Detta inlägg är skrivet i samarbete med outnorth.se
En fråga som jag ofta får, är om jag använder vandringsstavar eller ej – eller om jag tycker att man ska använda det. Precis som med all annan utrustning, finns det inget rätt svar. Det gäller att se till sig själv och vad man föredrar. När det kommer till mig personligen så använder jag alltid stavar, främst av dessa anledningar:
Säkerhet
En av de vanligaste skadorna ute i vildmarken och vid fysiska aktiviteter i naturen, är stukade fötter. Ett snedsteg där man med tung packning på ryggen tappar balansen och faller till marken. Ibland kanske “bara” med skärande smärta som följd, men i värsta fall en illa stukad fot eller brutna småben. Med stavar i händerna förebygger du den här typen av skador, då du kan använda dem för att hindra ett eventuellt fall. Tro mig, jag har själv varit där. På en vandring i Dolomiterna 2018, trampade jag snett och stukade foten såpass illa att jag fick avbryta och åka hem till Sverige igen. Då hade jag bara en stav – i fel hand. Hade jag haft en i den handen åt vilket håll jag föll åt, hade jag kanske kunnat rädda vandringen.
Styrka
Att avlasta de stackars fötterna och benen som annars får ta mycket stryk vid vandring är en annan orsak. Det ger också extra styrka i tex uppförsbackar. Jag fick förra året frågan om stavarnas vara eller icke vara inför min resa till Kilimanjaro och precis som jag skrivit här ovan svarade jag att det är upp till var och en, men tillade även:
“Kilimanjaro är nära 6000 meter högt. Föreställ dig istället att du ska till New York och väl där vill du göra ett besök till Empire State Building. Den byggnaden är knappt 400 meter. När du väl kommer fram är hissen trasig och du måste ta trapporna hela vägen upp. Kommer du, eller kommer du inte, ta stöd av trappräcket under vägen upp? Om svaret är ja – tycker jag du ska ta med dig stavar till Kilimanjaro också”.
Ljud
Att vara ute i vildmarken kan innebära närkontakt med djur. De flesta är ofarliga, så länge de inte blir skrämda eller känner sig hotade. Ett bra sätt att undvika detta är just att gå med stavar då du hörs på längre avstånd. Dessutom kan du använda dem genom att slå dem mot varandra om du tror att djur är i närheten för att göra dem uppmärksamma på att du kommer.
Vad ska jag ha för stavar?
Ja, det här är nog den frågan som kommer efter om man ska ha dem eller ej. Och det finns några saker att hålla koll på. Jag har gått igenom stavsortimentet på outnorth.se och valt ut ett par stavar från LEKI, som jag tycker uppfyller flera av mina krav på ett par stavar, men som också passar bra för att lyfta vad man kan titta på inför ett stavval. Just denna modell heter LEKI Traveller Alu.
Hel stav eller tudelad?
Det finns hela stavar och det finns stavar som går att fälla ihop på olika sätt. Fördelen med ihopfällbara är att du kan komprimera dem när du inte använder dem, för att hänga på eller lägga i väskan. Om du reser med dina stavar är detta såklart också en fördel. För att stavarna ska få plats i en resväska kommer du nog behöva ha dem i tre delar (jag har ett par stavar som är tvådelade och de får inte plats). Med fler delar kan du göra dem ännu mindre, men det ger även fler ställen de kan gå sönder på.
Fäste/spänne
Det finns stavar med en typ av spännband inuti staven som håller ihop dem. För att fälla ihop dem lossar du på spänningen, vilket gör att de delar sig i lösa delar, men hålls fortfarande samman med bandet. Jag skulle dock föredra ett spänne där du inte bara kan fälla ihop staven likt ett teleskop, utan även reglera längden. Ofta kan man vilja ha lite kortare stavar i uppförsbacke och längre nedför. Vid vattenvad kan det också finnas fördel att kunna göra dem längre. En annan anledning är att om spännbandet går sönder, gör även hela staven det.
Det finns också olika typer av spännen, så här kan man kolla lite extra innan man gör sitt val. Jag tror alla som testat att vandra med denna typ av stavar har varit med om att fästet släppt något och att staven plötsligt blivit kortare. Detta skulle jag säga är oundvikligt oavsett vilken stav du väljer. Det kan behövas ett verktyg för att skruva åt denna igen och vissa kan säkert behövas lämnas in för reparation om man inte är särskilt händig själv. Anledningen till att jag valde ett par stavar från LEKI när jag började vandra, är att de har ett verktyg inbyggt i själva spännet! Där sitter som ett litet kugghjul man kan dra åt spännet med, om det lossnat och har man tillgång till tex en kniv eller sked (vilka inte är särskilt ovanligt på vandring), kan man använda den för ännu bättre grepp.
Vikt
Kanske det viktigaste när jag kollar stavar. Några hundra gram kanske inte låter så mycket, men tänk på att du ska lyfta dem i varje steg du tar – eller bära dem på ryggen när du inte använder dem. För mig som gör mycket långvandringar med flera dagars packning försöker jag verkligen få ner allt jag har till så få gram så möjligt och där gör 100g stor skillnad! Detta par väger endast 235g och var faktiskt de lättaste jag hittade på Outnorth’s sida.
Extra tillbehör
Något som kan vara värt att kolla på när du köper stavar är om de kommer med något tillbehör eller vad det finns att köpa till. Just dessa stavar kommer med “gummifötter” man kan sätta på vid vandring på asfalt för att minska ljud och slitage på piggarna. Dessutom ger dem en liten extra studs, vilket ger mer energi. Att välja ett par stavar från ett välkänt märke gör det lättare att hitta fler tillbehör – men också reservdelar om de skulle gå sönder.
Handtag
Vad ska man ha för typ av handtag då? Jag tror det gäller att känna sig fram, hitta vad man själv föredrar. Jag har själv alltid haft ett handtag i kork, så även på dessa. Detta för att det dels är ett naturmaterial, men också för att jag fåt för mig att de blir mindre klibbiga än kompakt gummi, då korken naturligt har små håligheter för luft.
Innan jag provade dessa var jag skeptisk till att själva handtaget var så smalt, men det har visat sig vara en fördel. De är lättare att hålla parallellt i handen, eftersom att ingen del sticker ut.
Handledsrem
Här är en spännande funktion som dessa stavarna faktiskt fått mig att få upp ögonen för ännu mer. Vissa stavar har en traditionell slinga, men dessa har som en handske man trär på sig och klickar i staven. Jag har testat denna typ tidigare, men inte gillat det särskilt då jag ofta tar av mig stavarna för att tex fotografera. Men – efter att ha använt dessa några dagar har jag insett att jag faktiskt gillar dessa bättre! Med ett enkelt grepp med tummen, kan du faktiskt klicka av staven från handsken med en hand och lika enkelt sätter du på den igen, vilket gör att de är smidigare att ta av och på sig! Dessutom ger handsken ett etta stöd och du behöver inte hålla lika hårt i staven. Den enda nackdelen är att dessa “handskar” blir lite väl varma i den högsommarvärmen som varit de senaste dagarna. Men hade det varit kallt hade det nog snarare varit en fördel!
Pris
Sen spelar såklart priset roll. Som jag skrev tidigare så finns det en stor fördel med att välja lite dyrare stavar, från ett större märke, framför ett par billigare. Dels kan såklart kvaliteten vara sämre på ett par billigare, men framförallt handlar det om att kunna hitta reservdelar om något går sönder. Piggen, längst ner på stavarna har tex en förmåga att behöva bytas ut ibland, men även andra delar. Då blir det ju i längden billigare att bara byta ut den på ett par från början dyrare stavar, än att köpa ett helt nytt par billiga.