Paddla för Musikhjälpen 2019

Sexuellt våld är något som finns världen över och drabbar människor i alla åldrar, både flickor och pojkar, kvinnor och män. Det sker i form av våldtäkter, sexuell tortyr, påtvingad prostitution och tvångsäktenskap. I krigsdrabbade länder blir det en del av krigsföringen som strategi för att sprida skräck, hämnas och tvinga människor på flykt. Människor kidnappas och hålls som sexslavar för att locka till sig unga män, eller säljs vidare.

I samhällen där våld normaliseras ökar det sexuella våldet även bland lokalbefolkning, biståndsarbetare och fredsbevarande soldater. Det finns bakom stängda dörrar i hemmet, i den smala gränden på väg till skolan eller i osäkra utrymmen i flyktingläger.

Många som utsätts för sexuella övergrepp känner ofta skuld. Det gör att få vågar anmäla. I vissa länder är inte ens våldtäkt i hemmet ett brott, vilket gör problemet ännu större. De som utsätts lämnas med livslånga skador, trauman och stigman – medan många förövare går ostraffade.

2019 ville Musikhjälpen belysa detta problem med temat,


SEX ÄR INTE ETT VAPEN!




Paddla för Musikhjälpen är ett intiativ som har funnits sedan 2015 och som varje år sedan dess, har kombinerat olika typer av paddling med att samla in pengar för Musikhjälpen. Självklart skulle vi ha ett initiativ i år också!



144h paddling

Precis som förra året har vi hållit till på Skeppsholmsgårdens segelfartyg Shamrock. Utmaningen för i år har varit att hålla igång (minst) en kajak under samtliga timmar som programledarna sände live från Musikhjälpenburen i Västerås. Dvs dygnet runt, från måndagen 9 dec kl 21:00, till söndagen 15 dec kl 21 – totalt 144 h!

Förutom vi arrangörer och ett gäng tappra volontärer som flyttat in på båten Shamrock, har mängder av människor kommit förbi och hjälpt oss hålla kajaken i rörelse. Allt från proffspaddlare till de som aldrig suttit i en kajak tidigare. Alla som har paddlat har dessutom skänkt en slant till Musikhjälpen.


Först ut var Ulf Wickbom, tätt följd av Jörgen Kard och Martin Nordstrand som trotsade det något busiga väder på måndagskvällen.


Det har varit otroligt kul att få välkomna så många ombord på båten, och kanske främst fått höra hur kul alla tyckt att det varit! Vädret på land har inte alltid varit det mest optimala, men i torrdräkt nere i vattnet har inte dropparna från himlen spelat särskilt stor roll. Alla har kommit tillbaka med ett leende på läpparna, glada över att ha få sett huvudstaden ur en ny synvinkel – oavsett om de paddlat i sol, ösregn eller rent utav även ofrivilligt fått bada!


Under tisdagen hade nattens oväder lugnat sig och det blev en riktigt fin dag med temperaturer under nollan och gnistrande paddling mellan en lätt snötäckt stad.

Även på natten häll vi kajaken i rörelse runt ön. Vissa tider var bokade, annars hjälptes vi arrangörer och volontärer åt att ta nattpassen.

Stockholm visade sig från sin bästa sida, även nattetid

Äventyraren Oskar Kihlborg pressade på i tre timmar runt ön.

Utemagasinets chefredaktör Marie Kjellnäs och AD Sofie Lantto paddlade en timma under fredagen.

Efter paddlingen fick man skriva upp antal varv man klarat av runt Skeppsholmen och samtidigt kunde man passa på att bidra till bössan. 100:- var utgångsdonationen för en timmas paddling.

Dags för skiftbyte för nattpaddlarna.


När klockan slog 20:00 på söndagskvällen var det dags för oss arrangörer och de volontärer som fortfarande var kvar, att för en sista gång dra på oss torrdräkterna och tillsammans paddlade vi runt ön en sista gång fram till kl 21:00 då programledarna gick ur glasburen.

Vi tog även en sväng förbi Gröna Lund och runt Beckholmen, vilket gjorde att vi tillsammans drog in 5 sista varv, vilket innebar att det paddlats minst 388 varv runt Skeppsholmen under veckan (enligt vår varvräknartavla).



Ombord på Shamrock

Dessutom har vi under veckan arrangerat flertalet olika event på båten (stort tack till Isabelle Ågren som styrt upp med detta!), allt från livespelningar, spelkvällar, dejting och livepodd. Vi har serverat dryck och marockansk/värmländsk fusiongryta med sötpotatis och linser där överskottet gått till Musikhjälpen. Alla evenemang har varit gratis, men alla som kommit förbi har uppmanats skänka en slant till vår bössa.


Oscar Zia invigde Paddla för Musikhjälpen med en intim spelning på måndagskvällen.

Rhys gästade båten på fredagskvällen

Och det hölls musikquiz.

Gustafs dagar invigde scenen på däck och bjöd in till en fantastisk kväll och spelning!

Så Kan Det Gå podden gästades av Läkare utan Gränsers humanitära rådgivare Peter-jan Van Eggermont som pratade om temat för årets Musikhjälpen, Sex är inte ett vapen

Skeppsholmsgården arrangerade julmarknad utanför båten både lördag och söndag.

Under lördagen hade vi även drop-in på Prova på Vinterpaddling.

Bernadotte spelade på lördagen.

Härligt gung med Suitcase Swing band på söndagen.


Årets insamling

Vad årets insamling landar på är ännu inte helt klart, bössorna håller nämligen öppet året ut, fram till midnatt den 31 dec (så du har fortfarande chans att bidra). Dessutom kvarstår att räkna ut hur mycket försäljningen av mat och dryck dragit in. Men då paddlingen avslutades hade vi samlat in:


Via vår digitala bössa – av 223 fantastiska givare:
45 193:-

Vår auktion, ett segeläventyr för två på Paddla-för-Musihjälpen-båten Shamrock:
11 611:-


Totalt har vi alltså fått in 56 804:- till Musikhjälpen!!!


Och inte nog med detta. Sammanlagt har 388 varv paddlats runt Skeppsholmen under veckan. Som en sista input bestämde vi arrangörer att skänka lika många kronor var till bössan!

Så STORT TACK till alla er som varit med och paddlat!



OCH STORT TACK TILL ALLA ER SOM VARIT MED och gjort detta möjligt!

Pelle Stafshede & Emil Gyllenberg / Melker Kayaks, Linda Åkerberg / Wilderness Stories och Isabelle Ågren.

Humlan Westh, Stefan Reuthenberg, Madeleijn Perjos, Thomas Ljungberg.

Silvan Osthaimer, Jessica Hjelmhagen, Mikaela Nilsson, Tina Andersson, & Teodor Englund.

Klean Kanteen, Skepssholmsgården / Shamrock, Bose, Oscar Zia, Elias and the Wizzkids, Patchwork jazzband, Rhys, Niclas Musikquiz, Gustafs Dagar, Bernadotte, Suitcase swing, Relate & Så Kan Det Gå Podden

Och självklart:
Alla ni besökare! Alla ni paddlare! Alla ni bidragsgivare!  


Tillsammans kan vi göra skillnad!
TILLSAMMANS HAR VI GJORT SKILLNAD!




Dela:

2 reaktioner på ”Paddla för Musikhjälpen 2019

  1. Körde av en händelse 01.00-02.00 natten mellan lördag och söndag. Nu är ja laddad för betydligt bättre insats 2020. Fantastiskt arrangemang som triggar en gammal man som mig att hålla igång och bidra. Ni är värda alla rosor man kan tänka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories