Sofia Johansson

Sofia började sin äventyrsbana 2015 genom utbildningen Adventure Academy och hennes projekt Fjälldrottningen: att bestiga sju specifika toppar i Norge på sju dagar. Sedan dess fortsätter Sofia att tänja gränser och delar med sig av sina äventyr på hennes hemsida.
Hemsida: www.fjalldrottningen.se
Instagram: Fjalldrottningen
Facebook: Fjälldrottningen

“Jag tänker tillbaka på mina allra första uteminnen, det är minnen som sitter riktigt starkt. Det handlar om vaniljyoghurt och renklämma packad i den lilla blåa ryggsäcken med två flugsvampar på framsidan. Jag kommer inte ihåg vad vi egentligen gjorde på utflykterna, men jag minns så väl hur ryggsäcken luktade och hur högtidligt det var när jag fick välja yoghurt själv när jag gick med mamma i affären. Jag valde alltid vanilj och alltid samma sort. Jag hittade mina rutiner redan då, 3, 4 år gammal och började upptäcka det stora i det lilla.

Det här är precis vad friluftslivet handlar om för mig än idag. Jag testar mig fram och är nyfiken på det om ligger bortom horisonten. Det som är bra, det behåller jag, det som inte fungerar, gör mig en erfarenhet rikare.

Ibland blir man så där uppåt väggarna inspirerad att genomföra något som samtidigt sliter kroppen mellan skräck och förtjusning. Jag tenderar att ofta hamna där och precis så var det också när jag bestämde mig för att genomföra mitt projekt Fjälldrottningen. Jag berättar gärna om det, just för att det för mig är självaste symbolen för upptäckande av naturen och min egen förmåga.

Fjälldrottning är en utmärkelse man får när man bestiger sju specifika toppar i Norge. Jag hade sett en dokumentär om en norsk journalist som klättrade dessa sju berg och jag blev helt tagen. Det var som magnetism, jag bara måste ta mig dit kompasspilen visade mig. Samtidigt insåg jag begränsningen i mina egna erfarenheter. Jag insåg snabbt att detta helt enkelt var för svårt. Kompasspilen pekade fortfarande mot Romsdalen och under ett par år tittade jag upprepade gånger på samma dokumentär och lika många gånger insåg jag mina begränsningar. När jag en dag insåg att det inte fanns några svenska tjejer registrerade i ”kungafamiljen” såg jag det som ett tecken. Det är nu eller aldrig!

Som person är jag alltid väldigt säkerhetsbenägen, på gränsen till kärring faktiskt. För att genomföra den här planen, behövde jag tre sakar. Först och främst behövde jag kasta kärringen över bord och bara anta utmaningen, därför anmälde jag mig till Adventure Academy, en äventyrsutbildning och jag tänkte att om jag blir antagen med mitt planerade äventyr måste det ju inte bara genomföras det måste också vara fler människor än jag själv som tycker att detta är en bra plan. Det var det! För det andra behövde jag träna och framförallt lära mig klättra. Tiden jag hade till mitt förfogande var 6 månader så det var bara att hugga i. Sist men inte minst var jag trotts allt tvungen att åter förse kärringen med livboj, jag valde att ta all den hjälp på vägen som jag kunde få!

Själva ordet äventyr är laddat med en massa känslor. Väldigt många härliga associationer som jag förknippar med frihet och att övervinna nya mål, men också en hel del press som jag förknippar med andra människors värderingar. Det här sistnämnda är något som bara måste slängas över bord, utan livboj. Mitt budskap är helt enkelt att äventyr och upptäckande är något som helt måste baseras på en själv och egna målbilder. Det är härligt att upptäcka och framförallt när det är på egna villkor. Mycket av det som görs under friluftslivets breda vingslag är just upptäckande på egna villkor och det är ju det jag älskar.

Så hur gick det egentligen med klättringen och Fjälldrottningen? Jo då, jag blev första svenska tjej att få utmärkelsen, men i det hela är det inte så viktigt. Viktigt för mig är att fortsätta upptäckandet och att tänja mina egna gränser, gränser som ingen kan ta ifrån mig, gränser som ofta flyttas med en vaniljyoghurt i ryggsäcken.

När jag tänker på framtid och nya utmaningar, tänker jag ofta i tre steg, erfarenhet, drivkraft och nyfikenhet. Nyfikenheten är väl egentligen det viktigaste för att upptäcka nya spännande platser, men balansen mellan mina tidigare erfarenheter och behovet av att lära mig nya saker för att ta mig dit jag vill är också starka drivkrafter. Just nu blickar jag ut mot (för mig) nya länder och planeringen är i full rulle. Jag kommer dela med mig av mina nya upptäckter och du är varmt välkommen att följa.”

Text: Sofia Johansson | Foto: Andreas Karlsson

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Alla inlägg

Stories

Kom igång

Sverige

Wilderness Stories