Everest Base camp – Steg 3 : Budget och sparplan

2017-07-09

:

När jag lämnade USA i slutet av september förra året ekade mitt sparkonto tomt. Alla mina besparingar hade gått åt till min halvårslånga vandring längs Pacific Crest Trail och väl hemma gällde det att spara ihop en ny buffert. Jag arbetar som frilans vilket innebär att jag inte har någon garanterad inkomst varje månad och gör att en buffert är ett måste för att inte tillvaron ska kännas allt för otrygg. Men jag var inte ledsen för det. Pengarna hade ju gått till den mest fantastiska resa jag gjort i hela mitt liv, en resa som för mig skulle visa sig vara ovärderlig. En större resa kändes dock väldigt avlägsen vilket gjorde att det ändå kändes lite tungt. Kroppen var ju fylld av äventyrs- och reslust men hur skulle jag kunna planera ett nytt äventyr utan pengar?

 

 

Det blev dock just det som sporrade mig till att dra igång ett större projekt som låg inom en överskådlig framtid. En av de vanligaste orsakerna till att vi inte kommer iväg, att vi aldrig besöker de där platserna vi drömmer om är ju just ekonomin och jag får ofta höra det när jag pratar om att förverkliga drömmar. Men egentligen, är det inte bara en i raden av ursäkter från vår egen “autopilot”, en ursäkt för att stanna kvar i vår trygga, bekväma komfortzon här hemma? Fast vi “inte har råd” kan ju ändå många köpa kläder, gå på restaurang eller krogen för fyrsiffriga belopp varje månad. Har vi något vi verkligen vill göra gäller det helt enkelt att göra lite omprioriteringar i vardagen.

När jag senare fick upp ögonen för Nepal och Everest Base Camp blev jag väldigt glad när jag insåg att det kanske ändå inte behövdes så mycket ekonomiska resurser för att kunna genomföra ett sådant äventyr. Visst skulle jag behöva kämpa lite, men det skulle gå! Och jag skulle visa att det gick att spara ihop till det på mindre än ett år! Hur långt kan vi egentligen komma? Kan vi ta oss till världens högsta berg utan att behöva ha världens högsta lön?

 

Att göra en budget har dock inte varit det lättaste. Prisuppgifterna är väldigt få och de som finns spretar otroligt mycket. Nedan har jag specificerat de olika kostaderna för detta projekt (och då tagit i i överkant, för att vara på den säkra sidan). Till sist följer även lite spartips för dig som själv vill komma iväg på ditt nästa stora äventyr!

 

 

Kostnader Everest Base Camp

 • Buss tur och retur Arlanda: 200:-
 • Flyg tur och retur Arlanda, Stockholm – Kathmandu: 6.800:-
  • Det finns flygresor från 5.000:- , men de har ofta längre stopp som ligger över natten. Eftersom jag reser själv vill jag inte sitta själv och sova på flygplatsen så därför valde jag en något dyrare resa med två kortare stopp.
 • Buss Kathmandu – Jiri (innan vandring): 50:-
 • Flyg Lukla – Kathmandu (efter vandring): 1.700:-
 • Boende Kathmandu, totalt 5 nätter (2+3): 550:-
  • Vill man få ner kostnaderna ytterligare finns det hostel som kostar från ca 40:-/natt eller hotell från ca 45:-/natt
 • Daglig kostnad på vandringen (inkl. mat, vatten och boende) 21 dagar: 300:-/dag, totalt 6.300:-
  • Detta har varit den svåraste siffran att få fram och jag är väldigt osäker på om den stämmer. Har gått efter de högre uppgifterna för att vara på den säkra sidan. Kommer efter min vandring ta fram den exakta och faktiska kostnaden.
 • Daglig kostnad Kathmandu, 6 dagar: 100:-/dag, totalt 600:-
 • Nepalskt visum: 400:-
 • Vandringstillstånd: 100:-
 • TIMS: 200:-
 • Entrebiljett Sagarmatha National Forest: 300:-
 • Vaccination: 3.000:-
 • Försäkring: 0:-
  • Jag är försäkrad via IF där jag har en ”Hem extra försäkring”. I den är jag sjuk- och olycksfallsförsäkrad i upp till 45 dagar även utomlands utan extra kostnad. Den täcker även vandring  på hög höjd och ev. kostnader som tillkommer vid en olycka tar if. Så om helikopter behövs står de för det. Bergsklättring ingår.
 • Kartor/appar: 600:-

 

TOTAL KOSTNAD: 20.800:-

Observera att detta är väldigt högt räknat. Den stora skillnaden kommer ligga i vad det faktiskt kostar per dag på leden. Räknar jag på 100:- per dag som vissa menar att det ligger på kommer den totala kostnaden snarare hamna på 16.600:-, kanske även ännu lägre. När jag kommer hem sedan kommer jag rapportera vad det faktiskt blev!

För mig tillkommer även kostnaden för bestigningen av Lobuche Peak : 10.000: (inkl. guide och klättringstillstånd)

 

Sparplan och tips

Spontanspara i bankappen.

Månadsspar
För att hålla koll på vad jag har sparat och för att det ska kännas motiverande att spara har jag skapat ett särskilt “äventyrssparkonto” som jag döpt till “Everest Base Camp”. Bara av att se namnet kan jag visualisera målet med mitt sparande och på så sätt går det ännu lättare. Till det kontot kommer jag  att spara 1000:- per månad som jag sätter in direkt då lönen kommer. Det kan säkert kännas som en stor summa för vissa och visst, du kanske måste avstå de där söndagspizzorna eller några av de klädinköp du gör varje månad. Det är en fråga om prioriteringar. För mig är det lätt värt det.

Totalt 12.000:- på ett år

Spontanspar
Min bank (swedbank, men säkert andra banker också) har en väldigt bra sak i deras mobilapp, något som heter “spontanspar”. Där kan man, utan att behöva logga in, välja en summa som direkt förs över från ett konto till ett annat. Jag har valt att det ska föras över från mitt lönekonto till mitt äventyrskonto. På så sätt kan jag, t.ex. när jag är och handlar och ser något jag blir sugen på där och då som jag egentligen inte behöver – en glass kanske, istället för att köpa den föra över och spara dom 25 kronorna. Det kanske inte låter så mycket, men många bäckar små! Och det kommer dessutom snart bli ganska tydligt vart pengarna försvinner någonstans.

Jag räknar med att spara i alla fall 500:- i månaden på detta. Totalt: 6000:- på ett år.

Rensa garderoben/vinden och sälj på nätet eller på loppis
Jag tror många av oss har saker som ligger som vi egentligen skulle kunna sälja, men som vi tvekar lite på. “Någon gång kanske jag får användning av den där väskan eller jackan jag inte haft på 5 år”. Jag har absolut massor av sådana saker! Och det är kanske inte så lätt att sälja dem – men när vi har ett mål med pengarna vi kan få för dem går det så mycket lättare! Ännu mer motiverande blir det om det bara är lite som saknas för att budgeten ska gå ihop.

Mål: 5000:-

Oväntade pengar
Inför t.ex. jul eller födelsedagar kan man ibland av familj, vänner eller t.o.m. kollegor få frågan vad man önskar sig. Var tydlig med att du inte vill att någon ska köpa något, men att du sparar till din drömresa och att om de absolut vill ge något, så är ett bidrag till den resan välkommet.

Kanske får du en 500-lapp av mormor när du fyller år, eller så får du en förfrågan om ett jobb som kan generera lika mycket.  Så fort det händer för mig är det direkt in på sparkontot som gäller. Du kan också höra på ditt arbete, eller andra arbetsplatser om de behöver någon som jobbar extra. Detta är särskilt välkommet under semestertider.

Jag kommer t.ex. inte ta ur någon semester i sommar utan istället hoppa in och jobba extra. Detta kommer generera ca 15.000:-, som inte bara får min budget att gå ihop utan även täcker upp för de kostander jag har då jag kommer hem.

Berätta om din dröm
Inget är så peppande och hjälpande på vägen att göra verklighet av en dröm som att berätta om den för andra. Om du går ut offentligt (till exempel på Facebook) och berättar om den och att du håller på att spara ihop till den, samt att du gärna kan tänka dig att hjälpa till med diverse sysslor mot ett litet bidrag på vägen kan det leda till extra slantar som du sätter in direkt på ditt “äventyrskonto”. Kanske har du någon bekant vars hund du kan rasta, blommor du kan vattna medan hen är bortrest eller kan hjälpa att flytta. Någon kanske har besökt samma plats som du drömmer om och kan komma med andra tips om hur du kan hålla ner kostnaderna på plats.

Jag vill också poängtera att jag är medveten att det tyvärr finns ni som inte har möjlighet att spara p.g.a. att ni redan måste vända på varenda krona för att ens ha råd att betala hyran. Det är såklart jättetråkigt. Men jag tror ändå att vissa av de här tipsen går att tillämpa även för er. Det kommer såklart att ta längre tid, men förr eller senare kommer ni också komma iväg på era drömmars resa!

 

 

 

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories