Den första juni 2019 gav jag mig ut på vad som skulle komma att bli en 485 mil lång resa genom Sverige. Med hjälp av mina fötter, kajak och cykel, gjorde jag en upptäcktsresa genom landets alla 25 landskap. Jag ville upptäcka landet jag är född och uppväxt i och samtidigt inspirera andra till att också resa mer hållbart i närmiljö.
Nu presenterar jag nu en bloggserie på 25 inlägg, ett per landskap. I dessa kommer jag ta er med på min resa, men också dela med mig av tips, länkar och annan matnyttig info – detta så att du också kan ge dig ut på din egen bakgård!
Landskap nummer 15 på min resa var: Uppland
Jag ska vara ärlig och säga att min färd genom Uppland kanske inte var en av mina mest storslagna upplevelser på denna resan och så mycket har jag egentligen inte att säga om just min upplevelse denna gång. Som en del av den nära 100 mil långa etappen genom Svealand på 8 dagar, tillbringade jag inte ens 24 timmar i landskapet. Jag cyklade in, träffade en igelkott, övernattade vid en sjö på den kanske myggrikaste platsen på hela resan (där jag dessutom fick ett underligt besök mitt i natten av ett par som verkade vara ute med en metalldetektor och leta efter något på stranden), jag träffade en kvinna från Bulgarien som inte bara bjöd på ett intressant samtal om cykling där vi jämförde våra hemländer utan också en hel liter med blåbär som färdkost! Därefter rullade jag vidare på små grusvägar, stannade och käkade lunch på en pizzeria i Söderfors innan jag tog mig över Dalälven och in i nästa landskap.
Men jag känner ju till Uppland sen innan. I alla fall den del som hör till Stockholm, Värmdö och Roslagen. På Roslagsleden gjorde jag min allra första vandring 2015 och 2017 började jag även upptäcka landskapet ute på vattnet då jag började intressera mig för paddling. 2020 gjorde jag min första resa med ett större segelfartyg i den Uppländska skärgården. Det känns onekligen som landskapet är en bra plats att utgå ifrån och än finns det massor mer att upptäcka. Nu när jag suttit och letat info om landskapet för att skriva det här inlägget har jag snubblat på den ena spännande platsen efter den andra. Först ut blir nog Färnebofjärdens nationalpark.
Fortsätt scrolla ner för att läsa mer om Upplands natur och vad du kan hitta på här!
MIN RUTT
Cykel, Avesta – Gävle
TOTALT: 180 km, 2 dagar
FAKTARUTA UPPLAND
Areal: 12 738 km2
Invånare: 1 660 424 (31 dec 2018)
Residensstad: Uppsala
Landskapsblomma: Kungsängslilja
Landskapsdjur: Havsörn
UPPLANDS NATUR
En viktig forntidsplats
När den senaste inlandsisen smälte bort låg i stort sett hela Mellansverige under vatten. Inloppet låg i öster mot Östersjön, varifrån människan kunde ta sig in i landet. När den moderna människan utvecklades var inloppet också en viktig transportled innan vägnätet och järnvägen slog igenom, särskilt för handelsmän som ville handla med människor och varor inåt landet. Detta gjorde södra Uppland till en viktig plats eftersom det låg mitt i själva inloppet. Idag ligger Sveriges största stad, Stockholm här och det märks tydligt på mängden fornlämningar i landskapet att detta varit en plats som befolkats tidigt och som haft stor betydelse. Bland annat ligger Vikingastaden Birka på ön Björkö i Mälaren. Idag ligger här ett vikingamuseum och en rekonstruerad vikingaby, men på vikingatiden var den en av tidens viktigaste handelsplatser och den har också kallats Sveriges första stad. Staden hör även till UNESCOs världsarvslista.
Vattenvägen in i landet via Stockholm har länge varit en viktig transportled och här finns gott om fornlämningar. Landskapsgränsen mellan Uppland och Södermanland går mellan Slussen och Gamla stan. Även Värmdölandet tillhör Uppland.
Naturen
Idag har det mesta av Uppland som låg under vatten, rest sig upp i och med landhöjningen. Detta skedde långsamt när den senaste inlandsisen smälte och trycket från den lättade. Detta har gjort att vi (framförallt i skärgården, men även i inlandet) kan se stora, kala, rundade klippor som finslipats och polerats under tiden de låg vid vattenbrynet.
Att det finns så mycket klippor beror på att området längre tillbaka i tiden, var oroligare och rörelser i jordskorpan har gett upphov till sprickor och förskjutningar i berggrunden. Klipporna är ett resultat av detta, men också alla sprickdalssjöar (avlånga sjöar med klippstränder som sträcker sig i samma riktning över landskapet). Att skärgården är så stor här jämfört med många andra platser längs den svenska kusten, beror också på detta. Det kuperade landskapet fortsätter även ut i Östersjön.
I mitten av landskapet ligger Uppsalaslätten, ett stort område som legat under havsytan och samlat på sig lager på lager av näringsrik sediment. När landet reste sig blev lerbottnen till bördig mark. De sjöar som en gång fanns här har dränerats på vatten till förmån för odlingsmark, vilket idag utgör större delen av slätten.
I landskapet finns också flera rullstensåsar som bildats efter den senaste inlandsisen, bla Uppsalaåsen som sträcker sig genom hela landskapet och beräknas vara ca 250 km lång!
Roslagen
Roslagen kallas den del av Uppland som innefattar skärgården, samt spricklandskapet i de delar av kommunerna Östhammar och Tierp som ligger mot kusten. Under 1500- och 1600-talet anlades flera järnbruk här. Flera av bruksmiljöerna kan beskådas än idag (även om de nu är nedlagda) tex Vira Bruk längs Roslagsleden. Namnet tros komma från det “Uppländska kustområdet” tidigare kallades för Roden. 1493 användes det administrativa namnet Rodzlagen för området. Precis som flera hyttor blev till ett hyttlag och flera hyttlag blev ett Bergs-lag i Bergslagen blev flera hamnar till skeppslag och Rodzlagen var ett fristående skeppslag.
Höga, rundslipade klippor, både inåt land och i skärgården är typiskt för Uppland.
Det Uppländska kustområdet, eller Roslagen bjuder på både natur- och kulturupplevelser. Här vid Kvarngården i Gamla Bergshamra längs Roslagsleden, etapp 6
Dalälven
I norr är det främst Dalälven som fungerat som avgränsare mellan Uppland och Gästrikland. Älven som ses också som en skiljelinje mellan den syd- och nordsvenska terrängen och här blandas både djur och växter från de olika delarna av landet, vilket gör området unikt. Vill du upptäcka mer av detta är Färnebofjädrens Nationalpark och dess Naturum en ypperlig utgångspunkt.
EXEMPEL PÅ AKTIVITETER SOM PASSAR UPPLANDS NATUR:
- Vandra
- Paddla (kajak, kanadensare eller SUP) på någon av alla åar och vattendrag
- Paddla havskajak i skärgården
- Segla
- Öluffa
NATIONALPARKER OCH ANDRA OMRÅDEN
I nordvästra hörnet ligger en del av Färnebofjärdens nationalpark. Där bildar sjöar, forsar, våtmarker och skogar “en mosaik av speciella miljöer. Här ligger (…) den biologiska norrlandsgränsen, där det märkliga mötet mellan syd- och nordsvenska växt- och djurarter äger rum. Parken är idealisk för den fågelintresserade. Det ovanligt rika fågellivet med över 100 regelbundet häckande arter saknar motsvarighet i resten av landet” Folder med karta hittar du här.
I öst ligger även Ängsö nationalpark som “bjuder på en vän och behaglig skärgårdsmiljö med all den blomprakt som Roslagens skärgård är känd för. Som nationalpark är den av ovanligt slag, ett odlingslandskap från 1800-talet, välbevarat och sällsynt genuint”.
Citaten / beskrivningarna är från sverigesnationalparker.se
I Uppland finns gott om övernattnings- och raststugor längs vandringslederna, bland annat den här i naturreservatet Grenvinnans Rå längs Roslagsleden, etapp 6
Precis som i alla landskap finns här också gott om naturreservat. Här är några tips:
- Florarna – “Upplands största myrområde med omgivande skogar. Möjlighet att uppleva fullständig tystnad och vildmarkskänsla”
- Fiby Urskog – “Död granskog och hällmarkstallskog. Kors och tvärs ligger kullfallna träd, bak mossbelupna stenar och rotvältor kan man inbilla sig att ett John Bauer-troll kikar fram och känner du dig iakttagen är det kanske en uggla som fixerar dig med blicken.”
- Norra Lunsen och Södra Lunsen – “Stadsnära vildmark. Friluftsområde med många stigar genom barrskogar och våtmarker.””Hällmarker med vildmarkskänsla.”
- Bredforsen – en del av Nedre Dalälven med öar, holmar och fastland. Här finns en säregen miljö med älvängar, lövskogar och urskogsartade områden som bara har sin motsvarighet i det närliggande reservatet Båtfors“
- Hovön-Alnön – “gammalt kulturlandskap med örtrika hagmarker, betade strandängar och olika typer av barrskog. Flera stigar leder genom det gamla odlingslandskapet. På några av de mindre öarna finns fina badklippor och naturhamnar”
Citaten / beskrivningarna är från Länsstyrelsen i Uppsalas egen beskrivning av reservaten
På länstyrelsens hemsida hittar du listor på alla reservat i landskapet, sorterat efter område:
LÄNKAR
- Roslagsleden – 19 mil vandringsled mellan Danderyd och Grisslehamn, där den som vill kan ansluta till Vikingaleden.
- Upplandsleden – 50 mil vandringsled med flera avstickare och kortare rundslingor. En längre del (etapp 1-17) går från Uppsala till Långhäll på gränsen till Gästrikland och en annan (etapp 21-28) går från Siggeforasjön till Härjarö. Se hela överblickskartan på Naturkartan.
- Vikingaleden – 63 km lättvandrad vandringsled mellan Grisslehamn och Älvkarlebyn. Leden är en del av St. Olav Waterway, en pilgrimsled från Åbo i Finland som når Grisslehamn via Åland.
- Ut i naturen – Stockholms Naturguider – En sida där du kan hitta guidade turer men också information om olika naturområden i Stockholm och hur du kan ge dig ut på egen hand. I samarbete med Naturskyddsföreningen.
- Fjällnora Friluftsområde – Friluftsområde och aktivitetscenter 1,5 mil öster om Uppsala. Vandringsleder, kanotuthyrning, äventyrsbana och mycket annat. Här kan du också läsa mer.
- Upplandsstiftelsen
- Visit Roslagen
Källor:
Claes Grundesten; Sveriges Nationalparker (Max Ström, 2019)
Margareta Elg; Landskapen i våra hjärtan (Liber AB, 2006)
Ulf Sporrong; Svenska Landskap (Naturvårdsverket och författarna 1995)
https://www.grundskoleboken.se/wiki/Uppland
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/roden
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/roslagen
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/uppsalaåsen