#ZeroWaste Challenge : Dag 25

2019-04-25


Jag har tidigare skrivit om hur man håller rent i hemmet och hur man sköter sin egen hygien på ett skräpfriare och miljövänligare sätt. Sist ut i raden rengöringstips kommer idag:


Diska hållbart


Det finns flera sätt att diska på ett mer miljövänligt sätt än vad vi kanske gör idag. Nedan följer några saker du kan tänka på.


Diskmaskin eller för hand?
En klassisk fråga. Här rör det sig främst om mängden varmvatten som används – och dess temperatur, samt vad vi använder för diskmedel. Tester har visat att om du har en relativt ny och energisnål diskmaskin, så är den många gånger miljövänligare och även effektivare än handdisken. Detta förutsätter dock att diskmaskinen verkligen är full då du använder den. Sen beror det också på hur vi handdiskar. Här är några exempel från tidningen the Guardian, på hur olika disktekniker påverkar vårt koldioxidavtryck:

  • Diska för hand i kallt vatten: Nästan 0 CO2e (Men det blir heller inte särskilt rent)
  • Diska för hand, i sparsamt, ljummet vatten: 540g CO2e
  • I diskmaskin, 55°C: 770g CO2e
  • I diskmaskin 65°C: 990 CO2e
  • För hand, under rinnande, hett vatten: 8000g CO2e

Ska det verkligen bli rent, menar tidningen att det är diskmaskinen som vinner. Men många hushåll idag saknar möjlighet till diskmaskin. Särskilt om du bor i lägenhet. Om du diskar för hand, fyll hellre upp diskhon med varmt vatten och diskmedel, än att diska under rinnande vatten. När du sköljer disken kan du göra det under rinnande vatten, men du behöver inte vrida på kranen till max.


Maskindiskmedel
Välj ett biobaserat maskindiskmedel för att undvika ämnen som kan vara dåliga både för miljön och för dig. Den plastfilm som är runt disktabletter är oftast gjord av polyvinylalkohol (PVA), som anses vara en av få bionedbrytbara syntetiska polymerer. Fördelen med att använda tabletter är att du får en bra dosering istället för att du använder för mycket, vilket är risken om du höftar då du använder pulvermedel.


Diskborste
Använd en diskborste i naturmaterial och gärna en med refillmöjlighet där du bara byter ut själva borsten.


Diskmedel
Det finns en hel del olika alternativ till diskmedel där ute. Endera kan du göra ditt eget (gör en sökning på nätet för recept), men det finns också disktvålar som du använder genom att dra några drag över med diskborsten. Du kan också använda såpa på flera sätt. Tex kan en bränd kastrull fördiskas genom att hälla lite såpa och vatten i den och värma på.


Disktrasa
Traditionella trasor är ofta gjorda till viss del i bomull, men sällan ekocertifierad sådan. Vissa kan vara gjorda i polyester (=plast), vilka riskerar att släppa ifrån sig mikroplaster, särskilt i varmt vatten. Istället går det precis lika bra att använda en i naturmaterial! Precis som jag tog upp när jag tipsade om skurtrasor dag 14, så är en i lin att föredra pga dess uppsugningsförmåga och att de torkar snabbt.


Disksvamp
Det finns faktiskt en del disksvampar därute som inte är gjorda av plast. Dels har vi såklart den äkta tvättsvampen, men det finns också de som är gjorda i återvunnen plast, eller som den på bilden ovan – i träfiber! Varumärket Maistic har flera intressanta produkter. Det finns också mängder av alternativ till den traditionella svampen, tex skrubborstar av kokosnötsfiber, och hampatyg.


Källor: villalivet, the guardian, naturskyddsföreningen

Stort tack till Iris hantverk som bidragit med produkter till detta inlägg.


Hela utmaningen och fler tips hittar du här


Har du tips på hur man kan leva ett skräpfritt liv? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories