#ZeroWaste Challenge : Dag 3

2019-04-03


Redan första dagen på den här utmaningen blev jag varse om en typ av skräp som jag skulle få svårt att undgå. Allt det skräp som kommer i brevlådan! Reklam, tidningar och räkningar m.m. Att tänka på hur jag handlade matvaror eller tex tvål var lättare eftersom det gjordes i stunden. Den här typen av skräp måste jag ligga steget före för att utgår. Här följer några tips på vad du kan göra!


Säg nej till skräp i brevlådan


Ingen Reklam Tack!
Sätt upp en skylt på brevlådan eller brevinkastet som säger att du inte vill ha någon reklam. Detta hindrar dig från att få tex reklamblad, men däremot kan du få så kallad “samhällsinformation” då den går under tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.


Inga Gratistidnignar tack!
Vissa gratistidningar verkar ha hamnat i en gråzon mellan reklam och samhällsinformation och delas därför ofta ut ändå. Genom att lägga till på ovanstående skylt att du inte heller vill ha några tidningar kan du slippa dessa också.


Slipp Direktreklam
Ett sätt för företagen att komma runt “ingen-reklam-tack-skylten” är att skicka reklam adresserad till just dig – då måste den delas ut. Men det finns tack och lov ett släpp att slippa denna också! Du kan:


Skaffa E-faktura
Fler och fler företag går idag över till möjligheten att välja e-faktura. Men du måste anmäla att du vill ha det. Detta kan du göra genom att logga in på dina sidor på företagets webplats, alternativt ansöka via din internetbank.


Läs tidningen digitalt
Skaffa en digital prenumeration på din tidning eller dina månadsmagasin och be dem sluta med pappersutskick. Många tidningar går också att läsa på appar som tex Readly eller Flipp.


Återvinn det du får
Tidningar, reklamblad, A4-papper, kataloger och annat tryckmaterial sorterar du som tidningar/returpapper. Häftklamrar behövs inte tas bort då det sorteras ut med magnet, men tänk på att ta av ev plast.
Tyvärr går det inte att återvinna kuvert då klistret och ev fönster ställer till problem i återvinningsmaskinerna.

Tips! Om du har en skrivare hemma kan du använda baksidan på tex fakturor innan du återvinner dem.


Källor: hallå konsument, sopor.nu

Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!



Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories

Följ med mig på Mindfullness & Yogavandring, Abisko - Nikkaluokta 25 juli - 1 aug 2025!

”Den största resan är resan inåt” – så lyder ett av citaten från Dag Hammarskjölds bok Vägmärken. Och om du är sugen på att göra en inre resa i sällskap med likasinnade i storslagen natur, om du behöver du en paus från vardagens krav och måsten – då tycker jag du ska följa med på denna fjällvandringsresa där vi också fokuserar på just den inre resan!

Under sju dagar vandrar vi längs den norra delen av Kungsleden som också heter Dag Hammarsköldsleden och varvar med yoga och meditation. Vi startar i Abisko och tar oss därefter 12-16 km per dag mot Nikkaluokta. Sista dagen bor vi på Kebnekaises fjällstation där vi också avnjuter en middag tillsammans. Vi bor i fjällstugor och kan därför röra oss med lätt dagspackning. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av fjällvandring utan vi anpassar vandringen efter gruppen. Inför resan har vi ett digitalt möte där vi går igenom hur du kan förbereda dig på bästa sätt, hur du kan träna inför turen och vad du behöver ha med dig. 

Fjälledare för turen är Linda Åkerberg. Yogainstruktör är Olivia Portnoff-Klatzkow

Resan arrangeras genom Topo Travel AB