Paddla för Musikhjälpen, Dag 5 : Docksta / FriluftsByn
2017-12-15
:
Dagarna tickar på och idag stod FriluftsByn i Docksta, Höga Kusten på tur! Detta har faktiskt varit den plats jag på förhand sett mest fram emot. Det var här jag för första gången fick testa på paddling, på festivalen Utefest 2015. Samma år som mitt intresse för äventyr och outdoor drog igång på allvar. 2016 besökte jag FriluftsByn för andra gången, då för att delta i Höga Kusten Winter Classic, en snöskovandring med tältning på tre dagar genom Skuleskogens nationalpark. I höstas var jag tillbaka på Utefest, denna gång som föreläsare där jag berättade om min vandring längs Pacific Crest Trail.
Så det kändes såklart lite speciellt att få komma tillbaka till denna plats som har fått en liten speciell plats i mitt hjärta.
.
.
FriluftsByn ligger i hjärtat av det som fått namnet Höga Kusten, Unescos naturvärldsarv som sträcker sig ungefär från Härnösand i söder till Örnsköldsvik i norr. Namnet kommer från den landhöjning som skett efter inlandsisen här och som gjort att det som en gång låg på vattennivå, vid kustlinjen, idag ligger på betydligt högre höjd. Den högsta punkten ligger vid toppen av Skuleberget, på 286 meters höjd vilket faktiskt är världsrekord för denna typen av höjning och var en av huvudanledningarna till att området utsågs till ett naturvärldsarv vid millenieskiftet.
.
Naturen här ser därför lite speciell ut med djupa skogar och branta berg och både fastlandet och skärgården är lockar mängder av naturintresserade besökare varje år. Här finns bland annat Höga kusten leden och Europas största Via Ferrata anläggning där både nybörjare och avancerade klättrare kan klättra längs Skulebergets östsida. Och självklart är den speciella skärgården utmärkt att paddla på!
.
.
Vi kom fram FriluftsByn under förmiddagen och efter att vi installerat oss i några av byns campingstugor satte vi oss ner för att gå igenom dagen. Efter lite diskussion bestämde sig hälften av gruppen för att paddla och den andra hälften för att vandra upp till Skulebergets topp och besöka Docksta skofabrik. För mig drog det väldigt mycket att få ge mig ut och paddla här igen, så jag valde den turen.
.
.
Så medan de andra drog på sig vandringskängorna krängde jag och fem andra återigen på oss torrdräkterna och begav oss ner mot havet som tack och lov låg öppet så att vi kunde ta oss i från stranden vid Veåsand för en tur i Norrfjärden. Klockan hade dock hunnit bli ganska mycket och då det börjar mörkna redan vid två, kunde vi inte ta en allt för lång tur utan bara paddla ut en bit och runda ön Lillvalmen, vilket faktiskt var exakt den rutt som jag paddlade den där första gången på Utefest för två år sedan! Då bestod gruppen av ett antal nybörjare, nu av ett gäng med blandad erfarenhet men med betydligt kaxigare attityd efter några dagar på vattnet. Fem dopp hann jag räkna till, några frivilliga andra inte. Jag som höll i kameran gjorde dock mitt bästa för att inte hamna i vattnet, vilket gick bra även idag.
.
.
Det blev även en hel del häng i grupp i kajakerna ute på vattnet där vi umgicks, snackade insamlingstaktik, fotade, skojade och hade allmänt trevligt. För varje dag blir vi alltmer sammansvetsade. När det var dags att ta oss in mot land började det dock mörkna allt mer och när vi väl var framme fick vi plocka fram pannlamporna för att kunna ta oss i land.
.
.
Då Docksta bara består av cirka 400 invånare och FriluftsByn ligger lite avsides var det lite svårt att få dit folk. Efter ett tag bestämde vi oss för att basta under kvällen istället och samla krafter inför de två sista dagarna.