Fem saker du bör ha koll på när du bokar din fjällresa


I pandemins kölvatten har allt fler börjat hitta ut i naturen och fjällen lockar allt fler besökare. Detta är såklart fantastiskt, men till följd av detta dyker det tyvärr upp allt fler okunniga, men också oseriösa arrangörer. Så hur vet du vem som är att lita på? Att resan du bokar är säker och följer de regler som finns?

Här följer fem saker att kolla upp när du bokar din resa. Vanligtvis står detta med i resebeskrivningen, men om inte – hör av dig och fråga!



Fem tecken på en säker resa och seriös arrangör


1. Turen leds av certifierade guider

I Sverige finns (än så länge) ingen lagstiftning som reglerar vem som får guida turer i fjällen. Konsumentverket anser dock att “för att erbjuda säkra guidade turer på fjället bedömer vi att guidens kompetens lägst bör motsvara kraven i Fjällsäkerhetsrådets utbildningsnorm för fjälledare.” Den som genomgår en utbildning utefter denna norm examineras som Fjälledare helår eller Fjälledare sommar.

I utbildningen ingår förutom alla praktiska delar även moment som ledarskap, första hjälpen, fjällräddning, rättsliga aspekter mm. Att en ledare är kunnig på att vara ute i naturen garanterar inte att hen har kunskap inom dessa områden och i händelse av olycka kan detta vara av stor vikt – både för hanteringen av olyckan, men också om du tex vill få ut ersättning från ditt försäkringsbolag. Se därför till att den som leder turen är certifierad för aktiviteten ifråga. Antalet guider ska också anpassas efter gruppens storlek.

– Observera att fjälledare är certifierade att leda turer i fjällmiljö – men inte i fallriskterräng eller på glaciärer! Konsumentverkets allmänna råd är att “guidade grupper i högfjällsterräng med särskild fallrisk och på glaciärer ska ha samma höga säkerhet som gäller i Alperna. För att erbjuda en säker aktivitet i glacial miljö bedömer vi att guiden bör ha en kompetens som lägst motsvarar UIAGM* bergsguide.”.

Tänk på detta om du vill boka en bergsbestigning, tex på Kebnekaise via Östra leden. I skrivande stund finns det dock vissa företag, tex STF, som fått dispens att guida på Kebnekaise även om ledarna inte är bergsguider. Försäkra dig om att arrangören har fått godkänt att leda Östra leden om de saknar certifierad bergsguide och be gärna om underlag för det.

För fristående klättringar på klippa eller is behöver ledaren inte vara bergsguide, men bör vara examinerad Klätterinstruktör alt Klätterledare utomhus via Svenska Klätterförbundet eller liknande.

* UIAGM = Union Internationale des Associations de Guides de Montagnes. Det franska namnet för IFMGA = International Federation of Mountain Guides Association



2. Företaget innehar Resegaranti

Enligt Resegarantilagen ska alla företag som anordnar resor ska ha en så kallad Resegaranti inbetald hos Kammarkollegiet, om resan pågår i mer än 24h och innehåller två eller fler av följande delar:

  • Transport, tex flyg, tåg, buss, båt eller helikopter
  • Boende, tex hotell eller vandrarhem
  • En turisttjänst – tex guidad tur
  • Hyrbil eller motorcykel som kräver körkort med behörigheten A

“Resegarantin finns till för att skydda dig som har bokat en paketresa eller ett sammanlänkat researrangemang. Resegaranti innebär att du kan få ersättning om du inte kan genomföra hela eller en del av din resa på grund av att reseaktören är insolvent eller har gått i konkurs. […] Du kan till exempel bli ersatt för kostnaderna du haft för anmälningsavgift och hemtransport.” Detta innebär att om företaget du bokat resan med inte har betalt in någon resegaranti kan du alltså bli av med alla dina pengar i händelse av tex konkurs.

Enligt lagen ska arrangören också informera om resegarantin, samt vem som ansvarar för den.



3. Det finns en tydlig Beskrivning av resan och dess risker

Enligt Produktsäkerhetslagen ska alla produkter och tjänster vara säkra och det är den som erbjuder tjänsten som har ansvaret. Konsumenten ska också kunna göra sig en tydlig bild om varan eller tjänsten är något för hen. Därför ska alla resor innehålla:

  • En tydlig beskrivning av turen med information om tex längd, svårighetsgrad och obligatorisk utrustning
  • Vilka förkunskaper du som resenär förväntas ha
  • Information om säkerhet och risker i samband med aktiviteten

Utöver detta krävs det att arrangören genomför ett systematiskt säkerhetsarbete inför, under och efter sina turer. Bla med en detaljerad säkerhetsplan, riskanalys, räddningsplan mm. Detta är dock inte officiell information, men du kan fråga arrangören om detta finns för att säkerställa att hen är seriös.

Ett tecken på en oseriös aktör är om hen inte frågar om eventuella fysiska / medicinska begränsningar eller om kontaktuppgifter till närstående.


Psst.. Visste du att en arrangör inte kan friskriva från ansvar med texten ”deltagande sker på egen risk”? Det är alltid arrangörens ansvar att se till att tjänsten är säker.


4. Arrangören har Tillstånd för resan

I vissa naturreservat och flera nationalparker, tex Abisko och Sarek, krävs tillstånd från länsstyrelsen om företaget anordnar återkommande organiserade turer. Även återkommande turer på privat mark kräver tillstånd av markägaren. Fråga gärna om de har detta om det inte står med i resebeskrivningen.



5. Samråd har gjorts med Länsstyrelsen och Samebyn

Oavsett var turen går bör arrangören ha samrått med länsstyrelsen och den aktuella samebyn inför resan. Det finns ingen lag som kräver detta, men av hänsyn till naturen och de som lever där bör detta ändå ske. Att samråda med samebyn kan vara så enkelt som att meddela var och när man tänkt genomföra resan – samt såklart lyssna till om byn har några invändningar. Inför en fjälltur bör arrangören ha kollat upp var renarna befinner sig vid tidpunkten för resan och därmed undvika dessa områden. I samråd med samebyn kan arrangören upplysas om dessa områden för tillfället ser annorlunda ut eller om någon aktivitet är planerad från samebyns sida där en organiserad tur kan störa.


Psst… Du som reser i fjällen på egen hand kan också kolla upp var renarna befinner sig för att undvika dem! På Sametingets hemsida hittar du en karta över Sveriges alla samebyar och via den kan du klicka dig vidare till den aktuella samebyn där du bla hittar kartor över renens viktiga områden och årstidsland.



Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories