2019-04-17
Så var det dags för den där tiden i månaden… Ja, alla kvinnor därute vet i alla fall vad jag pratar om. Mensen. En kvinna som menstruerar fem dagar i månaden, mellan 12 och 51 års ålder och dagligen använder fem tamponger, kommer under sin livstid att använda 11.700 tamponger. Lägg till ca 2000 bindor på det, då tamponger inte ska användas nattetid. Sedan har vi alla trosskydd som används i samband med mindre blödningar innan och efter mensen.
Det blir med andra ord väldigt mycket skräp. Bindor och tamponger är gjorda av flera olika material, bla bomull, polypropen (plast) och pappersmassa. De går därför inte att återvinna och hamnar därmed i hushållssoporna. Dagens tips blir därför att:
Använd menskopp
De flesta menskoppar görs av medicinskt silikon. Det har egenskaper som gör att den säkert kan användas i kontakt med levande vävnad och är därmed så kallat, biokompatibel. Silkonet görs av kisel som är en blandning av sand och kol. De kan också göras i latex, vilket är gjort på mjölksaft som tappas från träd eller på TPE (termoplastiska elastomer) som är ett slags gummiliknande material.
En menskopps livslängd beräknas vara allt från 5-15 år, beroende på tillverkare och hur du sköter den. Det finns förnärvarande inget bra sätt att återvinna dem, men de är ändå att föredra framför tamponger och bindor på grund av sin långa livslängd. När menskkoppar av silikon förbränns bildas kiseldioxid, vatten och koldioxid – det blir alltså inga farliga utsläpp varken vid tillverkning eller förbränning.
En menskopp förs in i vaginan och hålls på plats med hjälp av dina muskler och ett lättare undertryck. Koppen samlar upp mensen, istället för att suga upp den som bindor och tamponger gör. En kopp i rätt storlek som sitter rätt, varken känns eller läcker och den kan användas upp till tolv timmar i sträck – vilket gör att den kan användas även nattetid. Vanligast är att man tömmer den ca 2 gånger per dag. Den här filmen från menskopp.se tycker jag demonstrerar bra hur det fungerar:
Film från menskopp.se
Att använda menskopp
Välja storlek
Vi ser alla olika ut och vad man ska ha för storlek varierar såklart från person till person. Generellt sätt så har yngre kvinnor trängre slidmuskler, vilket gör att mindre kopp rekommenderas. Kvinnor som har fött barn, har genomgått en förändring av slidmuskulaturen vilket gör att de kan därmed behöva en större kopp. Vissa har en längre slida, andra kortare. Storlekarna på kopparna är utformade efter detta men också efter hur mycket du blöder.
Hur många storlekar en kopp finns i beror på tillverkare. Vanligt är att det i alla fall finns två storlekar. Storlek 1 eller “Normal” (för de med måttlig till normal mens, alternativt för kvinnor under 30 och kvinnor som inte har fött barn) och storlek 2 eller “Plus” (för den med väldigt riklig mens, alternativt för kvinnor som är över 30 och/eller har fött barn”). Vissa tillverkare har även koppar i olika hårdhetsgrader och längder.
Längst ned på koppen sitter som en liten pigg. Denna kan användas för att man lättare ska kunna ta tag i koppen då man ska tömma den. Koppen ska sitta precis innanför slidmynningen, så om piggen är för lång kan du klippa av den, helt eller till önskad längd.
Att hitta rätt kopp och storlek är inte alltid enkelt. Jag skulle rekommendera att utgå från beskrivningen ovan och testa dig fram. En kopp i rätt storlek som sitter rätt, känns inte och läcker inte. Vissa tillverkare har storleksgaranti, vilket gör att du kan byta om du inte är nöjd. Det finns också mer att läsa på olika tillverkares hemsidor om du vill ha mer info.
Gör så här:
1: Koka menskoppen innan användning för att få bort eventuella bakterier.
2: Tvätta händerna.
3: Vik menskoppen (olika sätt att vika den hittar du här).
4: För in och vinkla menskoppen bakåt i slidan och låt den vecklas ut. Det här är väl det trixigaste steget och det kan behövas lite övning innan du hittat den teknik som passar dig bäst. För vissa går det bra att sitta på toalettstolen, för andra blir det enklare om man lyfter upp ena benet eller sätter sig i en “squat”. För att få den vecklas ut kan man testa att vicka lite på den och/eller föra in den lite till. En menskopp ska inte föras upp riktigt lika långt som en tampong och det är viktigt att den sitter under livmodertappen, för att kunna samla upp mensen.
5: Känn efter så att undertrycket som håller din kopp på plats, har bildats genom att dra försiktigt i piggen längs ned. Flyttar den sig kan du testa att snurra eller trycka lite på den. Alternativt ta ut den och börja om.
För att ta ut din menskopp:
1: Sätt dig på toaletten och testa att nå koppen. Om det känns svårt, kan du testa att krysta något eller sätta dig på huk, så att den pressas nedåt och blir enklare att nå.
2: För upp ett finger jämte koppen så att undertrycket släpper.
3: Dra försiktigt ner menskoppen med hjälp av piggen. Har du möjlighet, kan du också knipa ihop botten på koppen för ett fastare grepp. Jag tycker det hjälper att med fingret vika in ena kanten något, vilket kan göra att lite blod rinner över, men då jag sitter jag på toaletten är det ingen fara.
4: Töm innehållet i toaletten.
5: Skölj koppen i kallt vatten om du ska sätta in den igen. Alternativt skölj och koka den och låt lufttorka innan förvaring till nästa användningstillfälle.
6: Förvara koppen torrt och luftigt, helst i den medföljande tygpåsen.
Tips! En kopp ska kunna täcka de flesta behov, men vi är som sagt alla olika och gör olika saker i livet. Om du känner att det behövs, kan du ha några menskoppar i olika storlek beroende på dag i menstruationscykeln eller mängd fysisk aktivitet.
Menskoppar finns att köpa på apoteket eller på de flesta livsmedelsaffärer som tex Ica, Coop och Citygross. Du kan även beställa dem på nätet. Jag vill gärna slå ett slag för menskopp.se/MonthlyCup. Deras koppar är de enda (i dagsläget) som tillverkas i silikon i Sverige och de har dessutom storleksgaranti – märker du inom 6 månader att din kopp inte passar, får du utan kostnad byta den mot en större eller mindre! Den är dessutom godkänd av Djurens rätt som 100% vegansk. Läs mer om deras kopp på deras hemsida.
Källor: menskopp.se, dagens nyheter, libresse, livesience, m-koppen.se
Stort tack till menskopp.se som bidragit med produkter till detta inlägg.
Hela utmaningen och fler tips hittar du här
Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!