PCT – Del 13 : Oregon

2016-09-02

:

Ashland – Creater Lake Mazama Village – Shelter Cove Resort – Big Lake Youth Camp – Bend – Cascade Locks. 429 miles / 691 km.

För 7700 år sedan kollapsade och sjönk den ca 3660 m höga vulkanen Mount Mazama ner i den underjordiska sjö av lava som samlats under den. Detta bildade en ca 9,8 x 7,5 kilometer bred och 592 meter djup krater som efter hand fylldes med regn, snö och smältvatten. Mer lava pressades upp ur jorden vilket skapade den lilla ön Wizard Island som idag ligger i västra delen av kratern. Jag pratar om sjön Crater Lake som ligger ca 211 km upp på leden i Oregon.

 

 

Crater Lake har varit en plats på leden som jag i förväg sett fram väldigt mycket mot. När jag väl närmade mig visade sig att det fanns en risk att jag skulle vara tvungen att hoppa över denna sevärdhet och tillika naturfenomen. En brand hade brutit ut i området och under några dagar stängdes leden av helt här. Tack och lov hade de fått branden under kontroll när jag väl närmade mig och leden öppnades igen. Och vilken dag det blev! Jag kom fram på eftermiddagen och stannade en stund vid turistcentrumet för att sedan gå ca 11 km längs den led som löper längs kanten på kratern, lagom till solnedgången. Med en fantastisk solnedgång över Oregons berg i väst och en stigande rosa fullmåne över sjön i öst blev besöket milt sagt fulländat.

 

rimtrail

sunset

moonrise

 

Hela den amerikanska västkusten och med andra ord även hela Pacific Crest Trail ligger i vad som kallas “Eldringen”, ett område runt om Stilla Havet som är känt för sina många vulkaner och jordbävningar. Även om jag sett spår av dessa redan i norra Kalifornien i form av Mt. Lassen och Mt. Shasta, har det här i Oregon blivit extra tydligt. Redan några dagar efter jag passerat gränsen till Oregon började leden till och från gå över oregelbundna lavastenar och efter Crater Lake har jag nästintill varenda dag passerat jämte gamla vulkaner eller genom lavalandskap, vissa så vidsträckta att man undrat om man gått fel någonstans och hamnat i Mordor. Mt. McLoughlin, Mt. Thielsen, Three sisters, Mt. Washington, Three Fingered Jack, Mt. Jefferson och nu senast Mt. Hood är några av de vulkaner jag passerat. Den sistnämnda hade sitt senaste utbrott bara för 109 år sedan och ses som den vulkan som är mest trolig att få ett nytt utbrott härnäst.

 

sisters
Middle- och South Sister
thielsen_col
Mt. Thielsen
3fingeredjack
Three Fingered Jack

lava

lava02

lava03

jefferson
Mt. Jefferson

lava04

hood01
Mt. Hood
hood02
Mt. Hood

 

Men Oregon har inte bara varit vulkaner, det har också varit en hel del skog och det tog ett tag innan jag verligen kunde börja njuta av landskapet (även om den grönskande skogen med alla dess skogssjöar verkligen varit vacker och speciell). Som kanske framgick av mitt förra inlägg var inte motivationen riktigt på topp efter Norra Kalifornien, men nu måste jag säga att den återkommit! Det är intressant hur man tappar stinget av för liknande, upprepade intryck och det är något jag kommer att ta med mig hem. Slentrian och likriktighet tycks vara dåligt för själen så se till att ge dig själv nya upplevelser, om inte varje dag så i alla fall några gånger i veckan! Det behöver inte vara några stora saker utan kan t.ex. bara innebära att du växlar sätt att ta dig till jobbet. Gå, cykla, spring, ta bilen, olika kommunala färdmedel eller samåk. Ta olika vägar och ge dig själv variation i vardagen!

 

Träd beklädda med de för Oregon karaktäristiska gröna skägglavarna.

chipmunk

lakes

baretrees
Många delar av skogen i Oregon har brunnit och idag står de nakna träden spöklikt kvar.
Här i Oregon har några av de gamla markörerna för Pacific Crest Trail fått sitta kvar. Det är som en liten skattjakt efter dem och det är alltid lika kul att få syn på dem och hur naturens gång behandlat dem.

moss

tunnelfalls
Tunnel falls längs Eagle Creek Trail, en alternativ led man kan följa i slutet av Oregon.

leaves

image

punchbowlfalls1
Punchbowl falls, Eagle Creek Trail.

 

Just nu befinner jag i Cascade Locks, ett litet samhälle precis på gränsen till Washington och när jag senare idag tar de sista stegen i Oregon, över bron “Bridge of the Gods” som korsar Colombia floden (för övrigt den plats där filmen Wild har sin slutscen), tar jag mig också in i den sista delstaten som Pacific Crest Trail går igenom. Nu väntar de sista ca 800 kilometrarna och ytterligare ca 3,5 veckor innan jag är framme i Kanada. Jag tror nog att jag kommer få se en och annan vulkan även här men framförallt lockar Kaskadbergen som sägs vara otroligt vackra och är mångas favoritdel av leden!

 

 

 

Dela:

4 reaktioner på ”PCT – Del 13 : Oregon

  1. Wow så häftigt. Så vackert.
    Du har verkligen gått långt. Så imponerad.
    Och lycka till genom den “sista” delstaten.

  2. Du har ju tagit hur många underbara bilder som helst och ändå kommer det nya bilder som överträffar de tidigare. Längtar efter att få se “alla” bilder när du kommer hem. Lycka till med vandringen i Washington nu och fotoobjekten… Kraaam 🙂

  3. Det är så vackert att jag vill gråta. Måste vara så uppfyllande och själaläkande. Saknar dig, tur för mig att du är på hemmamark snart. När exakt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories