Paddla för Musikhjälpen, Dag 3 : Bollnäs

2017-12-13

:

Det är en kylig morgon när vår lilla grupp på runt femton personer gör sig redo att lämna Uppsala. Himlen är klar och bilrutorna är täckta med gnistrande iskristaller. Det känns lovande, men samtidigt lite oroande att det är så kallt. Vi har två timmars bilfärd till vårt nästa stopp, Bollnäs vilket borde betyda att det är ännu kallare där. Mycket riktigt, minus tretton får vi snart veta. Men vi är förberedda och ändå peppade när vi kör iväg i våra fullastade bilar.

.

.
Vägen upp är magsik och det känns som att det blir finare för varje meter vi kör. Himlen är blå och träden längs vägen täckta av nyfallen snö. Imman på bilens fönsterrutor fryser till is och vi får med jämna mellanrum skrapa av dem. Kylan är lite oroväckande för dagens mål. Vi ska som sagt till Bollnäs där vi tänkt paddla i sjön Varpen, men i den här kylan riskerar den att frysa ihop. Igår hade bara en kilometer varit öppen av den tio kilometer långa sjön.
.
Bollnäs. Victoria Silvstedt och Bollnäsfil, det är vad vi kan komma på om staden när vi diskuterat dagens mål vid frukostbordet. Det är en för oss okänd stad, men när vi kommer fram blir vi mycket positivt överraskade. Det är så vackert!  Rimfrosten ligger tjock och över Varpen dansar dimman fram över isen. När bilarna stannar är det inte värmen i hotellobbyn som lockar utan alla springer alla ner till sjön för att ta sig en närmare titt.
.
Danny kollar isläget.
Jodå, den håller!
.
Och visst ligger isen, men en liten yta är i alla fall fortfarande öppen. Det kommer gå att paddla! Men för att ta oss i vattnet måste vi dra ut kajakerna och gå i från isen. Det känns lite läskigt, isen knakar när fler och fler kommer ut och kanten bryts av mer och mer för varje kajak som tar sig i. Jag känner mig orolig. Visst har jag torrdräkt, men min kamera är inte direkt vattentät och jag är inte särskilt sugen på att bada med den. Men det går bra. Jag drar kajaken så långt ut jag vågar och får efter att jag satt mig i den hjälp med att bli utknuffad.
.
.
Det gungar till lite när kajaken glider ner från isen ner i vattnet och till en början känns det lite skakigt. Kajaken jag sitter i idag är egentligen rätt stabil, men i jämförelse med gårdagens superstabila dubbelkajak är den betydligt svajigare. Det tar en liten stund innan jag vänjer mig, men så snart jag gjort det blir det lättare.
.
Sjön är som sagt bara öppen på en liten yta så vi har ingen direkt rutt idag, istället får vi paddla runt lite på den ytan vi har till förfogande och roa oss bäst vi kan.
.
.
I slutet av paddlingen samlas vi på iskanten allihopa för att äta. Pieter, vår filmare, bestämmer sig efter maten att han ska testa torrdräkten och till allas stora förvåning tar han sig en simtur!
.
.
Det visade sig senare inte vara mer än rätt, när vi senare kollar insamlingsbössan har vi kommit upp i över 10 000 kronor! Och något som är utlovat sen innan är att vi ska bada när vi får ihop så mycket.
.
För även om det är härligt att vara ute och paddla gör vi det ju faktiskt allt detta av en anledning, att väcka uppmärksamhet och samla in pengar till pengar till Musikhjälpen. För att barn inte är till salu!
.
Och efter kvällens insamling har vi satt upp en ny utmaning. Om vi kommer upp i 50 000 till på söndag kommer gruppens energiknippe Adrien gå på slackline mellan två kajaker! Så om ni vill se han bada i iskallt vatten – och bidra till en bättre värld, skänk en slant i vår digitala insamlingsbössa!
.
 .
Imorgon åker vi vidare mot Sundsvall! Här kan du läsa mer om vad som händer där!
Och här är samtliga platser vi kommer besöka i veckan. Klicka på en stad för mer info:
 .
 .
 .

Och glöm inte att skänka en slant via vår digitala insamlingsbössa! Tillsammans kan vi göra skillnad! Barn är inte till salu!

.

.
.
.
Dela:

2 reaktioner på ”Paddla för Musikhjälpen, Dag 3 : Bollnäs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories