Att planera en långvandring – Steg 2 : Testvandra

2016-03-14

:

Är det någonting jag verkligen kan rekommendera om du planerar att ge dig ut på en långdistansvandring så är det – om du har möjlighet – att testa en del av leden medan du gör din research. Särskilt om du ska vandra i ett annat land. Ju mer förberedd du är när det är dags för den stora vandringen, dessto mer kommer du kunna njuta av den när du väl är på plats. Genom att testa en del av leden lär du dig hur den fungerar och vad du behöver. Du kommer därför ha lättare att sålla bland alla informationskällor, vilket gör det mycket lättare när det väl är dags att börja planera.

Vissa kan tycka att detta kan kännas onödigt, att saker ändå kommer visa sig när man väl börjar den långa vandringen. Personligen har jag ett rätt sort kontrollbehov, men även om du inte har det eller kanske till och med föredrar att låta saker lösa sig allt efter att de sker, så anser jag att du har mycket att vinna på att testa en del av leden i förväg. Det kommer underlätta väldigt, inte bara i planeringen utan även för att förebygga situationer då du kan komma att tveka på om du gjort rätt beslut i att gå leden. Tvekningar som i värsta fall kan leda till att du avbryter din vandring. I och med att du blir mer bekväm på leden kommer du också känna dig tryggare i att vara just spontan.

Känner du dig ändå tveksam till om en testvandring verkligen behövs? Låt mig gå in närmare på 3 av fördelarna.

 

Pacific crest Trail, south of mount hood

Känn dig trygg när du startar

Att testa på leden reder ut de flesta av de eventuella frågor du har, så att när det väl är dags att ge sig av har du läget under kontroll. Innan jag gjorde min testvandring av Pacific Crest Trail förra sommaren hade jag mängder av frågor som jag inte lyckades få svar på någonstans. Hur väl är leden utmärkt, är den lätt att följa? Är det lätt att gå fel/vilse? Hur långt är det mellan vattenkällorna och hur ser de ut? Vad behöver jag egentligen för sovsäck? Hur varmt/kallt är det? Behöver jag oroa mig för djur, är de vanligt att man stöter på dem? Var tältar man? Vad ska jag ha för skor? Kommer jag träffa andra vandrare? Även om du gjort massor av research är nästan allt informationsmaterial skrivet av någon som spenderat massor av tid på leden och vars vana gör att den lätt missar de mindre frågorna som fanns där till en början.

Den här typen av frågor kan lätt skapa orosmoln som gör att man tvekar på sitt beslut att gå hela leden. Att själv få erfara hur det ligger till kan hjälpa till att dämpa dessa. Jag var t.ex orolig för vad jag skulle göra om något allvarligt skulle hända och om jag skulle kunna gå vilse. Nu vet jag att man möter ganska många på leden, så jag behöver inte gå och oroa mig för att jag skulle vara helt ensam om något skulle hända. Jag vet också hur leden är markerad och hur jag med hjälpmedel kan se till att jag håller mig på rätt väg och att det inte är något större risk att irra bort sig. Jag har med andra ord kunnat fokusera helt på min planering istället för att oroa mig och när det nu snart är dags att ge sig iväg är jag inte det minsta oroad! 

Lär dig sålla bland informationen och underlätta planeringen

En annan fördel med att testvandra innan du börjar med din planering, är att allt det du läst om leden plötsligt faller på plats och du kan relatera till det på ett helt annat sätt än tidigare. Det gör det lättare för dig att förstå hur du bäst ska använda informationen när du väl börjar planera.

Det finns också ungefär lika många åsikter om hur leden bäst ska vandras som det finns personer som går den. Det är därför lätt att bli förvirrad av all information eftersom den kan vara ganska spretig. Vissa säger att man måste ha skor av GoreTex, andra att man absolut inte ska ha det. Den enda som egentligen kan bestämma vad som passar just dig, är du själv och det kan du bara komma fram till genom erfarenhet.

Vad man ska ha med sig är en annan sak som hör planeringen till. Har du varit ute på leden har du redan fått erfara vilka saker i din packning du behövde och inte. I andra länder finns det även annan typ av utrustning vilket kan vara bra att känna till i förväg. I USA finns det t.ex. ett vattenfilter som heter Sawyer som jag tycker är helt fantastiskt och som jag definitivt kommer använda under min thru-hike.

Förebygg problem

Att låta eventuella problem uppstå när du är ute på din kortare vandring, gör att du blir medveten om dem och kan se till att förebygga dem så att du slipper stå där mitt ute i vildmarken med samma problem under din långvandring. Det hör till att då och då fråga sig om man verkligen ska fortsätta vandra leden eller ej och i en känslig situation kan ett problem vara det som får en att välja att avbryta. Att förebygga problemen kan med andra ord vara avgörande för om du kommer att klara av hela leden eller ej.

Ett exempel på detta som jag lärde mig på min testvandring var att jag verkligen värdesätter att ha en fungerande mobiltelefon. Detta p.g.a att jag via appen Halfmile PCT, inte bara hjälper mig att se till att jag är på leden, jag kan även se hur långt det är till nästa camp eller vattenkälla och på så sätt mentalt förbereda mig på dessa sträckor. Skulle batterierna ta slut eller telefonen gå sönder skulle jag säkert klara mig bra ändå, men det skulle kunna leda till mentala påfrestningar. I och med att jag känner till detta har jag nu sett till att ha med mig både laddningsbara batterier, solceller och skyddsskal för att slippa stå där utan en fungerande mobiltelefon.

-.

Jag vid Bridge of the Gods, Cascade Locks, under min testvandring sommaren 2015
Jag vid Bridge of the Gods, Cascade Locks, under min testvandring sommaren 2015

Med detta vill jag dock inte säga att en testvandring är ett måste. Har man tänkt att vandra långt hemifrån kan det vara kostsamt att ta sig dit och har man svårt att få ihop det är det såklart bättre att lägga de pengarna på den stora vandringen. Men om du har möjlighet kan jag som sagt verkligen rekommendera det. Det kommer göra dig mycket säkrare i ditt planerande och öka dina förutsättningar att fullfölja hela ledan. Och om inte annat får du ju möjlighet att besöka leden två gånger!

 

 

 

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories