Paddla för Musikhjälpen 2018 – Dag 3

2018-12-16

:

Så var det dags för dag nummer tre av Paddla för Musikhjälpen. Den dag jag roddat som mest med och såldes också mest sett fram emot. Förutom vårt kvällsevent med middag och artist, hade vi även laddat upp med en heldag av aktiviteter. Från båtens brygga fanns, med hjälp av professionella guider från Melker Kayaks och kajaksidan.se, möjligheten att testa på vinterpaddling och på plats fanns även all den extra utrustning man behöver för att känna sig säker i kajaken under vintermånaderna. Utöver detta hade vi dessutom bjudit in några av Sveriges främsta äventyrare för att i båtens salong hålla inspirerande föreläsningar.

 

 

Paddlingen drog igång vid tio och en timma senare började föreläsarna ta plats i salongen. Först ut var podden Bortom Ekorrhjulet som hade bjudit in bergsbestigaren och miljöhjälten Carina Ahlqvist. Under ungefär en timma pratade de om allt från hur Carina som barn satt och plockade fimpar och glassplitter ur gräsmattan till hur hon idag bestiger berg och samtidigt samlar in snöprover till NASA.

Därefter var det dags för Pia Lobry att ta oss med på hennes solokappsegling över Atlanten innan Elin Skyttedal tog över och berättade om hur hon gått från att för två år sedan bestiga sitt första berg Kilimanjaro, till att idag klättra betydligt mycket mer avancerade berg – på egen hand.

 

Podcasten Bortom Ekorrhjulet pratar med Carina Ahlqvist om att ha ett syfte högre än toppen.
Pia Lobry om sin solokappsegling över Atlanten. Bland annat pratade hon om vikten av att omge sig av människor som motiverar en för att kunna känna att det man vill göra är möjligt.
Elin Skyttedal går igenom klättringens olika delar och hur hon själv gjort för att komma dit hon vill. Det man inte kan, får man helt enkelt se till att lära sig.

 

Samtidigt som föreläsarna inspirerade inne i salongen, pågick paddlingen från bryggan och uppe på däck serverade vi fika och lunch till förmån för Musikhjälpen.

 

Det är inte helt enkelt att komma in i torrdräkten, men den är ack så viktig för en säker paddling vintertid.
Pelle Stafshede från Melker Kayaks visar hur torrdräkten fungerar.

Paddlingen var väldigt populär och medan man väntade på sin tur kunde man hänga bland kuddar och filtar uppe på båtens däck, köpa en fika till förmån för Musikhjälpen (som hela tiden rullade på båtens storbilds-TV).

 

Den mest välkända av våra föreläsare var alläventyraren Renata Chlumska. Renata är kanske mest känd för att som första svenska bestigit Mount Everest 1999 och de återstående “seven summits” 2014. Men dagen till ära passade hon på att berätta om sitt “Around America Adventure” då hon paddlade och cyklade runt USA 2005/2006. Ett äventyr som gjorde att hon fick en egen dag uppkallad efter sig av borgmästaren i Seattle, “Renata Chlumska day” efter att hon gått i mål den 15 september, 439 dagar efter resans start. För den med inte lika mycket tid kunde man efteråt inspireras av Lousie Ösbergs projekt 365 äventyr, ett projekt som gick ut på att utmana sig och hitta små äventyr i vardagen.

Slutligen hade jag själv äran att få vara med och tillsammans med Helena Olmås som vandrat Te Araroa genom Nya Zeeland gästa Husky Podcast och prata just om långdistansvandring.

 

Renata Chlumska berättar om sin drygt års långa resa för egen maskin runt USA.
Att antalet platser på båten var begränsade gjorde att alla möten blev väldigt personliga och givetvis fanns det tid för selfies med favoritinspiratören.
Louise Östberg reflekterade över vad ett äventyr egentligen är och hur man kan få in dem i en vardag som är fylld av blöjbyten och växande tvättberg.
Helena Olmås som vandrat Te Araroa genom Nya Zeeland pratade långdistansvandring med mig och Magnus Ormestad från Husky Podcast.

 

Jag kan ärligt talat säga att när mitt samtal med Magnus och Helena var över, kände jag mig helt färdig! Men nu var det ju dags för vårt kvällsevent: Middag följt av folkets vinnare i melodifestivalen 2017 – Nano på scen! Dessutom var det utsålt, vilket skulle innebära fullt ställ för oss arrangörer.

 

Snön föll över Shamrocks brygga den sista kvällen.
Härligt och mysigt glögghäng på Shamrocks däck innan middagen.

Philip och Amanda hade åkt ända från Vetlanda för att paddla kajak för första gången och se på Nano.
Jordärtskocka från Rigole Catering

Nano på scen!

Arrangören Humlan Westh tackar för en fin kväll och besökarna för deras bidrag till Musikhjälpen
Tack alla som kom och gjorde vår sista kväll extra magisk!

 

Men kvällen gick över förväntan och humöret var verkligen på topp bland besökarna. När spelningen uppe på däck närmade sig sitt slut och Nano tog i i den sista refrängen av melodifestivallåten ‘Hold on’ var det som att båten exploderade. De som samlats jublade, dansade, klappade händer och sjöng med. Glädjen var total! Även inombords kändes det som att allt släppte. Vi gjorde det! Orden “You gotta have the patience – and believe you’re gonna make it – gotta hold on” känns så otroligt träffande. Som vi kämpat mot alla odds för att det här eventet skulle bli av. Jag tänker på hur nästan alla de föreläsare som inspirerat oss med sina berättelser under dagen, på något sätt berört ämnet. Hur äventyret, liksom livets bergochdalbana då och då innehåller uppförsbackar som vi måste möta och ta oss upp för. Det gäller att aldrig ge upp och hålla oss kvar. Som Renata sa, “Självklart kan ens fysiska styrka begränsa en, men det gäller att hitta de där sätten som får en att ta ett steg till. Vad hade jag gjort om jag inte orkat putta kajaken i uppförsbacken? Hade jag gett upp? Nej, jag delar på ekipaget. Först går jag upp med cykeln, sen tar jag kajaken. Och är kajaken fortfarande för tung: då packar jag ur den och går upp med en pryl i taget! Det kommer ta längre tid – MEN DET GÅR!!”

Många av föreläsarna pratade också om vikten av att omge sig av positiva människor som stöttar en i det man gör. Som får en att tro på att ens drömmar är möjliga. När jag ser runt bland de leende människorna som samlats på båten och på hur mina vänner som jag arrangerat detta event dansar och skrattar känner jag en tår i ögonvrån. Tänk vad vi kan göra, bara vi går ihop och hjälps åt, stöttar och tror på varandra!

Och att vi samtidigt kan göra skillnad! Nu när jag skriver detta är vår digitala bössa uppe i 13.656 kr och på biljetterna till våra event har vi fått in 15.998 kr! Till det kommer allt vi fått in i de fysiska bössorna + överskottet av vår budget. För att kunna genomföra eventet har vi fått ekonomiskt stöd av Morakniv, Kvinnliga äventyrare, Primus, Klean Kanteen och The Wood Region och redan från början har vi sagt att allt eventuellt överskott kommer gå till Musikhjälpen. Just nu ser det ut som att det kan bli en del! Vi återkommer i veckan med exakt summa!

 

Till dess kan ni fortsätta öka på bössan:

http://bit.ly/paddla18

Tillsammans kan vi göra skillnad! Alla har rätt att funka olika!

❤️❤️❤️

 

 

Dela:

2 reaktioner på ”Paddla för Musikhjälpen 2018 – Dag 3

  1. Härligt att det blev en så lyckad dag! Stort tack för att vi fick vara med, superproffsigt fixat och en massa glada, hjälpsamma människor som jobbade med allt från ljud till fikaförsäljning. Hoppas det blir riktigt feta cash till Musikhjälpen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories