Att planera en långvandring – Steg 1 : Research

2016-03-07

:

Att förbereda en långdistansvandring tar tid och inkluderar flera steg av förberedelser. Visst kan det vara lockande att börja planera allt in i minsta detalj och jag vet att det finns de som börjat planera bara en månad innan de gett sig iväg. Men att låta det ta tid är bra för att i lugn och ro hinna gå igenom allt och verkligen lära känna leden. Jag själv började samla information om Pacific Crest Trail för snart ett år sedan och när jag nu har knappt en månad kvar till det att min vandring startar känner jag mig fortfarande inte helt klar. Men eftersom jag har varit engagerad i leden så länge, känner jag att jag har såpass mycket koll på den att jag är bekväm med att låta det som återstår lösa sig när jag väl är ute på leden.

I kommande bloggposter kommer jag ta upp några av de förberedelser jag har gått igenom då jag förberett mig inför Pacific Crest Trail, men du behöver inte förbereda dig för just PCT för att dra nytta av dem. De flesta förberedelserna kan tillämpas på vilken led du än tänkt dig att vandra.

 

planning for the pct

 -¨

Så var börjar man?

Första steget är Research. Lär känna leden innan du börjar planera din vandring. Börja med det mest grundläggande, enkel fakta om leden som hur lång den är, vad det är för klimat, när på året bör man vandra den, finns det några faror o.s.v. Kolla också upp hur det faktiskt är ute på leden. Hur är den att vandra och hur är det egentligen att bo i vildmarken ett halvår? Stämmer dina föreställningar med verkligheten? Gå sedan vidare med lite mer djupgående research, men fortsätt vänta med att börja planera tills du verkligen vet vad det handlar om. Det kommer göra planeringen så mycket enklare.

Nedan har jag listat olika källor, tillsammans med användbara länkar för just Pacific Crest Trail, där du kan börja din research. En bra regel är att om du hittar någon sida du gillar (även om du kanske inte har nytta för den just nu), bokmärk den så du har den sparad till senare då det är dags att börja planera din vandring.

 

Officiell hemsida / Informationsmaterial

Många leder har en egen hemsida eller i alla fall någon typ av informationsmaterial där du kan läsa dig till den mest grundläggande faktan. De som har hand om PCT är,

Pacific Crest Trail Association

 

Kartor

Även om du inte behöver detaljstudera kartorna i detta skede kan det vara bra att i alla fall se över dem och spara användbara länkar till kommande planering.

Halfmile PCT maps

PCT översiktskarta från https://www.pctmap.net/maps/
Översiktskarta, Pacific Crest Trail. Från Halfmile’s PCT maps, pctmap.net

 

Videodokumentärer

Videodokumentärer har för mig varit det absolut bästa sättet att ta till sig hur det faktiskt är ute på leden. De innehåller inte nödvändigtvis så mycket fakta, men man får en möjlighet att se hur det är ute på leden och möta andra vandrare och höra om deras erfarenheter. Här är en favorit:

Andra:
The Pacific Crest Trail 2015 Feature Film
Only the Essential: A hike from Mexico to Canada on the Pacific Crest Trail
As it Happens: Pacific Crest Trail

 

Bloggar

Många vandrare har någon form av blogg där de delar med sig av sin resa. Dessa finns i mängder av olika utföranden och det dyker ständigt upp nya. Här är några som jag har fastnat för.

Pacific Crest Trail Association’s lista över aktuella bloggar
BikeHikeSafari
Footloose on the Trail
Carrot Quinn
Halfway Anywhere
Iris Life
Friendly Hiker

 

Böcker

Det finns mängder av böcker om olika leder, allt från faktaböcker till fiktion och självbiografier. En bok som jag verkligen kan rekommendera för PCT är Yogi’s Pacific Crest Trail Handbook. Det är en faktabok, skriven av långdistansvandraren Jackie McDonnel, som tar upp allt du behöver veta inför din vandring. Allt från vart du kan köpa mat till hur du vandrar genom snö på säkrast sätt, hur du tränar inför en långdistansvandring och vad du ska packa. (Denna bok är faktiskt en utmärkt introduktion till vandring, även om du inte ska vandra PCT!) Boken kommer ut i en ny upplaga med uppdaterad info inför varje säsong och förutom fakta och tips innehåller bokens andra hälft info om leden, mile för mile. Vad man ska tänka på på specifika delar, var du kan införskaffa proviant, adresser m.m. Dessa sidor kan rivas ut och tas med på vandringen!

Yogi’s Pacific Crest Trail Handbook

 

Sociala medier

Sök efter leden på Facebook, Instagram, Twitter m.m. På Facebook finns grupper där du kan få info från och komma i kontakt med andra vandrare, både erfarna och förstagångsvandrare. Tänk dock på att alla har sina egna uppfattningar och erfarenheter av leden, precis som att alla har olika förutsättningar och behov. Om man ställer en öppen fråga på t.ex. Facebook får man ofta flera olika svar och det gäller att förstå att vad som är rätt för en person inte behöver vara rätt för en annan. Ta till dig deras svar, men bilda sedan din egen uppfattning om vad som passar dig.

PCT Class of 2016 (Facebookgrupp)
PCT Class of 2015 (Facebookgrupp)

 

Tidigare vandrare

Facebook är ett utmärkt sätt att komma i kontakt med tidigare vandrare. Många delar mer än gärna med sig av sina erfarenheter och tips. Ett annat sätt att komma i kontakt med vandrare är om man har möjlighet bege sig till själva leden och göra en kortare vandring, vilket också ett utmärkt sätt att lära sig om leden! Läs mer om detta i nästa bloggpost!

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories