balansen och ställ dig försiktigt upp, sätt dig därefter försiktigt ner i sittbrunnen och låt fötterna glida fram.

 

 

När du väl sitter i kajaken så börja med att försöka hitta balansen och känn på kajaken. Försök att inte spänna dig, då blir det lätt vingligare.

Framåt: När det är dags att åka iväg, greppa paddeln och fäll ner rodret om det inte redan är nere. Sedan är det bara att paddla! Det finns olika tekniker för att paddla och grundtanken är egentligen att du ska hämta styrka från överkroppen snarare än armarna. Sätt i paddeln långt fram på ena sidan och dra bakåt, samma sak på nästa sida – upprepa. Är det första gången du paddlar så tänk inte så mycket på hur du “ska” göra. Gör så som det känns bäst. Det faller sig ofta rätt naturligt efter ett tag. När du börjat hitta balansen och känner dig trygg kan du sedan börja experimentera och testa olika paddeltekniker om du känner att du vill avancera.

Svänga: De flesta kajaker har roder och de styr du helt enkelt med pedalerna som du vilar fötterna emot. Tryck ner höger för att svänga åt höger, vänster för vänster, samtidigt som du paddlar på som vanligt, ett tag i taget på vardera sida.

Saknar kajaken roder, eller om du vill göra en skarpare sväng, paddlar du istället bara på ena sidan, på vänster om du ska till höger och vice versa. Du kan också försiktigt, men bestämt sätta ner paddeln i vattnet som en broms åt det håll du vill att den ska svänga. Att luta sig något utåt i svängarna är också en variant som kräver lite mer balans.

Stanna: Sluta paddla, sätt ner paddeln eller paddla bakåt.

Bakåt: Paddla bakåt, åt motsatt håll.

Att gå ur kajaken:

Via stranden: Fäll upp rodret och ta sats rakt in mot stranden till det att kajaken stannar. Luta dig bakåt och lägg ur fötterna på varsin sida, ta sedan tag med båda händerna framför eller bakom sittbrunnen, vad som känns bäst och häv dig sedan upp bakom eller över sittbrunnen. Ställ dig sedan upp och “kliv av”. Om det känns vingligt kan du fästa ena paddelbladet i spännbanden framför sittbrunnen och använda det andra som “stödhjul” i vattnet.

 

 

Via bryggan: Åk in längs med bryggan, lägg upp paddeln på bryggan och ta sedan tag i bryggan med handen du har mot den. Den andra, yttre handen centrerar du bakom dig och drar dig försiktigt upp bakom sittbrunnen. Därefter drar du upp benen mot dig, tar tag i bryggan med båda händerna och drar dig upp på kanten av bryggan för att slutligen lyfta upp fötterna och ställa dig upp på bryggan.

 

 

 

Vad gör jag om kajaken välter?

Att välta med en kajak är svårare än vad man tror. (Testa att luta kajaken från sida till sida så märker du snart att den kan luta rätt mycket innan den går runt.) En kajak som gått runt kommer heller inte att sjunka eftersom den är försedd med luftfyllda packluckor som gör att den flyter, förutsatt att de är stängda ordentligt.

Om man är ovan, eller aldrig har paddlat tidigare kan det man är mest orolig för, vara vågor. Vad gör man t.ex. om det kommer en stor motorbåt och åker förbi? För det första är det här ett jättebra tillfälle att öva balansen. När kajaken rör sig under dig hjälper det dig att lära känna den. Slappna av och följ med i vågorna. Spänner du dig och börjar tänka på vad du gör kan det lätt kännas vingligare. Om du vill möta vågorna på stabilast sätt vänder du kajaken så den står mot vågorna, d.v.s. vågorna börjar med att träffa kajakens för, för att sedan gå under den, bak mot aktern.

Men om man ramlar i då? Måste man kunna göra en så kallad “eskimåsväng”, d.v.s. rulla runt med kajaken? Svaret är nej, det finns andra sätt att ta sig upp om du väl hamnar i vattnet.

 

Om du går runt:

  1. Lossa kapellet, om du har ett, via handtaget som sitter fram på det.
  2. Glid ur sittbrunnen. Öppningen är stor, så detta går ofta av sig själv. En oro hos vissa nybörjare är att fastna i kajaken om den välter, men detta är en myt och är i princip omöjligt p.g.a. den stora öppningen.
  3. Om du fått in mycket vatten i sittbrunnen, försök att tömma ur så mycket som möjligt genom att ta tag i aktern eller fören på kajaken när den ligger upp och ner, lyft den, häll ur vattnet och snurra den tillbaka på rätt håll. Detta kan vara lite klurigt, så om det inte går, fokusera istället på att ta dig upp i kajaken. Att det är lite vatten i sittbrunnen är ingen fara, men det gör kajaken lite vingligare. Är du med en vän, kan denna lyfta upp nosen på din kajak över sin kajak och tömma den.

 

Nästa steg är att ta sig upp i kajaken och detta kan vara lite trixigare. Om du är nära land kan du simma dit med kajaken och ta dig upp därifrån annars är här två olika tekniker. Om du är ute med en vän kan du lägga din kajak längs med hens, för ännu mer stabilitet.

Cowboyräddning

  1. Ta tag i kajaken bakom sittbrunnen. Tryck ner kajaken samtidigt som du häver dig upp på mage bakom sittbrunnen. Försök undvika att dra kajaken mot dig då den lättare snurrar runt igen.
  2. Dra dig upp, vänd dig mot fören och försök få över ena benet till andra sidan så att du gränslar kajaken.
  3. Dra dig fram över sittbrunnen.
  4. När du tagit dig över, sätt dig upp och glid ner i sittbrunnen.
  5. Lyft slutligen i fötterna.

 

 

Självräddning med flottör

Om man vill investera i en bra säkerhetsprodukt är en flottör ett bra val. Det är som en flytkudde som du kan sätta fast på paddeln och använda som “stödhjul” när du ska ta dig upp. Här är ett sätt att använda denna:

  1. Dra loss flottören från kajaken, trä den på paddeln och fäst paddeln i spännremmarna bakom sittbrunnen.
  2. Ta tag med en hand i paddeln. dra den mot dig och placera den andra handen på andra sidan kajaken.
  3. Tryck ner kajaken samtidigt som du häver dig upp på mage bakom sittbrunnen. Försök undvika att dra kajaken mot dig då den lättare snurrar runt igen. Du kan testa att slänga upp ett ben på paddeln för att få bättre balans om du behöver.
  4. Vrid dig mot aktern på kajaken samtidigt som du håller i och vilar tyngden mot paddeln.
  5. Lägg i ett ben i kajaken, vrid dig runt och lägg i det andra.
  6. Vrid dig slutligen om helt, till det att du sitter normalt i sittbrunnen.

 

 

Det kan lätt ta några försök innan du kommer upp, men försök att inte stressa. Låt flytvästen göra sitt jobb och ligg kvar i vattnet en stund (om det inte är för kallt), andas och hämta ny kraft. Att hamna i vattnet är ingen fara, men det är bra att ha övat på hur man gör för att ta sig upp. Träna därför gärna på det med jämna mellanrum. Är det första gången du paddlar är det klokt att hålla sig nära land. Då räcker det med att simma in med kajaken om du skulle hamna i vattnet.

En annan bra sak att komplettera utrustningen med är en pump så att du kan pumpa ur det återstående vattnet i sittbrunnen. Med en tvättsvamp kan du få ur det sista om du vill ha det riktigt torrt.

 

Säkerheten först!

Den största risken vid paddling är att hamna i vattnet utan att kunna ta sig upp i kajaken, särskilt om du är ute själv och i kallt vatten. Men även med sällskap kan situationen bli kritisk om du inte lyckas ta dig upp. Är vattnet kallt kyls kroppen vilket kan leda till en kritisk situation. Hur en person klarar kyla är mycket individuellt, men är vattnet kallare än +15°C är risken för nedkylning mycket stor. Även i vatten upp till 25°C finns en risk för nedkylning och ju längre man ligger i kallt vattnet, desto sämre blir finmotoriken och ju svårare blir det att ta sig upp igen. Att vara långt från land och försöka simma in kan också leda till snabbare nedkylning då kroppens rörelser i det kalla vattnet påskyndar nedkylningen.

Så det viktigaste när du ska ut och paddla är alltså att ta med dig sunt förnuft! Paddla inte i för kallt vatten eller för långt från land om du är nybörjare och är ute på egen hand. Se också till att öva på säkert vatten på hur du ska göra för att ta dig upp i kajaken från vattnet innan du avancerar dina paddelturer.

Här följer några ytterligare råd för hur du håller dig säker:

  • Tala om för någon att du ska ut och paddla och vart du ska.
  • Använd flytväst! Den kan rädda ditt liv även om du är en bra simmare.
  • Ta med ditt sunda förnuft och ta inga onödiga risker. Håll dig nära land till det att du känner dig säker både i kajaken och i vattnet. Börja paddla på lugnt, vatten och gärna med en vän så att ni kan hjälpa varandra ifall något skulle hända.
  • Se till att du har tillgång till ett extra ombyte, ifall du skulle hamna i vattnet.
  • Se till att du vet vad du ska göra om kajaken välter. Öva gärna innan så du är beredd på hur det känns och hur du ska göra. Detta gäller särskilt om du ska ut på öppnare vatten. Till en början är det bra att hålla sig nära land då du kan simma in med kajaken om den skulle välta.
  • Planera din tur innan du ger dig ut. Håll koll på var du är och undvik att paddla i mörker, då du blir svårare att se från andra båtar. Ta med en lampa om det finns risk för att du inte hinner tillbaka innan det blir mörkt. Se också till att hålla koll på vädret. Regn, ev åska, vind och temperatur i vattnet.
  • Tänk på att även i dagsljus kan du vara svår att se från andra båtar. Håll dig, i den mån det är möjligt, borta från farleder och paddla nära land. Ha gärna färglada kläder på dig.
  • Om du ska iväg på en längre tur på egen hand, se till att ha med dig säkerhetsutrustning ifall något skulle hända. Flottör, pump, visselpipa och paddelsäkring och extra paddel är några saker som kan vara klokt att ha med sig.

 

Ska man ut på längre turer och särskilt på egen hand kan det vara klokt att investera i säkerhetsutrustning såsom t.ex. flottör och pump.

 

 

 

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories