Paddla för Musikhjälpen Dag 1 : Stockholm

2017-12-11

:

Så var det äntligen dags för Musikhjälpenveckan! Under den här veckan kommer jag och cirka 15 andra outdoorentusiaster Paddla för Musikhjälpen. Under veckan kommer vi ta oss från Stockholm till Umeå och varje dag stanna till i en ny stad för att göra dagsutflykter med kajak samt samla in pengar för Sveriges Radios välgörenhetsprojekt Musikhjälpen. Och först ut är alltså Stockholm!
Stockholm är en stad som för många kanske är förknippat med uteliv och shopping. Politik. Massmedia. Karriärslystna människor med till viss del dryg uppsyn. Det sistnämnda låter jag vara en fördom som får stå för var och en, men visst finns här ett rikt nattliv och Shoppingcenterstäta gator, men vad många inte tänker på är att detta faktiskt är en fantastisk stad för outdooraktiviteter. Det finns både vandringsleder och skidbackar, men något som är väldigt speciellt för Stockholm är just vattnet! Hela stan är byggt på öar, både utkanten och själva stadskärnan. Så vad kan passa bättre än att starta vår vecka än just här!
Dagens tur utgick från hotellet Downtown Camper, ett hotell som ligger mitt i city, strax bakom Kulturhuset vid Sergels Torg och som själva kallar sig ett “signaturhotell för urbana upptäckare”. Hotellet har mycket fokus på utomhusaktiviteter och bland annat kan gästerna gratis låna kajaker och med hjälp av en liten kärra rulla ner dem till Stockholms Ström för en tur runt staden. Och det var precis vad vi gjorde!
Klockan 09:00 samlades 13 stycken peppade paddlare utanför ingången och efter en del meck och prövandes av utrustning tog vi oss ner mot vattnet. Skaran bestod av både personerna bakom projektet och personer som anslutit dagen till ära. Det tog en stund för oss att få i och komma i kajakerna i vattnet nedanför Rosenbad, men det gick tillslut och samtidigt som vi i gemensam skara lämnade kajkanten bakom oss slog Stockholms stadshus klocka 12.
Redo för några timmar vinterpaddling!
De första paddlarna att äntra Stockholms Ström.
Planen för dagen var att vi motsols skulle ta oss runt en av de centrala öarna i Stockholm, Kungsholmen. En sträcka på ca 10 km och till vårt förfogande hade vi tre timmar inklusive lunchpaus. Det skulle visa sig bli tre timmar väldigt varierande väder. Under tiden vi paddlade fick vi både sol, snö, hagel och slutligen en dramatisk himmel i solnedgången mot stadssilutetten.
Det kändes häftigt att för första gången ta mig fram över vattnet den här tiden på året. Jag har ju själv inte paddlat särskilt många gånger tidigare utan det var först i början av sommaren som mitt intresse tog fart. Det som kändes extra lyxigt så här års vara att få Stockholms vatten helt för oss själva. På somrarna vimlar det ju av både båtar och scootrar i vattendragen men nu var vi helt själva, med undantag för någon enstaka linjefärja. Man behövde med andra ord inte vara särskilt orolig för svallvågor och det kändes tryggt där vi i lugn takt tog oss runt holmen.
När vi passerat Tranebergsbron var det dags för lunch. Med oss hade vi färdigrätter som värmdes upp via en särskild värmepåse. Jag har aldrig sett sådana tidigare, men just för paddling där det är lite meckigt med kök var det en väldigt smart grej! Man öppnade en påse, fyllde upp den med lite vatten och la i påsen med färdigmat och slöt till. Sen skedde någon form av kemisk reaktion och efter tio minuter var det klart att äta. Supersmidigt!
Efter lunch väntade en still sista bit över Riddarfjärden in mot, Rosenbad igen. Vid ungefär halv tre var samtliga uppe på land igen. Där och då kom vi på idén att dra igång en insamlingsutmaning! Om vi kunde få ihop 1500 kr innan klockan 15.00 skulle Emil, en av deltagarna, rulla runt med kajaken och göra en så kallad eskimåsväng. Utmaningen pumpades ut i sociala medier och med fem minuter kvar kom vi över gränsen. Och Emil fick bada. Imorgon ligger gränsen på 5000 så in och skänk en slant så bjuder vi på något annat!
När alla kajaker var uppburna och lastade på vagnen inför resan till Uppsala imorgon gav vi oss av till Kungstärdgården där Elles utemat serverade Knäcke-Chili till alla som skänkte 100 kronor till Musikhjälpen.
Och säga vad man vill om Stockholmare, men efter dagen har vi kommit upp i strax över 4000 kr! Och än är det inte slut. Nu fortsätter vi i baren på Downtown Camper, kom förbi om du har tid! Imorgon rullar vi mot Uppsala. Här kan du läsa hur du gör om du vill haka på oss där!
Här är samtliga platser vi kommer besöka i veckan. Klicka på en stad för mer info:
Och glöm inte att skänka en slant via vår digitala insamlingsbössa! Tillsammans kan vi göra skillnad! Barn är inte till salu!
Dela:

2 reaktioner på ”Paddla för Musikhjälpen Dag 1 : Stockholm

  1. It looks so fun. Good job for describing this adventure in several posts with such nice pictures.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories