2019-04-24
Nu, när dagarna blir varmare och solen stannar uppe allt längre, blir längtan ut starkare och starkare. Vi tar en takeaway-lunch och sätter oss ute i en park, istället för att stanna i lunchrummet på jobbet. Eller så samlas vi med vännerna eller kollegorna efteråt och tar en afterwork i det gröna. Maten vi äter, tar vi enkelt med oss från en restaurang i närheten. Mat som under en kort tid förvaras i någon typ av förpackning. Plast, papp, bioplast, majsstärkelse – oavsett vad de är gjorda av är de bara gjorda att användas en enda gång och dessutom under väldigt kort tid. Detta är ett oerhört, onödigt slöseri med resurser. Därför blir dagens tips till dig som vill ut och njuta i parken:
Ta med din egen takeaway låda
Det som fick mig att få upp ögonen hur mycket skräp vi faktiskt genererar, var en dag i april förra året. Det hade precis varit den där första riktigt härligt varma sommardagen. ALLA samlades ute i stadens parker och njöt av vädret. Men det jag fick se nästa morgon var riktigt vidrigt. Överfulla soptunnor som var rent utav var begravda i engångsförpackningar. Parkvakter som slet för att få ihop det som fortfarande låg utspritt över gräsmattorna. Mycket flög iväg i vinden.
Inköpen av snabbmat har ökat markant de senaste åren – och med det, även mängden förpackningar. Under fjärde kvartalet 2018 omsatte snabbmatsrestaurangerna i Sverige 4 314 miljoner kronor, vilket var en ökning på dryga 2% jämfört med samma period året innan.
Låt oss säga att en måltid från en snabbmatskedja kostar 100 kr. Det skulle i så fall innebära att det säljs ca 470 000 snabbmatsmåltider om dagen! Eller att drygt 20% av landets befolkning dagligen köper en sådan måltid. Måltider som ofta kommer med betydligt fler än en förpackning: huvudlåda, sallad/tillbehörslåda, bestick, dryck, påse, dressing/ketchupburk etc.
Utöver detta tillkommer all mat som köps i take-away förpackning och som inte räknas som snabbmat, utan som köps från en lunchrestaurang. Och inte nog med det. Under sommaren när fler vill sitta ute ökar också siffrorna. Under tredje kvartalet (juli, aug, sept) förra året, låg försäljningen av snabbmat på ungefär 500 miljoner kronor högre än i ovanstående exempel.
Så hur kan vi göra då för att minska på allt onödigt skräp?
Ta med egen mat till jobbet
Det bästa är såklart att ta med sig egen hemmagjord mat i sin egna matlåda. Matrester slipper bli svinn, du vet exakt vad maten innehåller och kan göra miljövänliga och nyttiga val när det kommer till råvaror – och du slipper allt extra skräp.
Ta med en egen matlåda
Men självklart finns det tillfällen när man inte hinner få med sig mat hemifrån. Eller när man rent av glömmer Det bästa man kan göra då ur miljösynpunkt, är att ta med sig sin egen matlåda och be om att få maten i den. Se till att du har en på jobbet, så behöver du inte oroa dig för att glömma den också.
Det finns flera olika varianter. Lätta och enkla i rostfritt stål. Isolerade termosar (perfekt till soppa och grytor) som dessutom håller din mat varm. Tätslutande i glas m.m. Du kan också återanvända gamla glasburkar! Se också till att skaffa ett par bestick som du kan återanvända och varför inte även en servett! Ta med lådan i väskan eller i en egen påse.
Det kan kännas lite obekvämt att bryta mot mönstret och be om mat i en egen låda. Och visst, personen bakom kassan kanske först tycker att det låter märkligt, men oftast är de väldigt positiva och hjälpsamma. Om du vill ha hjälp på vägen så lanserar snart Zero Waste Stockholm deras “Bring Your Own Kampanj”, där de kommer lista butiker och restauranger (i Stockholm till att börja med) som är positiva till att man har med sig egna matlådor och liknande. De håller dessutom på att ta fram en märkning för de som är med, så det blir lättare att hitta dem även när du är på språng!
Källsortera skräpet
Men så glömmer man den där lådan. Ja, det händer såklart. Det du kan göra då är att äta på restaurangen och på så sätt slippa lite skräp. Eller så ser du till att sortera det skräp som du får med dig. Något kanske du först kan återanvända till något annat? En dressingburk kan du använda till egen dressing senare tex.
Om ditt jobb saknar källsortering – gå på ledningen och ifrågasätt. Självklart ska du ha möjlighet att källsortera även på jobbet!
Källor: Statistiska centralbyrån
Hela utmaningen och fler tips hittar du här
Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!