Säkerhet i vildmarken

 

Att ge sig ut i vildmarken är superhärligt! Men oavsett vad du har tänkt att göra finns det några saker du bör tänka på. Att ge sig ut är i sig inte farligt, naturen är ju faktiskt vår naturliga miljö. Men vi måste ändå ha respekt för den, en vistelse i vildmarken kan innebära viss fara om du inte tänker dig för. Mest gäller det att ha huvudet på skaft och använda sunt förnuft.

Nedan följer några tips på vad du kan tänka på innan du ger dig ut. Givetvis är det skillnad på om du ska gå ut en timme på en kortare led du varit på flera gånger förut och känner till, jämfört med en flerdagarstur utanför lederna i fjällen. Planerar du att ge dig ut utanför lederna och endast navigera efter karta kräver det större överlevnads- och navigerings kunskaper.

 

 

Meddela någon vart du ska och hur länge du ska vara ute.

Då är det lättare för de som är hemma att hitta dig om det skulle hända något. Vet ingen vart du ska eller ens att du ska ut kan det ta lång tid innan någon ens märker att du är saknad.

 

Håll koll på vädret och planera därefter. Var beredd på omslag.

Packa efter omständigheterna, väder, plats och årstid. Klä dig och ta med dig ombyte efter väder. Tänk på att det snabbt kan slå om (särskilt i fjällen) även om väderleken har sagt något annat. Om du planerar övernattning, tänk på att även utrustningen kan fara illa av ett starkt regnoväder. Packa därför känsliga saker (sovsäck, kök etc) i något som står emot väta, vattentäta packpåsar eller dubbla plastpåsar.

Se till att du planerar med marginal. Något oförutsett kan alltid hända!

 

Se till att mobilen är fulladdad och ta med extra batterier.

Försäkra dig om att du kan höra av dig om något skulle hända. Om det är kallt och du använder telefonen mycket kan den ladda ur snabbt, därför är det bra att ha med sig extra batterier (en powerbank).

 

Se till att du vet var du är.

Följ markerade leder och håll ett öga på kartan då och då medan du går. Ta med dig karta och kompass och se till att du vet hur du läser av dem. Mobilens GPS är toppen, men tänk på att du kan tappa mottagningen (eller telefonen). Om du använder den för att navigera. Se till att ladda ner kartan så att den fungerar även i offlineläge.

Lämna inte leden om du inte är helt säker på vad du gör. Ibland är det lättare att gå vilse än man tror. Om du ändå skulle gå vilse, backa tillbaka samma väg som du kom tills att du är tillbaka på leden igen / vet var du är.

 

Drick mycket vatten och håll koll på din energinivå.

När du anstränger dig behöver du dricka mer vatten än vanligt. Vandring kanske inte alltid känns så ansträngande, men gör faktiskt av med mer vätska än man kan tro! Ta med dig så mycket du behöver och om du har tänkt att ta en längre tur då du måste ta vatten ifrån naturen, se till att du vet var det finns och hur du renar det.

Se även till att fylla på med energi med jämna mellanrum. En låg nivå kan leda till att du fattar dåliga beslut. Ta med dig något du tycker är gott som tilltugg. Frukt, godis, nötter, chokladkakor, mackor etc.

 

Lär känna och lyssna till dig själv och din kropp.

I vildmarken är det a och o att kunna lyssna till sig själv och kroppens signaler. Ignorera inte en trött kropp som försöker säga att du tagit dig vatten över huvudet. Lär känna dig själv och hur långt du kan pressa dig. Fjällräddningen och andra liknande instanser är inte en lösning när det blir för jobbigt. Den är endast till för nödsituationer!

Om du är ny i naturen, börja försiktigt. Lär känna vildmarken, dig själv och vad du behöver.

Om du är ute med andra och ställs du inför en situation som känns obekväm, skäms inte för att säga ifrån och stå på dig!

 

Låt inte målet bli viktigare än din egen säkerhet.

Det kanske låter självklart, men när man väl står där ute med målet inom synhåll och man bara måste ta sig över den där vilda forsen först… Då kan dumdristigheten lätt ta över. Gör inte saker du inte vet om du klarar av eller ej. Särskilt inte om du är ensam.

Det är alltid okej att vända om. Känner du att du tagit dig an något större än du klarar av, vänd om.

 

Ta med ett anpassat första-hjälpen-kit. 

Att vara ute i vildmarken innebär något fler snubbelmöjligheter än på hemmaplan. Ta med dig det som kan behövas utefter vad du ska göra för tur och se till att du vet hur sakerna ska användas. Skavsårsplåster/tejp är alltid bra att ha med.

 

 

Läs mer:

Fjällsäkerhetsrådet

 

 

 

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories