PCT – Del 5 : Mojaveöknen

2016-05-16

:

Aqua Dulce – Tehachapi. 104 miles / 167 km

Efter en dryg månad på leden, i ett väder som inte kanske varit det mest karaktäristiska för öknen så har jag till slut kommit fram till den så kallade Mojaveöknen, ledens förmodligen varmaste del. Mojaveöknen kallas också ”the high desert” på grund av den höga höjd den ligger på. Här har öknen trots hettan en hel del växtlighet, bland annat de välkända Joshua träden som bara växer här. Hela Mojaveöknen är ca 60 000 kvadratkilometer stor, men leden passerar (tack och lov) bara 8 mil i dess västra utkant.

 

Men det är hett. Mycket hetare än vad det varit tidigare och här gäller det att verkligen planera dagarna – och nätterna. För om man vill ta sig igenom det här partiet och behålla tempot får man se till att vandra både dagtid och nattetid. Mellan ca kl 12-17 på dagen ligger temperaturen kring 40 grader och det platta landskapet med dess låga vegetation gör den tiden på dygnet nästintill outhärdlig att vandra i. Att vandra i sådan hetta kräver också att man bär med sig väldiga mängder med vatten, vilket i sin tur blir tungt och således ännu jobbigare.

 

walking

mojave

windmill
Siesta under en av vindkraftverken som leden tar sig fram emellan

 

Jag och de jag för tillfället har slagit följe med har därför valt att dela upp dagarna i två pass. Vi börjar tidigt på morgonen och vandrar ca 10 miles / 16 km tills det att vi känner att hettan blir för påtryckande eller tills att vi kommer fram till ett bra ställe att vila på. Därefter har vi tagit siesta några timmar, för att senare kring 17-tiden börja gå igen och då gå en ungefär lika lång sträcka.

Detta innebär att jag för första gången har fått prova på hur det är att vandra i mörker! Både längs väg och i bergen. Det är en ganska häftig kontrast att få landskapet upplyst av månljuset och det lugn som sprider sig över landskapet när dess färger inte längre går att urskilja och växterna enbart visar sig som siluetter mot horisonten.

 

sunset

nighthike2

nighthike

 

I skrivande stund har jag cirka 12 km kvar av Mojaveöknen. Därefter går leden upp på högre höjder till vad som kommer leda mig mot Sierra Nevada bergen och dess stora snötäcke. Men än är vi inte inte där och så länge ska jag passa på av att njuta av varma dagar och den stekande solen!

 

 

Dela:

5 reaktioner på ”PCT – Del 5 : Mojaveöknen

 1. Ofattbart. Jag följer dina uppdateringar. Jag ska försöka gå den här leden själv, men det verkar som om den kräver en hel del förberedelser: fysiskt, mentalt… och ekonomiskt? Aaaah! Så det kanske bara förblir en dröm, för mig i alla fall. Jag har kört Santiago de Compostela några gånger men det här skulle jag verkligen vilja göra…!

  Använder du någon guidebok (kartor, info) eller har du allt i luren?

  Vi ses

  Henrik

  1. Hej Henrik!
   Vad kul, det är klart att du ska försöka förverkliga din dröm! Det är verkligen inte så svårt som det kan verka. En målmedvetenhet kommer man långt med! Det är väl det ekonomiska som kan sätta käppar i hjulet, men om det verkligen är något du drömmer om så tycker jag verkligen du ska försöka. Kan människor ta ett lån på flera miljoner för ett hus kan ett lån på 50.000 för ett livs äventyr inte vara så farligt.
   Jag tycker du ska kolla upp Yogi’s handbook, http://www.yogisbooks.com/pacific-crest-trail/pct-yogis-pacific-crest-trail-handbook , den har verkligen allt du behöver veta!
   Jag har dock inte med mig den här på leden. Jag hade några sidor, men använder mig nästan uteslutande av det jag har på telefonen.

   1. Hej,

    Tack för råden. Jag läser på bloggar och försöker ta reda på så mycket som möjligt, men så är det det här med jobb som begränsar hur länge jag kan vara borta… Och jag skulle inte vilja dela upp leden i olika delar: jag vill definitivt gå hela vägen! Allt eller inget. Några frågor: hur varmt är det som mest i Kalifornien i april-maj (jag klarar av 30+ men är det över 40 grader ibland?) Några svenskar? (Jag har hittat tre bloggar på svenska än så länge.) Hur lång tid har du på dig? Nästan alla talar om 5 månader men visst är det möjligt att hinna på 4 månader (35 km/dag eller nåt)? Nåja, du kanske inte har tid att svara på detta men lycka till så länge.

    /Henrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories