Den första juni 2019 gav jag mig ut på vad som skulle komma att bli en 485 mil lång resa genom Sverige. Med hjälp av mina fötter, kajak och cykel, gjorde jag en upptäcktsresa genom landets alla 25 landskap. Jag ville upptäcka landet jag är född och uppväxt i och samtidigt inspirera andra till att också resa mer hållbart i närmiljö.
Nu presenterar jag nu en bloggserie på 25 inlägg, ett per landskap. I dessa kommer jag ta er med på min resa, men också dela med mig av tips, länkar och annan matnyttig info – detta så att du också kan ge dig ut på din egen bakgård!
Landskap nummer 11 på min resa var: Bohuslän.
Efter att ha lämnat Halland, behöver jag först ta mig igenom ytterligare en bit av Västergötland. Malin är kvar hos sin mamma som jag bott hos i Varberg, men jag har fått låna Malins hemnycklar och kan vila upp mig en natt i hennes lägenhet i Göteborg.
Att vara ute på resa på egen hand har sina för- och nackdelar. För mig är det främst en fördel. Jag älskar att få ägna så mycket tid åt mig själv och mina tankar. Utmana mig själv i svåra stunder utan att någon annan hjälper till och pushar på. Att allt är upp till mig. Jag brukar få frågan om hur det är att vara ensam. Men jag ser det inte så. Ensam är ett så negativt laddat ord, som en känsla. Jämför tex engelskans lonely. Det är en stor skillnad på att vara “lonely” och på att vara “alone”, även om orden är snarlika. På svenska skulle det gå att likna med att vara själv, vs att vara ensam. Jag känner mig väldigt sällan ensam när jag är ute, men jag njuter av att vara själv.
En sak som dock har varit stor skillnad på denna resa mot tex den vandring jag gjorde genom USA 2016, är att det nu inte är några andra som gör samma sak som jag. Jag möter många människor på vägen, men det innebär alltid ett avsked. De stannar kvar. Jag fortsätter. Det kan göra att det känns lite tungt ibland.
Sen saknar jag självklart min familj. Hittills under sommaren har barnen varit med sin mamma, men nu är det min och min pojkväns sommar-månad, vilket innebär att jag kommer få sällskap längs min väg under en tid framöver!
Min pojkvän Tony och småtjejerna möter upp redan i Göteborg och vi gör ett besök på Liseberg ihop. Karuseller och sockervadd i all ära, men roligast verkar var att lägga pengen de fått på en av parkens lotterier. En sådan där man ska försöka få upp ett gosedjur med en stor klo.
Sommarmånaden med barnen kickstartas med ett besök på Liseberg i Västergötland innan vi fortsätter uppåt landet tillsammans.
Efter en dag på nöjesparken trampar jag vidare på cykeln (jag har nu bytt tillbaka till min egen) mot Bohuslän. De spenderar dagen med släkten och på kvällen möter de upp med bilen och vi får en kväll tillsammans.
Vi tar det lugnt. Efter att ha cyklat ner från Vänern och Göta Kanal istället för att paddla ner via Göta älv som var ursprungsplanen, ligger jag före i schemat och kan ta tid på mig. Vi sover en natt på den idylliska campingen Anfasteröds Gårdsvik, som inte alls känns som en camping utan ett riktigt lyxigt boende. Stugan vi sover i är luftig, med ett stort lovloft och på restaurangen äter vi en fin middag som följs av krocket i solnedgången. Från huvudbyggnaden går en lång brygga ut i vattnet där den äldsta bonusdottern hittar en lekkamrat som guidar in henne till krabbfiske. Det känns nästan ironiskt, kan det bli mer västkusten än såhär?
Är det något som kännetecknar Bohuslän så är det just dess spricklandskap med många nakna, branta klippkanter. Jag ska inte kalla mig klätterentusiast, kärleken för det blandas med obehaget och rädslan för att falla. Men jag gillar ju att utmana mina rädslor så givetvis kan jag inte lämna landskapet utan att ha provat. Dagen därpå har vi en vilodag. Vi åker upp till Lysekil för att klättra tillsammans med Outdoor West Vi hamnar på en klippa som har något för oss alla. Till och med de små treåringarna får testa på att klättra med sele för första gången!
Även dagens sovplats visar sig vara en drömplats för klättrare. Vi har blivit tipsade om Villa Bro, 2 mil norr om Lysekil och villan har inte bara en egen loppis med outdoorprylar i källaren – den har även en egen boulderhall – Bro Boulder! Så när händerna är uppvilade och magen påfylld med ny energi, forsätter vi klättrandet. Alldeles ensamma i den stora hallen.
De små testar klättring för första gången. Spännande och lite läskigt!
Summit!
Det finns även något för bonusmamman
Fantastiska Fredrik på Outdoor West hjälpte oss hela dagen. Otroligt impad över hans lugn med barnen som fick dem att pusha mer än någonsin (och mig med för den delen)!
Klättringen fortsätter på Villa Bro
Dagen därpå återvänder vi till Anfasteröds Gårdsvik varifrån jag fortsätter på cykeln. Denna gång med nästa landskap, Dalsland i sikte. Mitt drömresemål i Bohuslän, Koster, får vänta till en annan gång. Det är tur att landet finns kvar.
Bohusleden, ytterligare en sak på min nya bucketlist!
Min rutt
Cykling, Göteborg (Västergötland) – Upperud (Dalsland): 180 km
TOTALT: 180 km, 2 dagar + 2 “aktivitetsdagar”
Faktaruta Bohuslän
Areal: 4528 km2
Invånare: 305 212 (31 dec 2018)
Landskapsblomma: Vildkaprifol
Landskapsdjur: Knubbsäl
Bohusläns natur
Bohuslän är vårt västligaste landskap och här finns även vår yngsta berggrund (bortsett fjällkedjan). Området ligger långt ut på den baltiska urbergsskölden (vår “urbergsplatta” i jordskorpan) vilket gör området känsligt och jordbävningar är därför relativt vanliga, pga av rörelser i jordskorpan. 1904 mätte en jordbävning här hela 6,5 på richterskalan!
Dessa har lett till sprickor och förskjutningar i jordskorpan och berggrunden har formats i etapper där just sprickbildningar är ett tydligt karaktärsdrag. Detta syns väl på det uppspruckna kustbandet med en rejäl skärgård och flertalet fjordar. Landskapet har ca 3000 öar och ca 4500 holmar och skär, vilket gör skärgården här unik. Vattnet har också den högsta salthalten i landet, vilket även gör den till den artrikaste, särskilt i Gullmarsfjorden och i Kosterrännan. Kosterhavet i sig är vår enda marina nationalpark och här finns också vårt enda korallrev.
Men även längre in på land syns sprickorna där de delvis fyllts med lera och blivit till bördiga odlingsmarker. De branta bergen/klipporna är toppen av själva sprickorna. Dalgångarna och leran är ett resultat av flera miljoner års vittring och erosion och inte att blanda ihop med den slipning och polering av klipporna som inlandsisarna ligger bakom, vilket gett dem ett mjukt utseende. Under den senaste inlandsisen avsmältning låg i princip hela landskapet under vatten och har sedan dess höjts ca 100-170 meter.
1/3 av landskapet består av kalt berg, som till stor del beror på att människan skövlat skogen för att ge plats åt bete. Istället har man odlat upp ljung som varit ett bra bete, vilket resulterat i flertalet ljunghedar.
Bohusfästning på gränsen till Västergötland
Exempel på aktiviteter som passar Bohusläns natur:
- Klättring
- Paddling – både havskajak i skärgården eller kanot på någon av vattendragen inne i landet, tex Munkedalsälven.
- Dykning – tex i Kosterhavets unika och artrika miljö.
- Vandring – tex längs den 34 mil långa Bohusleden.
- Plogga – Tyvärr är den Bohusländska kusten den kust i Sverige där det flyter iland mest skräp. Detta pga strömmar från Atlanten, Nordsjön och Östersjön. Enligt Håll Sverige Rent sköljs det upp ungefär fem badkar i timmen på Bohusläns stränder! Så passa på att göra lite nytta medan du ändå är ute i naturen!
Nationalparker och andra områden
- Kosterhavets Nationalpark – “landets första marina national park med vårt enda korallrev. Här kan du njuta av havets natur där det rikaste livet finns under ytan.”
Vid Tanum i norra delen av landskapet ligger ett Hällristningsområde som finns med på UNESCO’s världsarvslista. Ur motiveringen kan man läsa att
“Hällristningarna i Tanumområdet är enastående exempel på bronsålderskonst av högsta kvalitet. Räckan av motiv ger sällsynta bevis för många aspekter av livet under europeisk bronsålder. Landskapet i Tanum vittnar om en obruten bosättning i området som sträcker sig över 8 000 år av mänsklig historia“
Andra anmärkningsvärda naturområden är tex,
- Kynnefjäll – vildmarksbetonat bergsområde knappt 4 mil norr om Munkedal. KynnelfjällsNatur har aktiviteter och boende i området.
- Hållö – en klippö, 10 min med båt från Smögen med bla Bohusläns äldsta fyr och en “marmorbassäng”
- Ramsvikslandet längst ut på Sotenäset – även kallat “Klippornas rike”, ett av landskapets populäraste naturreservat.
- Kruröds skalbankar i Uddevalla – En av världens största skalbankar som bildats av djur som levde här för ca 10 000 år sedan!
Länkar
- Bohusleden – 34 mil lång, uppdelad på
- Flottarleden – ett sjösystem med start i Munkedal som sträcker sig ca 40 km österut. Perfekt för ett kanotäventyr!
- Havspaddlarnas blå band – Paddlingen som sträcker sig över hela Sveriges kust har sin start vid Gamla Svinesundsbron i norra Bohuslän
- Skalbanksmuseet i Uddevalla
- Villa Bro
- Bro Boulder
- Anfasteröds Gårdsvik
- Outdoor West
- Turistrådet Västsverige
- Länsstyrelsen, Västra Götaland (inkluderar Bohuslän, Västergötland & Dalsland)
Källor:
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/bohuslän
UNESCO, Håll Sverige Rent, skräprapport 2019