#ILeaveNothingButFootprints

foto: Emma Grann


Idag går Håll Sverige Rent ut med sin kampanj #ILeaveNothingButFootprints och jag är extremt stolt att vara en del av denna!

Det är lätt att skylla på andra, men jag tror tyvärr att vi alla någon gång har råkat bidra till nedskräpning. Förhoppningsvis omedvetet. Ett litet papper som trillat ur fickan, eller något man råkat ställa bakom just den där stenen utom synhåll vid fikaplatsen så den glömts kvar.

Mitt absolut främsta tips för att inte skärpa ner är därför att inte ta med sig något som kan komma att bli skräp i första taget! Skippa engångsprylar, ta med en skräppåse, lämna förpackningar hemma och undvik gladpack. Nedan delar jag med mig av 12 stycken tips som jag publicerade i Utemagasinet förra året – dock alltid lika aktuella!

För dig som verkligen vill prova på att leva skräpfritt, kan jag rekommendera min 30 days #ZeroWaste Challenge! Med en waste-detox kan du lära dig om ditt eget beteende och hur du med enkla medel kan leva mer skräpfritt. På länken hittar du även 30 olika tips för ett skräpfriare liv!



1. SKIPPA ENGÅNGSGRILLEN

Den tidigare populära engångsgrillen syns mindre och mindre på marknaden, detta då flera kedjor börjat fasa ut dem pga den nedskräpning och risk för brand som följer. Att själv sluta använda engångsgrillar är ett bra första steg mot att göra mindre påverkan i naturen. 

Om det sker på ett säkert sätt, är det som innebär allra minst miljöpåverkan att göra en öppen eld. Men då gäller det att också veta vad man gör. Tex ska man aldrig grilla direkt på klipphällar, det kan göra att klipporna spricker av värmen – skador som aldrig återställs. Det bästa är att använda iordningställda grillplatser och framförallt se till att elden är ordentligt släckt när man lämnar.

Ett annat alternativ är att använda sig av en portabel grill. Det finns modeller för både kol och gas. Grillkol märkt med “Bra Miljöval” är det bättre än gas, då gasen påverkar miljön mer då den förbränns. Men kol som inte är miljömärkt kommer ofta från ohållbar eller illegal skogsavverkning i länder med avskogningsproblem. Den kan också innehålla skadliga ämnen som kreosot, svavel och tungmetaller.

Framförallt – Glöm inte kolla så det inte råder eldningsförbud!

Källa: https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/gron-guide/5-tips-en-halso-och-miljosmart-grillning


2. ANVÄND ETT SKONSAMT MYGGMEDEL

Att skydda sig från myggen är nästan ett måste i vår svenska natur och det finns många varianter av skydd på marknaden. Många är baserade på deet, ett ämne som togs fram av den amerikanska militären på 1940-talet. 

Men det råder delade meningar om hur ofarligt detta ämne egentligen är. På anvisningarna till produkter med höga halter står det att man ska undvika att spraya det på kläder eller produkter gjorda av plast, vilket gör att det inte känns lika självklart att spraya det på kroppen.

Ett alternativ till kemiska myggmedel är att använda naturliga, gjorda på eteriska oljor som myggen och andra insekter inte gillar. Tex har Iris hantverk gjort en blocktvål av dessa (som dessutom säljs utan förpackning) och Hjärtebo gård säljer en som olja på glasflaska. 


3. TA MED EN SKRÄPPÅSE

En skräppåse borde nästan vara nummer ett i vandringspackningen. Ha den lättillgängligt så att du lätt får ner skräp innan det hinner flyga iväg. Har du plats över kan du också plocka upp det skräp du hittar i naturen. När du väl kommer hem – källsortera skräpet! Du behöver heller inte ta en ny påse, utan kan tex använda en gammal brödpåse eller matkasse. 


4. ISTÄLLET FÖR PLASTFOLIE

Plastfolie är något som gärna hamnar runt mackor och andra saker i picknickkorgen. Tyvärr går detta bara att använda en gång och dessutom gör dess lätta vikt, att det tillhör den typ av skräp som har lätt för att flyga iväg och oavsiktligt hamna i naturen. Men – det finns en produkt som kan ersätta detta! En typ av vaxat folie, ofta bestående av bivax, men det finns även veganska alternativ. Abeego, Wrappa (vegan) och Bee’s Wrap är några varumärken som tillverkar dessa. Svenska Mårda är ett annat.


5. TA MED DIN EGEN VATTENFLASKA

Idag konsumeras ca en miljon plastflaskor per minut runtom i världen. Totalt beräknas konsumtionen 2021 bli mer än en halv biljon per år. Alltså över 500 000 000 000 st.
Visst kan PET-flaskor återvinnas och bli till nya flaskor, men det är en process som kräver sina resurser. Även om vi är bra på att panta i Sverige beräknas ca 17% av alla våra flaskor, aldrig komma till återvinningen och med andra ord hamna på fel ställe. Det motsvarar ca 119 miljoner flaskor.

Dessutom är det inte bara själva flaskan som kan orsaka skada i naturen. Korken och den lilla ringen som den sitter fast med kan lätt hamna på villovägar och orsaka skador för bla sjöfåglar.

Att ta med sin egen vattenflaska, minskar inte bara på mängden PET-flaskor, utan även plastmuggar som ofta finns i väntrum eller på caféer då flaskan kan användas även där. 
Ska man skaffa en egen vattenflaska är en av rostfritt stål eller glas att föredra ur hälsosynpunkt. Vissa vattenflaskor som säljs är isolerade, vilket gör att de håller din dryck kall under sommaren och hindrar den från att frysa på vintern!

Källor: https://www.va.se/nyheter/2017/06/30/ny-studie-din-plastflaska-kan-bli-lika-farlig-som-klimathotet/
https://www.ekocentrum.se/plasten-kan-bli-ett-lika-stort-globalt-hot-som-klimatforandringarna/
https://www.laplandecostore.se/sv/articles/511/vattenflaskor
https://www.mabra.com/darfor-bor-du-alltid-dricka-ur-en-glasflaska-pa-traningen/


6. TORKA DIN EGEN MAT TILL VANDRINGEN

Att göra sin egentorkade mat är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Det finns speciella torkugnar, men det går precis lika bra och torka maten i din egen ugn hemma i köket! Det finns mängder av recept ute på nätet, men egentligen behöver man inte krångla till det så mycket. I regel kan man säga att all mat går att torka – särskilt om du torkar den som färdiglagad maträtt.

Laga den som vanligt, men skär ner allt i så små bitar som möjligt. Sprid ut den på ett bakplåtspapper och torka på låg värme ca 50°C (70°C för kött, fisk och kyckling), till det att det är torrt. Varmluft är att föredra om du har. Detta kan ta några timmar, så du får hålla lite koll och röra om då och då. Du kan också torka ingredienserna var för sig på detta sätt, tex skivade champinjoner eller tomatpuré.

Du kan också tillsätta sådant som redan är torkat, tex snabbmakaroner, nudlar, couscous och vissa typer av ris passar utmärkt till detta.

När allt är klart – blanda ihop de olika delarna och förvara i en påse. Du behöver inte ha en påse du kan tillaga maten i, det går lika bra att tillaga den genom att hälla den i en större kåsa och hälla på vatten. Ett annat alternativ är ziplockpåsar gjorda av naturmaterialet silikon. Dessa tål hett vatten, så du kan tillreda maten direkt i dem och sedan ta hem och diska för att använda igen! Stasher bag är ett märke som finns även på den svenska marknaden. 



7. SÄG NEJ TILL ENGÅNGSPRODUKTER OCH FÖRPACKNINGAR.

För mig har engångsförpackningar för tex kaffe eller ketshup varit ett väldigt praktiskt inslag i långvandringspackningen. Men inte nog med att de genererar mycket skräp, de tillhör även den typ av skräp som lätt oavsiktligt hamnar i naturen. De är små, lätta att missa och dessutom fångas de lätt av vinden. Portionera istället själv ut tex kaffepulver i det du har hemma. En mindre påse med den mängd du behöver tex.

När det kommer till produkter som tex engångsbestick, muggar och tallrikar, finns det idag mängder av produkter som kan ersätta dessa. Rostfritt stål är ett material som inte bara är hälsosamt och slitstarkt, utan även väldigt lätt! Spelar vikten mindre roll kan du också lika gärna använda de du har hemma. 


8. ANVÄND MENSKOPP

Nog för att oanvända tamponger kan vara bra tändvirke, men mens under en vandring genererar lätt en större mängd använda tamponger och de kanske känns mindre kul att bära med sig. Med en menskopp minskar du inte bara på skräpet, de är också hälsosammare för kroppen!

De flesta menskoppar görs av medicinskt silikon. Det har egenskaper som gör att den säkert kan användas i kontakt med levande vävnad och är därmed så kallat, biokompatibel. Silkonet görs av kisel som är en blandning av sand och kol. De kan också göras i latex, vilket är gjort på mjölksaft som tappas från träd eller på TPE (termoplastiska elastomer) som är ett slags gummiliknande material.

Källa: https://www.menskopp.se


9. BORSTA MED TANDKRÄMSTABLETTER

Om du vill spara in på både plast och plats, borde du testa tandkrämstabletter. Dessa används genom att du tuggar sönder dem i munnen och därefter borstar tänderna som vanligt. Då dessa är helt utan vätska, spar de även vikt i packningen och eftersom de är portionsbaserade kan du lätt räkna ut hur många du behöver och slipper bära på onödigt mycket tandkräm. Finns både med och utan flour.


10. ATT GÅ PÅ TOALETTEN

Det finns väl inget som är så tråkigt som att springa på en hög använt toapapper i naturen? Men självklart måste vi kunna få göra våra behov även då vi är långt från närmsta toalett och samtidigt sköta hygienen.

För nummer ett kan du ta med en “kissduk”, en liten trasa i snabbtorkande material som du kan torka med och skölja rent i vatten. Om du däremot behöver göra nummer två, ta med en spade och gräv ett ca 15-20 cm djupt hål för toalett där du sedan även kan gräva ner ditt sparsamt använda miljövänliga toalettpapper, som sedan förmultnar. Tänk på att inte göra dina behov i närheten av vattendrag då det kan förorena vattnet. 


11. TÄNK På VARUMÄRKENAS HÅLLBERHETSFILOSOFI

När du ska investera i nya friluftsprodukter, så som kläder eller utrustning, kan det vara värt att slänga ett öga på materialet eller varumärkets hållbarhetstänk. Vad är produkterna gjorda av? NORRA. är tex ett nytt märke på marknaden, vars första byxor är till större delen gjorda av återvunnen polyester och ekologisk bomull. Melker of Sweden gör inte bara läckra kajaker, de arbetar även innovativt i produktionen genom att ta fram ett sätt att göra 3D printade kajaker av spillprodukter som tex träspån, vilket bidrar till utvecklingen av denna teknik. Houdini är ett annat märke som länge tänkt långsiktigt. 


12. SE ÖVER DITT KÖPBETEENDE. HYR ELLER KÖP SECONDHAND

Inom zerowaste filosofin pratar man ofta om de 5 R’en: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot. Det vill säga, tacka nej till det du inte behöver, reducera dina inköp, återanvänd och laga innan du slänger, källsortera det som inte längre går att återanvända och kompostera det som går.

Att tänka över sin konsumtion är centralt. Måste vi köpa en ny vindjacka bara för att det ny säsong? Funkar mina gamla byxor en sommar till eller kan jag laga dem? Behöver jag verkligen köpa ett tält för den enstaka resan eller kan jag låna eller hyra ett? Och tröjan jag växt ur, är det inte bättre att sälja den till någon som den passar istället för att slänga den? 


Dela:

2 reaktioner på ”#ILeaveNothingButFootprints

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories